Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

портрет менеджера

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
50.54 Кб
Скачать

Портрет менеджера

Джеффрі Престон Безос (12 січня 1964) - американський підприємець. Глава і засновник інтернет-компанії Amazon.com, засновник і власник аерокосмічної компанії Blue Origin і власник видавничого дому The Washington Post.

Один з найбагатших людей планети, станом на травень 2016 року його статки оцінювалися в $ 71,2 млрд. У 1999 році журнал Time назвав його людиною року.

Відмінний старт

У 1994 році Безос засновує інтернет-магазин Amazon.com, початкові інвестиції в якій склали $ 300 тис. Сайт був запущений 16 липня 1995, хоча на той момент він не був до кінця закінчений, наприклад на сайті можна було замовити від’ємну кількість книг.

У 1997 році компанія Amazon.com вийшла на IPO.

Великий і жахливий

З власним капіталом в $ 19 млрд 53-річний Безос входить до тридцятки найбагатших людей планети. Проте він, як і раніше працює над Amazon із завзяттям бізнесмена, який намагається заробити перші гроші, і з ентузіазмом підлітка, який відкрив для себе веселощі табору з ночівлею. «Я обгрунтовано щаслива людина. Моя дружина говорить: «Якщо Джефф нещасливий, почекайте хвилин п'ять», - сміється Безос, сидячи в головному офісі в Сіетлі дощовим п'ятничним ранком.

Дійсно, для щастя є всі приводи. Він керівник номер один в Америці. Після смерті Стіва Джобса, без сумніву, саме він став тим, кого наслідують, на кого орієнтуються і з ким мріють познайомитися. І це першість легко підтверджують цифри. У рейтингу керівників за версією Forbes - оцінювали ефективність діяльності, приймаючи до уваги стійку роботу, скромну зарплату і здатність випереджати інші компанії в своїй галузі - Безос комфортно розташувався на верхніх рядках. Насправді він входить в перші п'ять відсотків по кожному з критеріїв.

Для менеджерів Amazon Джефф Безос - великий авторитет. Але є і ще більш значна фігура, яка в компанії існує під назвою «порожнє крісло». Під час нарад Безос періодично залишає одне крісло порожнім і оголошує присутнім, що в ньому сидить «найважливіша людина в кімнаті» - клієнт.

І якщо «порожнє крісло» - абсолютний бос в Amazon, то мільярдер Безос - його охоронець, захисник того, що він називає «культурою критеріїв». І саме Безос надає цьому неживому предмету гучний, ясний голос. Діяльність Amazon будується відповідно до п'ятьма сотнями значних цілей. Близько 80% з них орієнтовані на клієнта. Частина працівників компанії намагається до мінімуму скоротити ситуації, коли товар відсутній на складі. Інші кидають сили на те, щоб створити більш широкий асортимент вибору фільмів для скачування. Хитромудрі алгоритми на основі звичок групи клієнтів видають готові рекомендації для нових користувачів. Щогодини оновлюваний список бестселерів розповість вам про найпопулярнішою продукції. А щотижневі огляди відстежують ситуацію і показують, що необхідно підправити.

Секрети успіху Джеффрі Безоса

З дитинства Джефф Безос звик бути першим у всьому, чим він займається. Будь то школа чи університет, робота за наймом або власний бізнес. Як йому це вдається? Джеффа відрізняє надзвичайна впевненість у власних силах. Але покладатися на одну лише впевненість дещо наївно. Що ж ще допомагає Джеффу? Безос відрізняється від багатьох інших людей на планеті Земля своїм умінням усувати недоліки. Недоліки є у багатьох людей: комусь не вистачає знань, комусь - посидючості, хтось взагалі не звертає уваги на свої недоліки. Джефф в цьому плані відрізняється від багатьох, він вміє їх усувати. Це вміння СЕО Amazon.com можна побачити, якщо кинути оком на його поведінку під час виходу акцій компанії на біржу в 1997 і на презентації планшетного комп'ютера Kindle2 на початку 2009. Джефф витягнув уроки з власних помилок. Під час виведення акцій на біржу він був менш переконливий. Це було одне з перших його появ на очах широкої публіки.

Більш ніж за 10 років Джефф значно попрацював над розвитком дикції, артикуляції і виразністю мови. Він зрозумів, що публічні виступи для СЕО також важливі, як і підбір кадрів на ключові пости в компанії. Зараз його презентації є одними з кращих, і вони не здаються театром одного актора. На презентаціях з'являються багато відомих особистостей, наприклад, на презентації Kindle2 однією з дійових осіб був Стівен Кінг. Але не тільки вміння проводити презентації і ораторську майстерність виділяє Джеффрі Безоса з низки талановитих керівників компаній перший ». Нам ще багато чому належить навчитися

Однією з особливостей Джеффа Безоса і його компанії є рух в ногу з часом, навіть з невеликим випередженням цього самого часу.

Подальша робота

Джефф Безос повинен працювати ще довго. У січні йому виповнилося 53, так що він без проблем може управляти компанією ще пару десятків років. Для стабільності це чудово - можливо, в іншому випадку було б складно стримувати топ-менеджерів, які бажають зайняти місце гендиректора Amazon. Безос говорить, що знає, коли не потрібно втручатися, щоб кожен з керівників проекту знайшов власний шлях. На сьогоднішній день для засновника будь-якої компанії поки ще складно відійти від справ свого дітища - десять років тому спроба ввести в Amazon директора з виробничих питань, що працює безпосередньо під Безосом, не увінчалася успіхом.

«Мені подобається брати звичайні речі і покращувати їх до такої міри, щоб люди думали: Вау, це зовсім інше».

10 принципів Джеффа Безоса

1. Засновуйте стратегію на речах, які не змінюються

2. Головна пристрасть – клієнт

3. Ми готові до того, що наші дії будуть незрозумілі протягом довгого часу

4. Існує два види компаній: ті, які намагаються підвищувати ціни, і ті, які працюють, щоб їх знизити. Ми відносимося до других

5. Визначте, що потрібно споживачеві, і працюйте, виходячи з цієї точки зору

6. Нашій культурі притаманні дружелюбність і наполегливість. Але якщо доведеться вибирати, ми виберемо наполегливість

7. Якщо хочеш винайти для своєї компанії щось класне, ти повинен бути готовий до невдач

8. У старому світі ви присвячували 30% свого часу побудови відмінного сервісу, а 70% - гучним оголошенням про нього. У новому ж світі все навпаки

9. Кожен співробітник повинен вміти працювати в call-центрі

10. Зараз для Інтернету лише «день перший». Нам ще багато чому належить навчитися