Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опека и попечительство.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
68.99 Кб
Скачать

Лекція № 1 Тема: Соціальні складові опікунства і піклування

 

Питання:

1. Соціальні ситуації у житті громадян України, які потребують опікунства і піклування.

2. Види соціальної захищеності дітей і дорослих на етапі демократичних перетворень.

3. Основні групи населення, що потребують піклування й опікунства.

4. Тенденції щодо піклування й опікунства в структурі соціальної роботи.

Теми рефератів:

1. Опіка як форма державної турботи про дітей, які залишилися без батьківського піклування.

2. Піклування як форма державної турботи про дітей, які залишилися без батьківського піклування.

3. Патронат як форма державної турботи про дітей, які залишилися без батьківського піклування.

4. Усиновлення як форма державної турботи про дітей, які залишилися без батьківського піклування.

 

Література [1, 2, 5, 7, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 19, 23, 27, 30, 41, 44, 45, 48]

 

1. Соціальні ситуації у житті громадян України, які потребують опікунства і піклування

Опіка та піклування – загальні технології соціальної роботи, які використовують для надання допомоги різним категоріям населення з метою захисту їхніх прав та інтересів.

В галузі сучасного права опіку та піклування визнають як форми захисту особистісних, майнових прав та інтересів громадян у випадках, що передбачено законом.

Перш, ніж визначитися з термінологією щодо правових аспектів захисту, давайте з’ясуємо соціальні ситуації у житі громадян, що потребують опіки та піклування.

Робота в мікрогрупах. Завдання: навести приклади ситуацій з власного досвіду, які потребували використання соціальних технологій опіки та піклування. Роздатковий матеріал на допомогу студентам:

А. Алексу 14 років. Він разом з іншими хлопцями живе в бараці поблизу приміської залізничної станції. Він втік з дому в бідній сільській місцевості, коли йому було 11 років. Він пам’ятає сім’ю, але вважає, що він їй не потрібен, тому що ротів там і без нього занадто багато. Як і інші члени його сім’ї, він не вміє ані читати, ані писати. Усі контакти з сім’єю втратив. У Алекса два дорослих друга: Юрій – 16 років та Ігор – 15 років. Юрій вважає Алекса своїм фаворитом. Юрій забороняє Алексу нюхати клей, та є його захисником на вулиці, але ціна, що Апекс платить за дружбу та захист – статевий зв’язок. Ігор більше подобається Алексу, але з Юрієм він відчуває себе на вулиці захищеним.

Б. Сестри Віра (12 років) та Ірина (14 років) живуть в одному з районів, що населено переважно дезадаптованими громадянами. Їхні батьки безробітні й залежні від алкоголю. Родичі допомагають сім’ї, але очікується, що Віра й Ірина також будуть надавати їм підтримку. Кожного дня вони продають дрібний товар поряд з кав’ярнею біля однією із станцій метро. Багато відвідувачів кав’ярні – їхні клієнти. Деякі з них – в нетверезому стані, особливо ввечері, часто пропонують дівчатам вступити в статевий зв’язок за гроші. Одного разу дівчата зазнали сексуального насильства, хоча намагалися дати опір.

В. Олександр (16 років), член групи хлопців, що надають сексуальні послуги за платню. П’ять років тому він пішов з дому, а зараз самостійно заробляє на життя. Батько Олександра – алкогольно залежний, часто б’є дружину й дітей, коли нап’ється. Сашко дуже любить матір та братів і сестер, намагається з ними зустрічатися, віддає матері всі гроші, які йому вдається зекономити, сподіваючись, що їх вистачить на навчання молодших.

Г. Світлана (12 років) мешкає у селі. Рік тому помер її 90-річний дідусь. У Світлани є будинок, сад, город, але немає ніяких документів, у тому числі свідоцтва про народження. Старша сестра живе далеко у великому місті, де займається проституцією. Світлана – дівчинка тиха, слабо розвинена інтелектуально. Для того, щоб якось прожити, ходить пішки до райцентру, де жебракує.

Д. Олексій Іванович – 86 років, інвалід війни. Мешкає у приміській зоні. Дружина померла 2 роки тому. Дітей та інших родичів немає. Останнім часом загострилися хронічні захворювання, і він потребує постійного медичного догляду, але самостійно до лікарні вже не може дістатися. Має власний будинок, сад, але не може за ними доглядати.

Ж. Борис (19 років) – розумово відсталий, інвалід дитинства. Проживав з матір’ю, але вона загинула в автомобільній катастрофі. Батько має іншу сім’ю. Бабуся по лінії матері мешкає в іншому місті, та забирати до себе Бориса відмовилась. Інших родичів немає.

З. Подружжя мешкає у сільській місцевості. Батько – колишній агротехнік, мати – доярка, в сім’ї п’ятеро неповнолітніх дітей. Батько й мати фактично залишилися без роботи – колгосп розпався, ферма поступово перестала давати прибуток, та її закрили, до райцентра – далеко. Батько став підробляти трактористом, але на селі у якості грошей переважно – горілка. Батько став дуже випивати, виносити все з дому. Мати знайшла роботу в райцентрі, а діти більшу частину часу залишились без догляду – жебракують на вулиці.

 

Отже, підсумовуючи результати нашого обговорення, можна визначити, що об’єктами соціальної допомоги, над якими можуть буди встановлені опіка або піклування, є:

1) діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування;

2) поодинокі громадяни похилого віку;

3) особи, які не можуть самостійно реалізувати життєво важливі функції (права) через хворобу;

4) особи, які власною поведінкою завдають шкоди своїй сім’ї.