Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМЙ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
799.74 Кб
Скачать

Зміст

Вступ...........................................................................................................3

1. Загальна частина

1.1 Характеристика об'єкта управління. Обгрунтування

необхідності його автоматизації..............................................................5

1 .2 Аналіз динамічних властивостей об'єкта.......................................10

2. Технологічна частина

2.1. Опис технологічного процесу.........................................................10

2.2. Вибір параметрів, які підлягають автоматичному контролю....11

2.3. Обгрунтування вибору приладів контролю...................................12

2.4. Вибір параметрів, які підлягають автоматичному регулюванню............................................................................................12

2.5. Обгрунтування вибору регуляторів та апаратури управління…13

2.6. Опис функціональної схеми автоматизації технологічного

процесу.....................................................................................................14

2.7. Живлення приладів та засобі в автоматизації……….………….15

2.8. Вибір щита........................................................................................16

3.Спецпитання……………………………………………..………...21

4.Економічна частина

5. Охорона праці..................................................................................26

6.Заключення……………………………………………….……….34

7.Список використаної літератури....................................................51

Висновок..................................................................................................52

5.092503 ДП 02 016 ПЗ

Вступ

Автоматизація виробничих процесів - один із найважливіших напрямків технічного прогрес}' усіх галузей народного господарства нашої держави. На даний час засоби автоматики отримують саме широке застосування в різноманітних сферах діяльності людини.

Автоматикою називається галузь науки і техніки, що охоплює теорію і принципи будування систем керування, а також сукупність технічних засобів для їх реалізації. Під автоматизацією розуміють комплекс організаційно- технічних заходів, що приводять до

зменшення або повного виключення участі людини у здійсненні виробничого процесу.

В розвитку будь-якого виробничого процесу можна виділити З основні стадії:

1) механізація процесу, що заключається у заміні в усіх ланках виробництва ручної праці машиною;

2) введення в процес неперервності;

3) автоматизація процесів - часткова, повна або комплексна. Висока ефективність і широке впровадження автоматизації

виробничих процесів може бути досягнута лише в результаті спільних зусиль спеціалістів в області автоматики та в області технології. Спеціалісти в області технології повинні знати основні

засоби і методи автоматики, щоб правильно визначити мету і об'єм

автоматизації, необхідний для розробки схем та установок спеціалістами в області автоматики.

В залежності від використаних засобів автоматики можливі, як більш прості, так і більш складні впливи її на технологічний процес або на окремі операції. Автоматизація може впроваджуватися у механізовані процеси. Тому механізація процесів полегшує фізичну працю, а автоматизація - розумову працю людини.

Автоматизація буває часткова, повна і комплексна. При частковій автоматизації тільки частина операцій автоматизована, наприклад, тільки операції керування, а інші операції-регулювання, контроль виконує людина. При повній автоматизації Всі операції інформації виконують автоматичні пристрої. Під комплексною автоматизацією розуміють таку, яка поширюється на всі операції по виробництву якого-небудь виробу, деталі або вузла. Комплексна автоматизація може бути здійснена у масштабі окремої ділянки, цеха і усього виробництва.

Автоматизація дає можливість отримати високу продуктивність праці, оскільки практично відсутня залежність між продуктивністю машини і інтенсивністю праці людини. Автоматизовані виробництва підвищують соціальну і економічну ефективність праці". До соціальної ефективності відносяться полегшення праці робітників, покращення санітарно-гігієнічних умов і підвищення загального культурного рівня життя людини. Під економічною ефективністю автоматизації розуміють покращення економічних показників виробництва: продуктивності праці, собівартості і якості.

1.Загальна частина

1.1 . Характеристика об'єкта управління

Обґрунтування необхідності його автоматизації. У даному проекті об'єктом управління є одне велике приміщення магазину, у якому відбувається продаж виробів з хутра. В приміщенні температура має бути у мажах від 20°С до 25°С. Оскільки в приміщенні може одночасно знаходитись досить велика кількість людей, то дане приміщення потребує також досить потужної системи вентиляції.

Приміщення обладнане опалювальною системою. Тому від системи кондиціонування вимагається лише охолодження і повітропідготовка. У даному випадку система повинна містити обладнання для підігріву повітря, його охолодження, а також пристій для забезпечення руху повітря. Також повинні бути пристрої для забору свіжого повітря та для викиду витяжного повітря. Для ефективної роботи системи кондиціонування і вентиляції необхідно обрати систему, яка б відповідала усім вимогам і умовам приміщення. Система кондиціонування повітря складається з основного контура (тепловологісна обробка повітря, система повітропроводів, забірні пристрої) і додаткового (система холодо- і теплозабезпечення).

