Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikholog_doc-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2018
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Вступ

Психологічна характеристика особистості учня складена на основі досліджень, які було проведено під проходження педагогічної практики з 4 листопада 2013 р. по 7.12.2013р. в ПЗ «Луганський навчально-виховний комплекс», у 5 класі. У процесі дослідження використовувалися такі методи дослідження, як: спостереження, психодіагностичні методи (тести, опитувальники, бесіди), аналіз продуктів діяльності, біографічний метод.

1. Загальні дані

Баржак Валерій Володимирович, народився 02.06.2002 р., навчається у 5 класі. Він фізично розвинутий, здоровий, ніяких хронічних захворювань не має. Виховується у повній родині. Бабуся й дідусь здійснюють великий вплив на учня, користуються у нього авторитетом , основаним на повазі (це підтверджують бесіди, які були проведені з дитиною).

2. Взаємодія з колективом та відношення до школи.

У 5 класі навчається 8 учнів, із них 3 дівчаток і 5 хлопчиків. Переважна більшість дітей 2002 р. народження . У класі в цілому діти виховуються в хороших родинах, де батьки приділяють належну увагу своїм дітям.

Дітей, схильних до правопорушень немає. Оцінюючи загальний рівень розвитку класу, слід сказати, що він на високому рівні, підтвердженням цього є висока успішність учнів.

У класі двоє відмінників, 6 дітей, що мають достатній рівень досягнень.

Клас активний, діти приймають участь у всіх шкільних заходах. На уроках учні відповідають, працюють, гарно сприймають навчальний матеріал, на перервах рухливі. Клас в цілому дружній, із хорошим потенціалом , що неодноразово підтверджують оцінки та характеристики вчителів, що працюють у ньому.

На основі власних спостережень, проведених виховних заходів , було помічено, що діти вміють працювати разом. Учні проявляють високу зацікавленість в успіху, стійко долають труднощі, дорожать честю класу. Так, наприклад, вони старанно готувалися до змагань та до шкільних свят, що були організовані в школі. Використовуючи метод спостереження ,було зроблено висновки, що діти з повагою виконують усі вимоги, вказівки класного керівника, дорожать його довірою, відверто розповідають йому про проблеми в класі.

Характеризуючи положення Баржака Валерія, слід сказати, що він користується повагою, авторитетом в класі, це відношення визначаються тим, що діти обрали його замісником старости, хлопчик є лідером класу. Це підтверджує ряд спостережень, що було проведено, як на уроках так і в позаурочний час.

Хлопчик дорожить думкою класного колективу, товаришує з багатьма учнями класу У конфліктній ситуації йому властиві такі типи поведінки, як суперництво та компроміс. Інформація про це була отримана на основі методу бесіди, як із самим учнем так і з його товаришами по класу, вчителями. Учень має дещо завищений рівень самооцінки-це свідчить про те, що людина правильно реагує на зауваження інших і рідко сумнівається у своїх діях. Саме це дозволило хлопчиком стати лідером в класі, але з іншого боку це має риси й негативного спрямування, оскільки дитина не завжди адекватно зможе оцінити те, що відбувається навколо, але поряд із тим яскравою рисою, що спричиняє негативне відчуття себе є «самотність». Рівень егоцентризму відповідає особливостям цього віку, рівень само-прийняття високий, оптимістичне самовідчуття. Є психологічний контакт майже з усіма педагогами , окрім вчителів фізики та української мови. Ці вчителі не змогли підібрати правильні методи, які слід би було використовувати в процесі виховання та навчання.

3. Учбова діяльність

Аналізуючи успішність за попередні роки і в поточному навчальному році, слід сказати, що її не можна охарактеризувати як відмінну, серед його оцінок переважають хороші бали з гуманітарних дисциплін, а ось із точних наук його рівень коливається між «добре» і «задовільно». Це дозволяє зробити висновки про гуманітарну схильність учня, але важко сказати чи будуть ці інтереси визначаючими у виборі майбутньої професії, так як його зацікавленість в учбовій діяльності неможна охарактеризувати як підвищену. Можливо, це пов’язано з рівнем його кругозору й начитаності –він середній відносно кругозору деяких його однокласників. За останній час Сергiй покращив рівень успішності з деяких предметів, наприклад з англійської мови (з 8 на 9),з історії(з 9 на 10), довкілля(з 8 на 9), але з деяких дисциплін оцінки залишилися на попередньому рівні з таких предметів як математика та українська мова(середній рівень). Сфера знань, якою цікавиться Валерій найбільше є англійська мова, саме з цього предмету рівень зацікавленості та знань високий.

