Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

1.1. Розкрийте основні принципи державної політики галузі безпеки життєдіяль­ності.

Життєдіяльність людини — це специфіч­на форма активності людини, що включає всю розмаїтість взаємодії людини і навколишнього середовища. Для забезпечення безпеки жит­тєдіяльності держава піклується про раціональ­не використання природних ресурсів, захист навколишнього середовища, захист життя, здоров'я, свободи, майна своїх громадян, здійснює контроль за виконанням урядових розпоряджень, до­триманням законів і вимог щодо фінансових взаємин громадян, підпри­ємств і організацій з державою.

Завдання безпеки життєдіяльності полягає у забезпеченні нормальних умов діяльності людей, у захисті людини її природного середовища від впливу шкідливих факторів, які пе­ревищують нормально-допустимі рівні.

В Україні джерелами права на безпечні умови життєдіяльності, що міс­тять правові норми, є такі документи: Конституція України, Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», Закон України «Про забезпечення санітарного й епідеміологічного благополуччя населення», Закон України «Про охорону природного навколишнього середовища», Закон Украї­ни «Про охорону праці», Закон України «Про надзвичайний стан», Закон Ук­раїни «Про використання ядерної енергії і радіаційної безпеки», Закон України «Про захист людини від іонізуючого випромінювання», Закон України «Про цивільну оборону», Закон України «Про пестициди й агрохімікати», Закон України «Про дорожній рух», Закон України «Про пожежну безпеку», Закон України «Про транспорт», Закон України «Про охорону атмосферного повітря», Закон України «Про відходи», Закон України «Про карантин рослин». д Крім цього, існують постанови Верховної Ради України, накази і роз­порядження Президента, інструкції, методики і правила різних галузей, рішення й акти місцевих референдумів, органів місцевого самоврядування і держадміністрацій, органів управління.

1.2.Як надати першу допомогу при термічних і хімічних опіках

Ушкодження шкіри і тканин внаслідок впли­ву високої температури називається термічним опіком.

Розрізняють 4 ступені термічних опіків за­лежно від ступеня поразки.

Опік І сту­пеня. У цьому випадку уражений лише епідерміс, місце опіку червоніє, виника­ють незначні болісні відчуття, спостері­гається припухлість, але без утворення Пухирів.Носить локальний характер.

Опік II ступеня характеризується по­явою на шкірі пухирів. У цьому випадку уражені дерма та епідерміс.Дуже болісні і викликають набряк, що не спадає кілька днів.

Опік III ступеня характеризується ушкодженням усіх шарів шкіри, вклю­чаючи підшкірний, і пов'язаний з уш­кодженням м'язових тканин. Такі опі­ки призводять до великих втрат вологи, можуть викликати смерть.

Опік IV ступеня характеризується великим ураженням тканин і обвуг­люванням кісток. Як правило, такий опік призводить до шоку, відсоток ви­живання міні­мальний.

При опіках будь-якого ступеня відбуваються,зміни як у місці ураження, так і в усьому організмі. Відбувається велика втрата рідини, розпад білків, що призводить до усмоктування токсинів і отруєння організму..

Надання допомоги постраждалим при опіках якщо на людині горить одяг або волосся і вона біжить:

— зупиніть її; :

— поваліть на землю;

— облийте водою;

— якщо поблизу немає води, накиньте на постраждалого цупку тка­нину (мокру), пальто або ковдру; .

— як тільки вогонь згасне, зніміть одяг, що горів, щоб гаряча тканина не була довго притиснута до обгорілої шкіри;

- не укутуйте людину, що горить, з головою — гази, які виділяються при горінні, можуть викликати серйозні ушкодження дихальних шляхів;

— не зривайте одяг з обпаленого тіла;

— акуратно розріжте ножицями і зніміть те, що знімається;

— якщо людина у свідомості, дайте їй знеболююче — анальгін, барал­гін тощо;

— якщо «швидка допомога» довго не приїжджає, часто напувайте постраждалого.

— перед госпіталізацією дуже важливо допомогти постраждалому зай­няти положення, при якому шкіра обпалених ділянок буде макси­мально розтягнута;

— забезпечте повний спокій постраждалому.

Усю подальшу допомогу при опіках надають у лікувальній установі.

Хімічні опіки виникають при потраплянні на шкіру розчинів кислот і солей важких металів, а також лугів.

Надання першої допомоги при хімічних опіках починається з рясного промивання ураженої ділянки водою. Згодом речовини, що залиши­лися на поверхні шкіри, варто нейтралізувати. Для нейтралізації кислот використовують 2%-й розчин питної соди, для нейтралізації лугів — 2%-й розчин борної, оцтової або лимонної кислоти. Потім на опік накладається стерильна пов'язка.

Важкі опіки можуть виникати внаслідок потрапляння на шкіру за­палювальних речовин. У цьому випадку полум'я збивати не можна,його потрібно загасити, використовуючи змочені водою пов'язки або зануривши у воду ділянки тіла, що горять. Після того як полум'я буде погашене, варто накласти на опік стерильну пов'язку.

Білет 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]