Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya4.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
625.3 Кб
Скачать

34

Зміст

Вступ 2

1.Аналіз світового та вітчизняного ринку автомобілів Toyota 4

2.Правове обґрунтування можливості здійснення даної зовнішньоекономічної угоди 11

3.Зовнішньоекономічний контракт 15

4.Розрахунок ефективності зовнішньоекономічної угоди 21

Висновки 26

Література 28

Додаток 1. Структура митної декларації 30

Додаток 2. Техніко-економічний опис товару 32

Engine Exceptions 34

Вступ

Метою написання проекту є надбання практичних навичок при роботі з інформаційними джерелами при проведенні маркетингових досліджень та вивченні зовнішнього ринку, нормативними документами та їх практичним застосуванням у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також отримання необхідних навичок при підготовці та складанні зовнішньоторговельного контракту з конкретним товаром.

Виконання проекту дає можливість застосовувати набуті знання на практиці, проведення дослідження практичних аспектів організації зовнішньоторговельних угод, аналітичної оцінки економічної ефективності даної угоди, законодавчо-правових умов виконання проекту. На підставі проведеного аналізу необхідно сформулювати чіткі, точні висновки, щодо вирішення поставленої проблеми з імпорту автомобілів Toyota, оцінити можливість здійснення даної угоди та оцінити її ефективність.

Основні завдання курсового проекту полягають в:

  • поглибленні і закріпленні теоретичних знань та отриманні практичних навичок з дисципліни “Міжнародна економічна діяльність України”;

  • отриманні професійної компетенції менеджера з імпорту готових виробів, а саме легковим автомобілів;

  • набутті досвіду самостійної праці з різними інформаційними джерелами;

  • здобутті досвіду організації та техніки проведення зовнішньоекономічних операцій.

Етапами ж роботи є оформлення зовнішньоекономічної операції у вигляді проекту, в якому необхідно виділити кілька етапів: 1) маркетинговий аналіз ринку обраного товару; 2) дослідження нормативно-правової бази, що регламентує здійснення зовнішньоекономічної угоди; 3)зовнішньоторговельний контракт; 4) розрахунок ефективності зовнішньоекономічної угоди.

Нарешті, використовуючи матеріали періодичної преси, статистичні матеріали, нормативно-правову і законодавчу базу України, дані підприємства Toyota Motor Corporation, необхідно побудувати модель зовнішньоекономічної угоди з економічним обґрунтуванням.

Важливим є використання первинних даних Toyota Motor Corporation, які дадуть змогу адекватно оцінити потенціал компанії, ринки збуту та нові тенденції, що є для неї характерними.

Розрахунок економічної доцільності імпорту вибраних автомобілів є невід’ємною частиною роботи і має враховувати специфіку товару – автомобілі, що імпортуються є гібридними, тобто мають електродвигуни крім двигуна внутрішнього згорання.

  1. Аналіз світового та вітчизняного ринку автомобілів Toyota

1.1. Аналіз світового виробництва

Обсяг автомобілів вироблених компанією Toyota Motor Company в 2014 році склав 6 928,8 тисяч автомобілів, з яких 6 028 тисяч авто виготовились в Японії, Азії та Північній Америці. Рис.1.2. дає зрозуміти, що з 2005 року частка виробництва автомобілів Toyota Motor Company, що здійснюється в Азії, постійно зростало з 6,6% до 28,8% у 2014 році. При цьому частка японського виробництва автомобілів зменшувалася з 61,8% у 2005 році до 40% в 2014.

Рис. 1.3. Географічне розташування 50 закордоннихі виробничих фірм Toyota Motor Company [2].

Таким чином, Toyota Motor Company має 50 неяпонських виробничих заводів, розташованих переважно в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Північній Америці та Європі, які виробили 4 168,8 тис. автомобілів у 2014 році.

Рис.1.4. Розташування 4 японських фірм та 12 заводів Toyota Motor Company в Японії [2].

А на 12 Японських заводах Toyota Motor Company у 2014 році було виготовлено 2 760 тис. авто.

Фактори, які мають вплив на виробництво автомобілів Toyota. Одним із таких факторів була наявність кліматичних катаклізмів, а саме «Великий землетрус Східної Японії», які перешкоджали операційній діяльності компанії, порушуючи поставки комплектуючих на заводи, наносячи шкоду інфраструктурі, перериваючи поставки електроенергії [6]. Стан міжнародного середовища є іншим важливим фактором для Toyota Motor Corporation, оскільки 60% виробництва компанії здійснюється за межами Японії.

