Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна торгівля - Бразилія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
461.6 Кб
Скачать

ВСТУП

Бразилія — індустріально-аграрна країна, найбільша за економічним потенціалом в Південній Америці. Розміщена в східній і центральній частині материка(найбільша за площею країна континенту, майже 50 % його площі). Межує на півночі з Гвіаною, Суринамом, Гайаною та Венесуелою, на заході з Колумбією і Перу, на південному заході з Болівією, Парагваєм, Аргентиною та Уругваєм, з північного сходу, сходу, південного сходу і півдня омивається водами Атлантичного океану. Протяжність кордонів перевищує 23 тис. км (сухопутні — 16,5 тис. км; океанічне узбережжя — 7,4 тис. км). У північній частині країну перетинає екватор, а у південній — Південний тропік.

Бразилія є п'ятою густонаселеною країною світу, з більш ніж 206 мільйонами людей (2016 рік), більшість з яких є нащадками європейців та африканців. Населення корінних народів становить 0,4% населення. Римське католицтво є основною релігією, але існують значні громади християн з інших конфесій. Інші релігії та нерелігійні складають меншість. Португальська мова - це офіційна мова Бразилії.

РОЗДІЛ І. МІСЦЕ КРАЇНИ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

    1. Коротка характеристика особливостей міжнародної торговельної спеціалізації країни

Промисловість в основному концентрується в центрі та на сході країни. Південний схід і посушлива північ залишаються аграрними регіонами.

Гірничодобувна промисловість представлена видобуванням залізної руди (Ітабіра, Каражас). За видобутком залізних руд Бразилія займає друге після Китаю місце у світі. Високорозвинена залізорудна промисловість Бразилії базується на потужній сировинний базі. Бразильські залізні руди характеризуються низькими змістами шкідливих домішок: кремнезему, глинозему і сірки. Практично всі запаси залізних руд зосереджені в чотирьох залізорудних районах: це Залізорудний Чотирикутник і Ітабіра в штаті Мінас-Жерайс, Каражас в штаті Пара та Корумба-Урукун в штаті Мату-Гросу-ду-Сул.

На території Амапа, в штатах Мінас-Жерайс, Мату-Гросу експлуатуються родовища марганцю. У незначних кількостях видобувають також мідь, свинець, цинк, нікель, переважно для потреб внутрішнього ринку.

Бразилія — значний постачальник на світовий ринок стратегічної сировини: ніобою, берилію, танталу, цирконію, слюди. Зростає видобування радіоактивних матеріалів, що містять уран (Посус-ді-Калдас, Олніда в штаті Пернамбуку), торій (Арама, штат Мінас-Жерайс), монацитових пісків (штат Еспірінту-Санту). Видобуваються алмази, золото, дорогоцінне каміння.

Головною особливістю електроенергетики є те, що 90% виробництва електроенергії зосереджено на гідроелектростанціях. Зокрема, побудовано найпотужнішу в світі ГЕС «Ітайпу» на річці Парані. В країні є запаси невикористаних гідроресурсів. Інтенсивно розвивається атомна енергетика.

Певного розвитку набули чорна і кольорова металургія. У містах Волта-Редонда та Ріо-де-Жанейро збудовано металургійні заводи, в Ітабірі – завод з виробництва спеціальних сталей. За виробництвом сталі Бразилія увійшла до провідної десятки світу. Виробництво алюмінію зосереджено переважно в Сорокабі, посус-ді-Калдас, Сараманжі. Виплавляють також мідь та нікель.

Нафтопереробна і нафтохімічна галузі переживають швидке зростання, але працюють в основному на довізній сировині. Потреби держави у нафті забезпечуються на 50% за рахунок видобутку 30 млн тон на родовищах морського шельфу. У містах Ріо-де-Жанейро та Кубатані працюють потужні нафтопереробні заводи. У країні запроваджено технологію виробництва автомобільного пального з цукрової тростини. В даний час у Бразилії є три нафтохімічних комплексу, перебувають у штатах Баїя (район Північного Сходу), Ріо-Гранде-ду-Сул (район Півдня) і Сан-Паулу (район Південного Сходу), загальною продуктивністю 1.4 млн. тонн на рік.

