Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна безпека / Основні шляхи і методи протидії відмиванню.pptx
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
105.14 Кб
Скачать

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т " .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Е

Ю

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

Н ЇН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

Н А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

А

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я

 

В

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Л

 

И

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ш

 

 

М

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

ІД Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н

 

В

З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ї

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О

Д

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н

И

 

Й

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О О

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Брудні» гроші стали постійним супутником будь-якої економічної злочинності, особливо податкової. Проблема ухилення від сплати податків і пов'язана з нею проблема відмивання грошей актуальні в усіх країнах. Так, частка неоподаткованого доходу в загальній масі національного доходу становить: в Австралії — 10%, Бельгії — 15, Данії — 6, Франції — 10, Німеччині — 13, Греції — 50, Індії — 18-20,Італії — 25, Японії — 5, Норвегії — 17, в Іспанії — 23, Швеції — 16,США — 15%.

ПРОЦЕС ВІДМИВАННЯ ГРОШЕЙ

Перша стадія — розміщення.

Це стадія, в якій доходи, одержані безпосередньо від злочину, вперше розміщуються у фінансових установах або використовуються для скуповування різного виду активів(включаючи цінні папери). Друга стадія — маскування (приховання).Це стадія, в якій починається перша спроба приховування або маскування джерела походження й ідентичності власника грошей. Нарешті, третя стадія — стадія інтеграції (легітимації), в ході якої гроші вводяться в легальні господарські структури і фінансові системи з метою їхньої остаточної асиміляції з усіма наявними там коштами.

У першій фазі виконавці злочину вводять готівку, яка походить прямо від злочину, у будь-який банк чи іншу фінансову установу. Для цієї стадії процесу відмивання грошей характерні такі риси:

1.предметом відмивання є цінності, одержані безпосередньо від злочину; 2.найчастіше предмет відмивання виступає у вигляді готівки;

3.дії злочинців набувають вигляду фінансових операцій, які захоплюють своєю короткостроковістю, а також однаковістю і простотою.

ДРУГА СТАДІЯ ( СТАДІЯ МАСКУВАННЯ)

Виконавець намагається відокремити гроші від їхнього нелегального джерела, проводячи серію фінансових угод (як видозміни, так і переміщення). Виконавець сподівається тим самим домогтися того, щоб зв'язок грошей, які відмиваються, із джерелом їхнього походження знайти було ще важче або зовсім неможливо.

Ця стадія називається накладенням маски чи маскуванням. Її завершення призводить до віддалення — як за відстанню, так і в часі — маскованих грошей від місця злочину, наприклад, від розміщення нелегальної лабораторії, яка виготовляє наркотики, чи бази оптового постачання такого зілля.

ТРЕТЯ СТАДІЯ

Це фабрикація пояснень про нібито законне походження відмитих активів, а також введення їх у легальний обіг шляхом інвестування чи скуповування майна. Тому таку стадію називають інтеграцією чи легітимацією. Дії злочинних угруповань на цій стадії спрямовані на вкладення «відмитих» грошей у господарські структури таким чином, щоб вони знову надійшли в банківську систему, набувши необхідних ознак легальних доходів.

Серед знарядь та інструментів, застосовуваних для досягнення інтеграції, використовують фіктивний продаж нерухомості, фіктивні фірми для надання необґрунтованих кредитів, втягування в незаконну діяльність банківських службовців у різних країнах і т.п.

ЕФЕКТИВНІСТЬ СПОСОБУ ВІДМИВАННЯ ГРОШЕЙ У БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ

Ефективність способу відмивання грошей у банківській системі вважається високою, якщо забезпечене вирішення трьох завдань:

приховання справжнього походження і власника відмитих грошей; здійснення постійного контролю над відмитими грошима;

зміна форми готівки, добутої злочинним шляхом таким чином,що при зменшенні її кількості (маси, обсягу) зберігається чи зростає її вартість.

У сучасних умовах особливого значення набуває міжнародне співробітництво в боротьбі з відмиванням «брудних» грошей, яке ґрунтується на певних нормативно-правових актах.

ОРГАНІЗАЦІЇ БОРОТЬБИ

Крім ООН і її дочірніх організацій, у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю і відмиванням грошей активну участь беруть спеціальні служби, які доповнюють і підтримують діяльність слідчих органів і правосуддя в усіх країнах світу. Це, насамперед,Міжнародна організація карної поліції (Інтерпол), а також Всесвітня митна організація.

У боротьбі з міжнародною злочинністю в офшорних центрах під- силюють свою активність і такі міжнародні організації, як:

Азіатсько-Тихоокеанська група з протидії відмиванню грошей(APG), яка стала на сьогоднішній день впливовим членом Інтерполу, ФАТФ і ООН;

Карибська група з протидії відмиванню грошей (CFATF), яка не тільки сприяла впровадженню в законодавства країн Карибського регіону 40 рекомендацій ФАТФ, а й розробила свої 19 Рекомендацій із протидії відмиванню грошей;

Експертний Комітет, який оцінює заходи, щодо протидії відмиванню грошей (PC-R-EV Commitee);

Офшорна група банківських Контролерів (OGBS), яка проводить разом з ФАТФ оцінку і контроль ефективності ухвалених«антивідмивальних законів у країнах-членах OGBS. Основна складність роботи Групи полягає в тому, що тільки близько половини офшорних банківських центрів є членами OGBS.

Це фабрикація пояснень про нібито законне походження відмитих активів, а також введення їх у легальний обіг шляхом інвестування чи скуповування майна. Тому таку стадію називають інтеграцією чи легітимацією. Дії злочинних угруповань націй стадії спрямовані на вкладення «відмитих» грошей у господарськ іструктури таким чином, щоб вони знову надійшли в банківську сис-тему, набувши необхідних ознак легальних доходів.

Серед знарядь та інструментів, застосовуваних для досягнення інтеграції, використовують фіктивний продаж нерухомості, фіктивні фірми для надання необґрунтованих кредитів, втягування в незаконну діяльність банківських службовців у різних країнах і т.п.

ВИСНОВОК

Відмивання «брудних» грошей визнане злочинним діянням у карному законодавстві багатьох країн світу й особливо у кримінальних кодексах США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Польщі.

Відмивання грошей відбувається, переважно, у банківській системі, у системі страхування, на ринку капіталів, а також в індустрії розваг (наприклад, з використанням казино й інших закладів, як ізаймаються ігровим бізнесом). Крім того, головними каналами відмивання грошей використовуються ті галузі ринкової економіки, де можна без труднощів і в широкому масштабі застосовувати підроблені рахунки, накладні, де зазначені занижені або завищені ціни, де визнаються фіктивні рекламації й інші атрибути злочинного бізнесу. Це насамперед стосується таких видів бізнесу, як торгівля нерухомістю,творами мистецтва, автомобілями, продаж підакцизних товарів.