Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобальний проект тренінги / глобальний проект - нідерланди.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
177.97 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана Кафедра міжнародного обліку і аудиту

ГЛОБАЛЬНИЙ ПРОЕКТ Країна - Португалія

Київ-2017

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3РОЗДІЛ І. Характеристика країни……..………………………………………..4

1.1 Коротка характеристика особливостей спеціалізації країни…………..4

РОЗДІЛ ІІ. Аналітичний звіт… ……………………………………….…………7

    1. Аналіз основних макроекономічних показників і динаміки економічного зростання в міжнародній економіці…………..…………7

    2. Міжнародна торгівля як об’єкт міжнародного аналізу………………8

    3. Аналіз міжнародної міграції робочої сили…………………………...11

    4. Аналіз руху капіталу та зовнішньої заборгованості в системі міжнародних економічних відносин.………………………………....12

    5. Аналіз міжнародних валютних відносин…………………….…........13

    6. Аналіз платіжного балансу як підсумкового показника міжнародних розрахунків країн……………………………………………………….14

    7. Аналіз інтеграційних процесів у міжнародній економіці……….….15

    8. Аналіз глобалізаційних процесів у міжнародній економіці…….….15

    9. Аналіз стратегічного розвитку мегаполісів та агломерацій………..16

РОЗДІЛ ІІІ. Рекомендація автора стосовно вирішення проблемних аспектів країни та пропозиції………..…………….………………………………..……18

ВИСНОВОК……………….………………………………………………..……20

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА…………….…………………………………..…..22

ВСТУП

Норвегія - найпівнічніша країна Європи. Слово «Норвегія» в перекладі означає «шлях на північ».

Норвегія – невеличка за чисельністю населення північна країна, яка, за рейтингом ООН, визнана найкращою для проживання й мешканці якої мають один із найвищих рівнів життя у світі. Норвежці вирішили не вступати до Європейського Союзу, але задоволені членством у Північноатлантичному альянсі. Хоч Норвегії сьогодні нічого не загрожує, будучи членом НАТО, вона відчуває себе частиною світу західних демократій. 

Норвегія являє собою високо розвинену, індустріальну країну, що характеризується відкритою економікою, орієнтованої на експорт. Будучи однією з найбільш багатих країн світу, країна також займає перші місця за рівнем і тривалістю життя, здоров'ю нації і житловим умовам. Високий рівень матеріального добробуту частково пояснюється багатством природними ресурсам.

Економічна політика Норвегії спрямована на стабілізацію та протидію безробіттю та інфляції, на стимулювання зростання і вплив на структуру промисловості і розподіл доходів.

Норвезьку економіку зазвичай називають змішаною економікою - вона являє собою капіталістичну ринкову економіку з яскраво вираженим державною участю. Так само як і в інших країнах Західної Європи, розвиток промисловості в Норвегії в основному здійснювалося за законами приватної власності та приватним сектором.

Розділ І. Характеристика країни

    1. Коротка характеристика особливостей спеціалізації країни

Економіка Норвегії високорозвинена. Крім запасів нафти, природного газу і газового конденсату, Норвегія володіє запасами залізної руди, кам'яного вугілля, титану, міді, нікелю, пиритов. Різноманітність корисних копалин і обширні морські кордони сприяли широкій диверсифікації промисловості.

Поряд з нафтогазовидобувної галуззю розвинена чорна металургія (електрочугун, електросталі і феросплави), кольорова металургія. У країні розвинене металургійне виробництво електролітичними методами цинку, нікелю, міді, магнію, потужне машинобудування, суднобудування (7е місце у світі). У Норвегії виробляються турбіни, електровози, залізничні вагони, обладнання для лісової та рибної промисловості, продукція високих технологій (радіоелектроніки). Активний розвиток отримали електротехнічне машиноприладобудування, електрохімія, потужна деревообробна промисловість, целюлозно паперова промисловість. Розвинена паперова промисловість (5е місце в світі з виробництва паперу).

Ефективно працюють текстильна, взуттєва, рибопереробна, харчова промисловість. Усі галузі технологічно добре оснащені і конкурентоспроможні. Економіка країни строго збалансована, економічні стратегії вивірені і, як правило, успішно реалізуються з випередженням термінів. Ця невелика за чисельністю населення країна по праву займає гідне високе місце в економіці Європи і абсолютно за всіма показниками і характеристиками належить до розвинутих країн світу.

Головна особливість народного господарства Норвегії - вузька спеціалізація та інтенсивна інноваційна діяльність для забезпечення конкурентоспроможності основних галузей. До їх числа відносяться міжнародний морський транспорт, нафтогазовидобуток, рибальство (перше місце з улову в Західній Європі), гідроенергетика.

Норвегія займає провідне місце в світі з очищення промислових викидів і постановці роботи з охорони навколишнього середовища. Так, діючі тут норми гранично допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин, є більш суворою, ніж у країнах Європейського союзу.