Найбільш розвинена галузь бразильської економіки — машинобудування, яке складає більш як 30% усієї продукції і представлене точним машинобудуванням, автомобіле-, літако-, суднобудуванням. Досить диверсифікованим є машинобудування. Випускають автомобілі, літаки, судна, сільськогосподарські машини, продукцію радіоелектроніки. Одним із пріоритетних напрямів розвитку господарства є точне машинобудування, а саме — виробництво обчислювальної техніки. Національні підприємства забезпечують понад 50% потреб у засобах інформатики. За випуском міні- та мікрокомп‘ютерів Бразилія поступається лише США, Японії та ФРН.

Значного розвитку набуло автомобілебудування. Щорічно виробляється більше 1,5 млн автомобілів, а також літаки і трактори. Основними виробниками автомобілів у країні є фірми «Сканія», «Мерседес-Бенц» та «Фіат». Головним виробником автобусів є «Мерседес-Бенц». Морські судна виробляють у бухті Гуанабара. Підприємства електротехніки знаходяться в Кампінасі (Сан-Паулу), Ріо-де-Жанейро, Сан-Жозе-дус-Кампус.

Загалом машинобудування концентрується переважно у двох головних промислових центрах країни — містах Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро.

Хімічна промисловість Бразилії представлена виробництвом каустичної соди, різних кислот, барвників, азотних та фосфатних добрив, синтетичних волокон, синтетичного каучуку, різних пластмас тощо. Розвинені виробництво цементу, деревообробна і целюлозно-паперова промисловість.

Серед галузей легкої промисловості найбільш розвинуті такі галузі: текстильна, шкіряно-взуттєва. Основними промисловими центрами названих галузей є Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро. Текстильна промисловість - головна галузь легкої промисловості Бразилії. За виробництвом виробів з текстилю Бразилія займає 6-7 місце у світі. 80% бавовни у Бразилії ввозиться з-за кордону. Це пояснюється низькою якістю бразильської бавовни. Розвинена взуттєва промисловість - у країні працюють більше чотирьох тисяч взуттєвих заводів.

Харчова промисловість традиційно представлена цукровою, м’ясною, олійною та тютюновою галузями. Галузь володіє в основному сучасною інфраструктурою, високою вітчизняною та зарубіжною технологіями з виробництва широкої гами продуктів харчування. Найбільше збільшення виробництва і споживання припадає на вироби борошномельної промисловості, молока та молочної продукції, м'яса птиці, яловичини, свинини, бакалійних виробів, а також пива та інших безалкогольних напоїв. Провідні агропромислові підприємства із виробництва м'яса птиці – «Севан», «Франгосул», «Пердігао», «Аурора», «Садіа», в першу чергу завдяки випуску нових товарів, поліпшення якості продукції та збільшення частки напівфабрикатів у загальному обсязі виробництва.

На ринку продуктів харчування Бразилії успішно працюють такі транснаціональні компанії як «Пармалат», «Нестле», «Лакта», «Данон», «Авон», «Філіп Морріс», які виробляють і реалізують на місцевому ринку власну продукцію. Сектор виробництва та продажу шоколадних виробів Бразилії контролюються наступними компаніями: «Гарото» - 32,8%, «Лакта» - 28%, «Нестле» - 28%.

Значного розвитку набула кавова промисловість. Зараз Бразилія є одним із найбільших постачальників кави на світовий ринок.

Слід відзначити традиційно стабільне зростання виробництва пива. В даний час бразильський ринок пива є найбільш швидкозростаючим у світі. На ринку продажу пива Бразилії працюють іноземні та національні компанії: Anheuseer-Bush (США), Kirin Lager (Японія), Brahma (Бразилія), Antarctica (Бразилія), Miller Brewing (США), Heineken (Голландія), Asahi Breweries (Японія) тощо. У Бразилії функціонує 55 пивних заводів, у тому числі 36 - національних і 19 спільних заводів, які забезпечують споживання на рівні 66 літрів пива на душу населення в рік.[1]