Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Індивідуальне завдання №8

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
18.17 Кб
Скачать

Біотехнологія одержання ферментів та вітамінів для тварин мікробним синтезом

1, 2. Опорний конспект

Технологія одержання продуктів мікробного або клітинного синтезу. Основною умовою для успішного проведення технологічного процесу є вибір або одержання високопродуктивного промислового штамудпродуцента й підтримка його в активному стані. Відомо, що різні штами по кількості і якості продукції того або іншої речовини (ферменту, антибіотика, вітаміну, амінокислоти, антигену, алкалоїду й ін.) можуть суттєво відрізнятися.

Природно, що від цього значною мірою залежать економічна ефективність і активність цільового продукту.

Другою важливою умовою є добір живильних, середовищ, що забезпечують максимальне нагромадження біомаси або цільового продукту; живильні мусимо середовища складатися з дешевої, недефіцитної й доступної сировини, оскільки при промисловім культивуванні мікроорганізмів споживаються величезні їхні кількості. У великомасштабнім виробництві для готування живильних служить середовищ звичайно порівняно дешева сировина (меласса, парафини нафти, дріжджі, оцтова кислота, природний газ).

Більш обмежене застосування, головним чином при одержанні медичних препаратів, знаходять казеїн, препарати крові, середовища з м'ясних гідролізатів.Для вирощування тваринних клітин застосовують живильні, середовища, що мають складний склад. Вони компануются з високоякісної порівняно дорогої сировини (амінокислоти, солі, ростові фактори). Останнім часом успішно розробляються живильні для середовища культур клітин з гідролізатів казеїну, дріжджів, м'яса й крові. Для одержання продукції в максимальних кількостях активний штамдпродуцент вирощують на оптимальній живильній у середовищі оптимальних умовах культивування (посівна доза, температура, рН, окисно-відновний потенціал, аерація, масообмінні характеристики, живильні й ростові добавки, строки культивування). 

Серед бактерій найчастіше застосовують у біотехнології представників наступних пологів: Acetobacter, які перетворюють етанол в оцтову кислоту й оцтову кислоту у вуглекислий газ і воду; Bacillus – для одержання ферментів (В. subtilis), засобів захисту рослин (В. thuringiensis); Clostridium – для зброджування цукрів в ацетон, етанол, бутанол; молочнокислі бактерії (Lactobacillus, Leuconostoc, Streptococcus); псевдомонади – наприклад P. denitrificans – для одержання вітаміну В12, Corynebacterium glutamatum – для одержання амінокислот і ін. Для одержання різноманітних антибіотиків у біотехнології застосовують актиноміцети (рід Streptomyces), гриби Penicillium chrysogenum, Cephalosporium acremonium і ін. Багато мікроорганізмів – бактерії, дріжджі, віруси – використовують у якості реципієнтів чужорідного генетичного матеріалу з метою одержання рекомбінантних штамів – продуцентів біотехнологічної продукції. 

Вітаміни одержують як хімічним, так і мікробіологічним синтезом.

Практичне використання здатності мікроорганізмів до біосинтезу вітамінів розпочалося в 30—40-і роки минулого століття. В першу чергу звернули увагу на пивні і пекарські дріжджі як джерело вітамінів — В1, D2, С тощо.

Крім вітамінів, мікробіологічним шляхом одержують інші речовини вітамінної природи, передусім коферменти. Дедалі ширше їх застосовують у медичній практиці, а мікробіологіч­ний синтез в багатьох випадках єдиний або найбільш прийнят­ний спосіб їх одержання.

На сьогодні існують такі напрями вирішення проблеми одержання вітамінів мікробіологічним синтезом:

  1. Одержання вітамінів і коферментів з використанням мікроорганізмів - продуцентів, в основному надсинтетиків, і спеціальних режимів їх культивування. До цієї категорії належать уже існуючі біотехнології одержання вітамінів В2, В12, каротиноїдів.

  2. Одержання індивідуальних вітамінів і коферментів з біомаси мікроорганізмів, яку вирощують у промислових масштабах на різних вуглецевих субстратах, або використання її як ком­плексних вітамінних препаратів.

  3. Використання мікроорганізмів для здійснення окремих ста­дій процесу синтезу вітамінів. Можливості використання для вирощування таких мікроорганізмів нових видів нехарчової сировини розширюють межі цього напряму.

3. Реферат (http://5fan.ru/wievjob.php?id=6559)

1. Легкість сприйняття матеріалу

Матеріал сприймається легко.

2. Застосування наукових термінів

Наукові терміни присутні.

3. Наявність латинської термінології

Латинська термінологія відсутня, присутня англійська.

4. Наявність розгорнутого плану та його дотримання

Розгорнутий план відсутній.

5. Чи є цікава інформація з наукових публікацій?

Ні, немає.

6. Викладена не вся інформація для повного засвоєння матеріалу.

7. Немає посилань на джерела, з яких взята інформація.

8. Інформація є актуальною для спеціалістів ветеринарної медицини.

9. Використання джерел літератури останніх 3 років

Списку використаних джерел немає.

10. Не написаний автор роботи, та коли вона була виконана.

4. Ключові слова

Одержання ферментів, вітамінів, мікробний синтез, промислова біотехнологія, клітини, великі молекули, первинні метаболіти, вторинні метаболіти, мікроорганізми, технологія, ферментер.

5. Джерела

https://works.doklad.ru/view/AuuHHEahf4o/2.html

http://bukvar.su/medicina-zdorove/page,3,126289-Istochniki-i-metody-polucheniya-lekarstvennyh-veshestv.html

http://5fan.ru/wievjob.php?id=6559

https://studfiles.net/preview/1150357/