Економічні успіхи країни значною мірою пов'язані і з тим, що Норвегія має в своєму розпорядженні власну потужну енерго-сировинною базою. Так, вона займає перше місце в світі за споживанням електроенергії на душу населення і перше місце в Західній Європі з виробництва гідроелектроенергії. Є достатні запаси деяких руд (залізо, титан, нікель, мідь, свинець, цинк, молібден, срібло), лісів, риб, нафти і газу, кам'яного вугілля (на Шпіцбергені). У Норвегії величезні ресурси будівельного каменю (граніт, мармур), а дешева електроенергія дозволяє мати потужну електрометалургію, наприклад, з виробництва алюмінію Норвегія займає в Західній Європі друге місце після ФРН. Промисловість Норвегії характеризується високим ступенем фондоозброєності та спеціалізації, експортною спрямованістю, а також значним рівнем концентрації виробництва.

Машинобудування в Норвегії значною мірою пов'язано з суднобудуванням, обслуговуванням нафтової і газової промисловості, гідроелектроенергетики, сільського господарства, лісової і рибоконсервної промисловості. У значних кількостях виробляється промислове і побутове електротехнічне та електронне обладнання, засоби зв'язку. Для збереження високого рівня спеціалізації наявних галузей в умовах обмеженого внутрішнього ринку, керівництво країни не передбачає в мати автомобільну та авіаційну промисловість, а також трактори, верстата та приладобудування.

Основу паливно-енергетичного комплексу країни складають нафтогазова промисловість і гідроелектроенергетика. Ці галузі в економіці Норвегії відносяться до числа провідних в регіоні і розвиваються в останні роки досить інтенсивно, у все більш значною мірою впливаючи на енергопостачання країн Західної Європи. Норвегія є єдиною країною регіону, самозабезпеченість енергією якої перевищує 100%, виробництво первинної енергії в країні перевищувало її споживання більш ніж у п'ять разів, а нафти і газу, відповідно, в 11,7 і 22,3 рази.

Сучасна Норвегія - це великий нетто-експортер енергії як серед членів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), так і за межами ОПЕК.

Перспективні експортні переваги Норвегії в Західній Європі полягають ще й у тому, що у регіональних експортерів нафти і газу (Великобританії та Нідерландів) вельми високий рівень власного споживання вуглеводнів, а Норвегія практично повністю зорієнтована на їх експорт. Саме ця особливість дозволяє норвезьким постачальникам більш вільно вибудовувати стратегію своїх дій на зовнішніх ринках, надійніше гарантувати експортні поставки. В умовах наміченого розширення газового ринку Західної Європи вдалим напрямом диверсифікації є триваюча експортна переорієнтація Норвегії з нафти на газ.

Як вже зазначалося, видобуток газу в Норвегії інтенсивно росте. З пуском додаткових газотранспортних потужностей в другій половині 1990-х років (насамперед проект «Тролл» - Троль газової угоди продажів, TGSA) і після створення в 2007 р потужностей з виробництва зрідженого природного газу (проект «Білосніжка») поставки газу суттєво зросли. Зростання видобутку газу супроводжується як диверсифікацією експортних напрямків, так і торгових партнерів. Саме на цій основі, «проводячи обережний прагматичний, збалансований курс відносно євроінтеграції, норвезьке керівництво демонструвало (незалежно від партійної приналежності урядових кабінетів) достатню силу і гнучкість в боротьбі за національно-державні інтереси; перебуваючи формально поза ЄС, воно реалізує підкреслено «власний варіант», свою модель форсованої зовнішньоекономічної експансії в усіх напрямках».[1]

РОЗДІЛ ІІ. Аналітичний звіт

    1. Аналіз основних макроекономічних показників і динаміки економічного зростання в міжнародній економіці

Валовий внутрішній продукт (ВВП) в Норвегії становив 370,56 млрд. доларів США в 2016 році. Значення ВВП Норвегії становить 0,60 відсотка світової економіки. ВВП Норвегії в середньому становить 152,72 млрд. дол. США за період з 1960 по 2016 рік, досягнувши найвищого рівня у розмірі 522,75 доларів США у 2013 році, а рекордний - 5,16 долара США в 1960 році.

Валовий національний продукт Норвегії був зафіксований у грудні 2016 року в 390,64 млрд. дол. США. В середньому ВНП дорівнює 99,46 млрд. дол. Дані досягли найвищого рівня у 2013 році 528,32 дол. США, рекордно низькі - 5,88 млрд. Дол. США у 1960 році.

Зниження ВВП і ВНП відбулося через зниження цін на нафту, так як економіка Норвегії побудована на основі нафти. У 2014 році ціна впала з більш 100 до 40 доларів за барель. Проте, навіть якщо ВВП і ВНП знизилися, у Норвегії все ще є багато грошей. Прибуток від високих цін на нафту було інвестовано, а дивіденди додані до державного бюджету.