Розглянемо класифікацію СКВ перш за все за ознаками особливостей і взаємозв'язків основних елементів головного і додаткового контурів. За розміщенням основних елементів в головному контурі СКВ розрізняють центральні і місцеві . В центральних системах повітря обробляється в центральному кондиціонері і розподіляється по окремим приміщенням будівлі. Місцеві кондиціонери включають усі три основних елемента і розмішені у окремих приміщеннях, які вони обслуговують.

За розміщенням основних елементі в у додатковому контурі СКВ розрізняють автономні і неавтономні . В автономних СКВ кожен кондиціонер має своє тепло- і холодозабезпечення. Неавтономні СКВ мають централізовані генератори тепла і холоду, від яких тепло- і холодоносні розгалуженою мережею проводиться до окремих кондиціонерів.

Центральні СКВ. що отримали у нашій країні найбільше розповсюдження, мають неавтономні кондиціонери, що забезпечуються теплом і холодом. Місцеві СКВ мають зазвичай автономні кондиціонери, які забезпечуються зовні тільки електроенергією. Центральні однозональні СКВ обслуговують одне велике приміщення або декілька невеликих, які близькі за тепловологісними умовами.

У великих промислових і громадських будівлях застосовуються центрально-місцеві СКВ. Попередня обробка зовнішнього повітря в цих системах централізована, а кінцева його доводка для отримання потрібних параметрі в приточного повітря здійснюється у місцевих неавтономних кондиціонерах-доводчиках, що розміщені у окремих зонах або приміщеннях будівлі . На відміну від однозональних центральних такі СКВ називають також центральними багатозональними СКВ.

Досить суттєвим для класифікації СКВ являється будова і режим роботи системи повітропроводі в основного контура.

За використанням зовнішнього повітря СКВ поділяються на прямоточні, де використовується для кондиціонування лише зовнішнє повітря, і на рециркуляційні (з частковою або повною рециркуляцією повітря з приміщення).

За тиском, яке розвивається вентиляторами, СКВ умовно поділяються на системи низького (до 1 кПа), середнього (1-3 кПа) і високого тиску (вище 3 кГТа).

За числом повітропроводів для подачі кондиціонованого повітря до приміщень СКВ діляться на одноканальні і двохканальні .

За швидкістю повітря в приточних- повітропроводах:

низькошвидкісні (до 8м/с) і високошвидкісні (більше 8м/с) СКВ.

Розглянемо суттєві ознаки за основними елементами додаткового контура для класифікації СКВ.

Для центрально-місцевих СКВ найбільш суттєвим показником є число труб, що підводяться до доводчиків від джерел тепло та холодопостачання. В залежності від їх числа, системи тепло- і холодопостачання поділяються на двох -, трьох- і чотирьохтрубні.

За способом холодопостачання повітроохолоджувача кондиціонера від джерела холоду СКВ поділяються на системи з безпосереднім випаровуванням хладогента і проміжним холодоносієм.

Незалежно від схеми і будови окремих елементі в СКВ розділяють також за їх основним призначенням, пов'язаним із створенням у приміщеннях необхідних кліматичних умов, на комфортні, технологічні і комфортно- технологічні.

Для підтримання в приміщеннях жилих, громадських і промислових будівель необхідних санітарно-гігієнічних умов для людей, що в них знаходяться, застосовують системи комфортного кондиціонування повітря.

Якщо призначення системи складається тільки у забезпеченні потрібних умов протікання виробничих процесів, то вона називається системою технологічного кондиціонування. Системи технологічного кондиціонування, в свою чергу, додатково поділяють за видами технологічних процесів, які вони обслуговують. Окремо слід виділити системи прицизійного кондиціонування повітря для приміщень точної доводки оптики, інструментів.

При комфортно-технологічному кондиціонуванні параметри повітряного середовища, оптимальні для технологічного процесу, співпадають або несуттєво відрізняються від комфортних для людини. При неспівпаданні цих вимог застосовують комбіновані СКВ — локальні технологічні для зони протікання технологічного процесу і комфортні для робочої зони приміщення, що обслуговується .

За сезонністю забезпечення умов у приміщенні можуть бути круглорічними і сезонними (для роботи тільки літом або зимою).

СКВ поділяються також за забезпеченості розрахункових внутрішніх умов.

СКВ, що забезпечують суворе підтримання заданих оптимальних умов протягом усього року, зазвичай відносять до систем повної забезпеченості. Якщо ж ця вимога не виконується або виконується у межах допустимих умов у відношенні одного параметра, наприклад температури, або протягом сезону, або іншого обмеженого проміжку часу, то СКВ відносять до систем неповної (допустимої) забезпеченості.

Оскільки об'єктом управління є одне велике приміщення, то обираємо центральну неавтономну рециркуляційну одноканальну високошвидкісну комфортну круглорічну СКВ середнього тиску.

Враховуючи, що до процесу кондиціонування та вентиляції висуваються вимоги чіткої та досить точної роботи і складність самої системи, робимо висновок, що для даної системи буде дуже доречним і раціональним введення системи автоматичного керування.