Рівень мотивації навчання помірний, досягнення успіху високий. Ставлення до навчання нестійке позитивне: вважає, що вчитися треба, але особливого інтересу до навчання та систематичності в підготовці не виявляє. Найяскравіше виражені спортивні здібності (футбол, баскетбол) виявляє інтерес до сучасної музики та англійської мови. Труднощі в навчанні пов’язані з недостатньо розвинутим емоційно-вольовим контролем: хлопець не доводить розпочату справу до кінця, шукає легких рішень. Ці особливості заважають йому реалізувати яскраві спортивні здібності. Впевненість у собі, вміння спілкуватися, достатній потенціал розумових здібностей, співпраця з оточуючими можуть допомогти учневі досягти бажаного.

На основі аналізу відповідей, письмових робіт школяра з деяких навчальних дисциплін рівень оволодіння засвоєних знань високий, але з окремих предметів може бути «задовільним».

Валерій вимогливий до себе. Прагнення самовдосконалення виявляється у небайдужому ставленні до власних помилок та очікуванні прихильного ставлення до себе з боку оточуючих.

Критично відноситься до отриманої оцінки, схвалення або несхвалення дій, але інколи у взаєминах з оточуючими може нехтувати думкою дорослих, схильний до усамітнення. Рівень потреб у схваленні з боку дорослих вище середнього, з боку однолітків-високий.

Учень самокритично ставиться до оцінювання його навчальної діяльності педагогами, іншими учнями.

У процесі дослідження було застосовано педагогічно-психологічний прийом - учню було дещо завищено бали за відповідь. Результатом цього стало більше прагнення хлопця відповідати з даного предмета, у нього з’явився новий стимул у покращенні рівня досягнень Цей прийом можна порекомендувати й для використання в індивідуальному підході до досліджуваного, оскільки за правильного психолого-педагогічного прийому Валерій прагне навчатися, старанно відноситися до навчальної роботи.

Характеризуючи розвиток мови, необхідно зазначити, що вільність вимови, її правильність, точність на високому рівні, учень говорить виразно , емоційно, володіє великим словниковим запасом, свої думки висловлює логічно й послідовно. Такі, висновки є результатами численних спостережень за учнем та бесід, які були проведенні. Одним із завдань дослідження було проаналізувати взаємозв’язок отриманих показників та особливостей пізнавальної сфери учня.

Досліджено ступінь концентрації та стійкості уваги за допомогою тесту «заучивание 10 слов» (додаток – 10-9 слiв)

Отриманні результати свідчать про те, що хлопчик «достатньо уважний й не забуває нічого важливого, хоча і не про все пам’ятає, але не дивлячись на це у відповідальний момент може зосередитися й не допустити помилок». Було помічено, що в учня особливо розвинутий такий вид уваги, як після довільний, оскільки Валерій часто, приступаючи до виконання певної роботи, розв’язання практичного завдання, написання твору, усвідомлює потребу в їх виконанні й тому змучений мобілізувати свою волю, зробити неабиякі зусилля, щоб сконцентрувати на них розумові сили. Спочатку в нього виникають труднощі, але згодом «заглиблюється» і поринає у виконання завдання, стає уважною мимовільно, бо його зацікавлює зміст діяльності.

Концетрація, стійкість уваги на середньому рівні. Оскільки хлопчик може відволікатися від предмета діяльності сторонніми показниками, надто довго не може зберігати зацікавленість.

Валерiй здатний швидко переключати увагу, свідомо переходити з одного об’єкта та інший, від одного завдання до іншого, здатний розподіляти увагу, тобто одночасно утримувати в зоні уваги кілька об’єктів, виконувати декілька видів діяльності.

Ці особливості уваги необхідно враховувати в організації навчально-виховної діяльності.

Учень осмислено (хоча на деяких предметах із точних наук не дуже швидко) сприймає матеріал.

Оцінюючи розвиток мислення, необхідно сказати, що в результаті дослідження було з’ясовано, що в Сергiя серед мислених операцій найкраще розвинені: аналіз (учень виділяє першорядне та другорядне в ознаках предметів та явищ), порівняння (вміє порівнювати), узагальнення (вміє узагальнювати, робити самостійні висновки). Розвиток уяви учня на високому рівні. Ця інформація була отримана за допомогою методу спостереження. Особливо творча уява проявляється на уроках музики та літератури.

Учень дотримується режиму дня, вміє організовувати робочий час дня, на уроки не запізнюється. Під час навчальної діяльності було помічено, що хлопчик вміє самостійно працювати з книгою, завчати матеріал, контролювати себе, складати плани.

Вміє аналізувати факти, виділяти істотні ознаки, узагальнювати, робити висновки й застосовувати до поповнення нових фактів. Зацікавлено виконує нестандартні завдання вчителів (даний аналіз оснований на результатах методів наукового спостереження, бесіди, як із самим учнем, так і з вчителями, класним керівником) .