1.2. Аналіз попиту та споживання товару, факторів, які визначають споживання товару.

Динаміка споживання автомобілів Toyota Motor Company у світі протягом 2005-2014рр. виглядала наступним чином: продажі в Японії поступово зменшувались починаючи зі 1 758,9 тис. авто в 2007 році до 1 201 тис. авто у 2014 році, хоча продажі у 2013 році склали 1 566 тис. авто. 2010 рік був піковим роком з продажу у Північній та Латинській Америці, Європі та Африці, після якого продажі Toyota в даних регіонах зменшувалися. Найдинамічніше ростучими ринками були Азія та частково Близький Схід. Так, продажі в Азії безперервно зростали, починаючи з 220,3 тис. авто у 2005р., досягши майже 2 млн. авто у 2014р.

За регіональною структурою споживання (продажів, Рис.1.6) автомобілів Toyota Motor Company у 2014р. Азія випередила Північну Америку, досягши 28% всіх світових продажів компанії порівняно з 25% в останній, Японія мала 17% світових продаж, Європа – 11%, Близький Схід – 3%, Латинська Америка - 5%, Африка та Океанія по 3%.

На Рис.1.7. порівняно виробництво та споживання товару, що свідчить про більш ніж повне забезпечення Азії власним регіональним виробництвом Toyota, тобто 28% ринку Toyota Motor Company, що припадало на Азію, забезпечувалося виробництвом у тому ж таки регіоні. Японія виробляла у 2,3 рази більше ніж споживала – відповідно 2 760 тис. авто та 1 201 тис. авто. Всі ж без винятку інші регіони світу в тій чи іншій мірі імпортували автомобілі з Японії чи Азії: для прикладу, Північна Америка – 600 тис. авто, Європа – 341,6 тис. авто, Близкий Схід, не маючи власного виробництва Toyota Motor Company, – всі 527,5 тис. авто.

Фактори, які визначають споживання товару. Як зазначається у джерелі [6], одним із головних факторів, який впливає на рівень споживання товару компанії Toyota Motor Corporation є інтенсивна конкуренція на світовому авто ринку, через яку висуваються все нові вимоги до якості, властивостей, безпеки, надійності, паливо економності товару. Іншим фактором є волатильність попиту на світовому авто ринку, яка залежить від цін на авто, державного регулювання їх ввозу, цін на паливо та сировину.

1.3. Аналіз світової торгівлі.

Як було зазначено в розділі 1.2 та на Рис.1.7, саме Японія є провідним експортером і здійснює майже весь експорт автомобілів компанії в інші регіони світу. Наприклад, експортний потенціал країни, тобто різниця між виробництвом та продажем авто на японському ринку, у 2014 році становив близько 1,6 млн. авто, коли експортний потенціал Азії дорівнював 64,4 тис. авто.

Експорт автомобілів компанії помітно зменшився у 2012 році до 1 444,7 тис. авто і у 2014р. не досягав рівня 2005 року.

Імпортний потенціал є різницею між продажами та виробництвом регіону. На Рис.1.9. неважко бачити, що саме з автомобілі Toyota Motor Company японського виробництва продаються в інших регіонах світу, де власне виробництво авто компанії не задовольняє попит чи то в кількісному, чи модельному сенсі.

1.4. Сегментація товарного ринку здійснюється, у тому числі, за моделями авто, що виготовляються, перелік яких розміщено у Додатку 1.

1.5 Аналіз техніко-економічних параметрів ( властивостей ) виробу Toyota Highlander Hybrid 4WD 6 cyl, 3.5 л наведений у Додатку 2.

1.6 Аналіз цін на даний товар.

Таблиця 1.1. Аналіз цін на Toyota Highlander Hybrid v 3.5 [11].

Ціна на Highlander Hybrid 4WD 6 cyl, 3.5 л

USD

Рекомендована виробником роздрібна ціна

40 170

Реальна ціна, що буде сплачуватися роздрібними покупцями в Україні

60 000

Фактурна ціна

36 956

Український же ринок автомобілів Toyota Motor Company виглядає наступним чином.

Неважко бачити, 2010 рік був піковим роком з імпорту автомобілів компанії на авторинок України, який зменшився з 96 650 авто до 8 159 авто у 2011 році і у 2014 році має рівень 2007 року і складає 21 015 штук.