Загальна вартість виробленої продукції та послуг, що надаються в країні протягом одного року після знецінення основних засобів, знизилося з 2014 року на 5 508 дол. США. Зниження взаємозв’язане з ВВП та ВНП.

2.2. Міжнародна торгівля як об’єкт міжнародного аналізу

Норвегія є 30-м найбільшим експортером у світі та 34-м найбільшим імпортером у світі. У 2016 році Норвегія експортувала 124,8 млрд. дол. США та імпортувала 120,2 млрд. дол. США, в результаті чого позитивний торговий баланс становив 4,6 млрд. дол. США.

Протягом останніх п'яти років обсяг експорту Норвегії скоротився у річному обчисленні на рівні 14,43%, з 205,7 млрд. дол. США у 2011 році до 124,8 млрд. дол. США в 2016 році.

Протягом останніх п'яти років імпорт Норвегії зменшувався з середньогалузевою швидкістю -5,67%, з 138,7 млрд. дол. США у 2011 році до 120,2 млрд. дол. США в 2016 році.

Структура експорту Норвегії

Назва

Обсяг (млрд дол)

Частина у заг. обсязі (у %)

Мінеральні палива, включаючи нафту

47,2

53,0

Риба

10,5

11,8

Техніка, включаючи комп'ютери

4,9

5,5

Алюміній

3,2

3,6

Електричні машини, обладнання

2,5

2,8

Оптичний, технічний, медичний апарат

1,7

1,9

Кораблі, човни

1,6

1,8

Вироби з чавуну або сталі

1,1

1,3

Органічні хімікати

1,0

1,2

Основні експортні товари Норвегії - це газ і нафта, вартість експорту яких перевищує 312 млрд. норвезьких крон, або 53% загального експорту країни в 2016 році. Норвегія експортує рибу та рибні продукти вартістю приблизно 28 мільярдів NOK – 11,8% загального експорту товарів Норвегії. Техніка, сягає близько 49 млрд. норвезьких крон до експортних доходів Норвегії. Це включає в себе велику офісну техніку, а також телекомунікації та комп'ютерне обладнання.

Відсоткове розподіл між секторами на цифрі та відносною важливістю окремих товарів може дещо відрізнятися залежно від цін на нафту.

Структура імпорту Норвегії

Назва

Обсяг (млрд дол)

Частина у заг. обсязі (у %)

Промислове обладнання

10,0

23,8

Автомобілі та запчастини

8,7

20,7

Електричні машини

6,6

15,7

Залізо та сталь

3,1

7,4

Кораблі та човни

2,9

6,9

Меблі

2,8

6,6

Нафта та мінеральне паливо

2,6

6,2

Пластмаси

2,3

5,5

Фармацевтика

1,9

4,5

Основні імпортні товари Норвегії - це промислове обладнання, вартість імпорту яких 83 млрд. норвезьких крон, або 23,8% загального імпорту країни в 2016 році. Норвегія імпортує також автомобілі вартістю приблизно 67 мільярдів NOK – 20,7% загального імпорту товарів Норвегії. Електричні машини, сягають близько 45 млрд. норвезьких крон.

Країни експорту

Країна

Обсяг (млрд дол)

Великобританія

18 548 819 504

Німеччина

12 774 556 139

Нідерланди

9 523 674 034

Франція

6 133 015 040

Швеція

5 757 003 086

Бельгія

3 900 098 096

США

3 745 834 953

Данія

3 571 794 177

Китай

2 356 367 314

Польща

2 075 430 673

Країни імпорту

Країна

Обсяг (млрд дол)

Німеччина

8 712 641 997

Швеція

8 675 899 824

Китай

8 011 715 597

США

4 672 867 183

Данія

4 064 539 161

Великобританія

2 903 637 501

Нідерланди

1 554 188 124

Польща

2 403 656 168

Франція

2 183 478 516


10 найбільших експортерів Норвегії склали 84% загальної вартості її глобальних постачань. З континентальної точки зору, 80,1% норвезького експорту за вартістю поставляються в інші європейські країни, а 10,2% - на азіатських імпортерів. Норвегія поставляє ще 5,4% в Північну Америку, а в Африці - лише 2,3%.

Понад чотири п'ятих (83,9%) норвезького імпорту в 2016 році було доставлено до 10 торговельних партнерів. З переліку провідних імпортерів лише три збільшили імпортні поставки з Норвегії протягом 7-річного періоду: Польща (на 50,6%), Бельгія (на 36,5%) та Данія (на 19,8%). Зменшення імпортних покупок з Норвегії коливалося від -3% скорочення від Китаю до -65,6% для Італії.

Соседние файлы в папке глобальний проект тренінги