Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія економічного аналізу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
40.37 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Житомирський національний агроекологічний університет

Контрольна робота з дисципліни

«Теорія економічного аналізу»

Варіант 7

Виконав: Алексейчук Я.С.

ОКР бакалавр,

спеціальність МЗз-08-3

Перевірив:

Житомир 2011

ПЛАН

  1. Предмет і об’єкти вивчення економічного аналізу.

  2. Економічний аналіз і організація с.-г. виробництва

  3. Зміст комплексної оцінки діяльності підприємства

  4. Задача

  5. Список використаної літератури та веб-ресурсів

  1. Предмет і об’єкти вивчення економічного аналізу.

Економічний аналіз як наука вивчає економічну сторону господарських явищ і процесів, сукупність яких можна розглядати як господарську діяльність, виявляє фактори і причини, що їх зумовили, опрацьовує і обґрунтовує можливі варіанти господарських процесів і заходів, спрямованих на використання виявлених резервів, підвищення ефективності роботи підприємства, його підрозділів, інших виробничих формувань. Вирішення цих питань при аналізі досягається вивченням господарської діяльності за допомогою методики аналізу сукупності даних бухгалтерського, оперативного і статистичного обліку та звітності, інших джерел даних, а також отриманих безпосередньо при аналізі.

Специфіка вивчення при економічному аналізі господарської діяльності підприємств визначає предмет аналізу.

Предметом економічного аналізу є господарська діяльність підприємств, їх підрозділів і об’єднань, інших господарських фор­мувань, яка відображається у вихідних даних обліку звітності та планах підприємства, а також у системі аналітичних економічних показників.

Економічний аналіз є системою знань про методи і організаційні форми вивчення господарської діяльності. Тому для оволодіння цим видом аналізу важливе значення має вивчення не лише господарської діяльності, а й методів і форм його проведення, тобто методики аналізу.

Господарська діяльність підприємств включає в себе постачання і забезпечення підприємства виробничими ресурсами, здійснення процесу виробництва і реалізації продукції, фінансову діяльність, капітальні вкладення. За економічними ознаками госпо­дарська діяльність поділяється на основну діяльність і відтворення основних засобів у вигляді капітальних вкладень. Показники по цих двох видах діяльності відображаються окремо у планах, обліку і звітності, бухгалтерському балансі підприємства. До основної діяльності відносяться господарські засоби і процеси, які мають пряме відношення до виробництва продукції даного підприємства. Капітальні вкладення — це діяльність, спрямована на відтворення основних засобів підприємства. До них відносяться господарські процеси з капітального будівництва, придбання і капітального ремонту основних засобів, формування основного стада тварин та ін.

Господарська діяльність при аналізі вивчається з різних сторін, кожна з яких відображається в сукупності показників. Окремі сторони господарської діяльності сільськогосподарського підприємства відображають показники за такими групами:

  • Виробництво валової і товарної продукції.

  • Витрати і собівартість продукції.

  • Забезпеченість підприємства виробничими ресурсами і рівень їх використання (трудові ресурси, предмети праці, основні засоби).

  • Прибуток і рентабельність підприємства або фінансові результати.

  • Фінансовий стан підприємства.

  • Капітальні вкладення.

Перші чотири групи показників відбивають основну виробничу діяльність підприємства.

Між показниками, які відображають кожну окрему сторону і господарську діяльність підприємства в цілому, існують складні взаємозв’язки.

Економічний показник, який вивчається при аналізі, розглядається як результат впливу на нього окремих факторів.

Під фактором при аналізі розуміють умови досягнення певного господарського результату, який відображається відповідним показником. При аналізі фактори умовно розподіляють на кількісні і якісні. Кількісні фактори визначають величину показника, що аналізується, при незмінних ознаках якісного фактора. Наприклад, вплив на валовий збір зміни посівної площі при плановій урожайності сільськогосподарської культури. Якісні фактори відображають істотні особливості показника, який аналізується, при реальній величині кількісного фактора. Наприклад, вплив на валовий збір зміни урожайності культури при фактичному розмірі посівної площі.

При аналізі визначають причини зміни окремих факторів. Причина вважається складовою частиною фактора і являє собою конкретні виробничі умови, які зумовили дану його величину в конкретних умовах роботи підприємства. Чим більше виявляється причин при аналізі, тим глибшим і всебічним є аналіз, тим ефективніші результати його проведення.

Одним з основних завдань і кінцевою метою аналізу є виявлення господарських резервів і розробка заходів з їх використання. Резервами вважають невикористані можливості поліпшення господарських результатів таких, як збільшення обсягів виробництва продукції та підвищення її якості, зниження собівартості, зростання продуктивності праці, підвищення рентабельності і збільшення прибутку тощо.

Резерви можна групувати за окремими ознаками: внутрішньогосподарські, зовнішні, непередбачені у планах і виявлені у процесі виконання планів, поточні та перспективні.

Аналіз господарської діяльності тісно пов’язаний з іншими галузями знань такими, як планування, бухгалтерський облік, статистика, фінансування і кредитування підприємств, математика, організація механізованої обробки інформації, технологічні дисципліни.

Наприклад, аналіз передує плануванню і є важливим засобом обґрунтування та оцінки планових показників. Разом з тим планові показники при аналізі використовуються як базисні для порівняння з фактичними. Бухгалтерський облік забезпечує аналіз даними, у свою чергу аналіз сприяє посиленню контрольних функцій обліку і його удосконаленню. Єдністю способів і прийомів опрацювання даних аналіз пов’я­заний з математикою, статистикою, обчислювальною технікою.

Господарська діяльність сучасних сільськогосподарських підприємств є складним предметом вивчення при економічному аналізі. Тому проведення глибокого і всебічного аналізу можливе лише за умови ґрунтовних знань не лише економічної сторони роботи підприємства, а й технології і організації виробництва, досягнень науки та передового досвіду. Без цього практично неможливо зробити обґрунтовані висновки і пропозиції щодо поліпшення роботи господарства.

Об'єкт економічного аналізу - це передусім окремі економічні явища, процеси, проблеми, питання, показни­ки. Всі об'єкти аналізу у своїй сукупності складають предмет економічного аналізу. Об'єктами аналізу, наприклад, можуть бу­ти виробнича та комерційна діяльність, наявність і використання ресурсів, якість продукції і прибуток, ритмічність виробництва тощо. Об"єктами аналізу господарської діял. є економ.результати господарської діял. Напр..,на промисловому підпр.до об"єктів аналізу віднос.вир-во та реаліз. Продукції,її собівартість,використ. матер.,труд.,фін. ресурсів,фін. результати  вир-ва та ін.