Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічне співробітництво країн-членів МЕРКОСУР.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Факультет міжнародної економіки та менеджменту

Кафедра міжнародної економіки

Курсова робота на тему:

««Економічне співробітництво країн-членів МЕРКОСУР»

Київ 2017

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи дослідження процесів інтеграційних досліджень 6

1.1.Інтеграційні об’єднання: поняття та причини створення 6

1.2.Етапи розвитку інтеграційних об’єднань 8

1.3.Передумови створення МЕРКОСУР 10

РОЗДІЛ 2. Тенденції реалізації економічного співробітництва в МЕРКОСУР 14

2.1 Динаміка торговельного співробітництва країн-членів МЕРКОСУР 14

2.3. Економічні зв’язки МЕРКОСУР з традиційними партнерами: міжамериканський і європейський вектори співпраці. 20

23

РОЗДІЛ 3. Перспективні напрямки реалізації економічного співробітництва країн-членів МЕРКОСУР 24

3.1. Основні проблеми у реалізації економічного співробітництва країн-членів МЕРКОСУР 24

3.2.Шляхи покращення економічного співробітництва країн-членів МЕРКОСУР 26

ВИСНОВКИ 28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 32

ВСТУП

Актуальність теми. В наш час головна роль у зовнішній економічній діяльності належить не окремим країнам, а міждержавним організаціям, які стають представниками окремої групи держав. Саме інтеграційні організації виступають рушійними силами історичного процесу. Новітня історія, для сучасних дослідників, постає як процес інтеграції на кожному з континентів та співробітництва міждержавних організацій.

Методологічні аспекти сучасного світового господарства, місце країн з перехідною економікою у ньому, включення їх у зовнішні відносини залишаються менш дослідженими в економічній теорії. Відсутність наукової, зваженої концепції входження перехідних економік у світове господарство з урахуванням сучасних суперечливих тенденцій його розвитку істотно впливає на ефективність зовнішньоекономічних зв’язків, породжує нестабільність і невизначеність їх розвитку.

Однією з провідних тенденцій сучасного світового розвитку є економічна регіоналізація. Усе більше економічних угруповань виникає на світовій арені, утворюючи регіональні економічні простори. АСЕАН, ЄС, МЕРКОСУР, НАФТА й інші об’єднання мають різний ступінь зрілості, тому дослідження особливостей їх розвитку створює можливості для вивчення перспектив формування регіональних валютних союзів. Перейняти приклад європейських країн, про наміри запровадження власної єдиної валюти заявили практично всі регіони світу – країни Америки, Саудівської Аравії, Східної Азії та навіть Африки.

Тісні політичні, економічні і соціально-культурні зв'язки свідчать про те, що жодна національна економіка не може розвиватися ефективно без активної участі у світогосподарських процесах. Але посилення процесу глобалізації має суперечливий характер. На фоні підвищення ефективності функціонування міжнародної економіки, відбувається загострення міжнародної боротьби за сфери впливу у виробничому, ресурсному, фінансовому, інформаційному та інших секторах життєдіяльності людини. При цьому, політична або економічна нестабільність в одній країні негативно впливає на стан інших економік інтегрованих у світове господарство. Тому одночасно з процесами глобалізації у світі існують регіональні інтеграційні об’єднання країн, які спрямовані на формування системи протидії негативним проявам глобалізації.

Важливий внесок у дослідження економічного союзу МЕРКОСУР зробили такі вітчизняні економісти та науковці М.Лозюк, Г.Цвєткова, В.Кириченко, В.Матвієнко, О.Сушка, Н.Весела, В.Вольський, Л.Клочковський, С.Рогова, А. Левут, І. Плевако, Г. Шамбаровський, Ю. Олійник, Т. Вахненко та інші. Недостатнє висвітлення економічних процесів союзу МЕРКОСУР у вітчизняній науці зумовило вивчення широкого кола нових матеріалів і документів.

Мета курсової роботи є дослідження сутності та стану зовнішньоекономічної діяльності МЕРКОСУР, виявлення сучасних тенденцій, знаходження основних проблем реалізації економічного співробітництва, а також пошук шляхів покращення співробітництва у цій сфері.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

  • визначити що таке інтеграційні об’єднання: поняття та причини створення;

  • встановити етапи розвитку інтеграційних об’єднань;

  • проаналізувати динаміку торгівельного співробітництва країн-членів МЕРКОСУР;

  • дослідити інвестиційну співпрацю країн-членів МЕРКОСУР;

  • встановити економічні зв'язки МЕРКОСУР з традиційними партнерами: міжамериканський і європейський вектори співпраці;

  • визначити проблеми та перспективи розвитку країн МЕРКОСУР.

Об’єктом дослідження є економічне співробітництво країн МЕРКОСУР.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади дослідження економічної співпраці МЕРКОСУР.

В роботі використано такі методи дослідження як теоретичні, загальнонаукові, а саме, спостереження, опис, аналіз, систематизація, зіставлення наукових джерел інформації, що дозволяє узагальнити та порівняти погляди науковців, проста математична обробка статистичних даних та графічне зображення результатів за допомогою Excel.

Інформаційною базою курсової роботи є аналітичні та статистичні данні, які окреслюють сучасний стан та перспективи розвитку економічного співробітництва МЕРКОСУР. Таким чином, дані допоможуть провести загальний аналіз стану економічної діяльності країн-учасниць, її недоліки та переваги, а також розглянути шляхи подолання даної проблеми.

Структура курсової роботи обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається із вступу, основної частини (трьох розділів та підрозділів), загальних висновків, списку використаних джерел та додатків.