Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
394.75 Кб
Скачать

32

Мета і задачі практики

Основною метою і задачами практики є вивчення: технологічних процесів виробництва вихідних заготовок і устаткування для виконання заготівельних операцій; технологічних процесів механічної обробки деталей і устаткування для їх здійснення; методів складання і випробування продукції; питань організації і керування виробництвом; досвіду організації виховної роботи.

Необхідно вивчити: основні технологічні методи виробництва вихідних заготовок і деталей; необхідне для цього технологічне устаткування; послідовність настроювання універсальних металорізальних верстатів на виконання технологічних переходів обробки; способи використання контрольно-вимірювальних приладів і пристроїв; дістати навички в застосуванні теоретичних знань до вирішення конкретних технологічних задач в умовах реального підприємства.

Відкрите акціонерне товариство Чернігівський ремонтно-механічний завод

Жовтневий молот“

Історія виникнення і розвитку заводу

Історія заводу починається з жовтня 1907 року, коли на території сучасного підприємства був побудований Чавунно-литійний завод. Дивлячись на успішну роботу заводу, у червні 1916 року на засіданні міської ради було прийняте рішення на добудову до заводу ремонтної майстерні. У 1922 році відбулося об’єднання заводу з майстернею і утворився ремонтно-механічний завод, який на честь п’ятиріччя Жовтневої революції був названий “Жовтневий молот“. У воєнні роки завод був переобладнаний на випуск військової продукції. У післявоєнні роки, починаючи з 1950 року, проводиться ремонт запчастин до ГАЗ-51 та деталей до свердлильного верстата 2135. З 1961 року проводиться не тільки ремонт, а й починається випуск автозапчастин ( коробки передач ) до ГАЗ-51. З цього моменту починається активний розвиток заводу, закупається нове обладнання, підвищується продуктивність. На 1975 рік припадає розквіт виробництва: наприклад, випуск коробок передач складає 43 тисячі екземплярів на рік; на виставках Держкомсільхозтехніки України і навіть СРСР завод займав перші місця. У 1978-1980 роках вже йде випуск коробок до ГАЗ-53 та їх ремонт, а з 1988 року починається освоєння коробок передач до УАЗ-469 та 452. У 1989-1991 роках йде випуск першої, другої, та третьої передачі коробки УАЗ-452.

У 1991 році починається розпад виробництва, зокрема знижуються обсяги випускаємої продукції ( коробки передач з 43 тисяч у 80-х роках до 24тисяч екземплярів на рік ), також знижується кількість працюючих (978 чоловік у 1978 році, 260 чоловік у 2000 році). У1995 році було прийняте рішення про створення акціонерного товариства на базі заводу. Щоб якось підтримати виробництво, випускали все, що могли: гранати, соломорізки, косилки. У 1998-1999 роках випускали 40 видів сільськогосподарських запчастин (більшість до комбайнів). Але становище невпинно погіршувалось і вже станом на 2000 рік завод мав дуже велику заборгованість по заробітній платі. В червні цього ж року постає питання про визнання цього заводу банкрутом. Підприємство бере податковий кредит з розрахунком на три місяці. Але в вересні знову ж таки постає питання про банкрутство. Лише завдяки патріотизму робітників, їх відданій праці, до кінця 2000 року заборгованість по заробітній платі, заборгованість до пенсійного фонду та до бюджету була ліквідована. З 2001 року починається процес стабілізації виробництва, підвищується заробітна плата (з 104 до 204 гривень і на перший квартал 2002 року вона складає 240 гривень). Влітку 2001 року був підписаний контракт зі львівською фірмою на випуск механізму зворотного ходу п’ятитонного завантажувача (кожен місяць виготовляється 50 таких механізмів).

На сьогоднішній день обсяги виробництва складають 2.6 млн. грн., на заводі працює 312 чоловік з них 14 техробітників.

На 2001 рік прибуток складав 33.2 тис. грн. Якщо у 1995 році на 1 грн. прибуток складав 1 коп., то у 2000 році він вже досягав 20 коп. Підвищився обсяг ливникового виробництва і зараз вже він складав 30 тон на місяць, а також іде випуск автозапчастин, проводиться їх ремонт.

Але, незважаючи на досягнення, виробництво дуже зношене, обладнання застаріле і недосконале, повна відсутність автоматизації виробництва – все це не дає змоги заводу розвиватися і він тримається тільки на патріотизмі і безвихідності людей .

Основною продукцією зараз є:

  1. Автозапчастини для коробки перемінних передач (КПП) автомобілів ГАЗ, УАЗ, М-42, автозапчастини для передаточних коробок автомобілів сімейства УАЗ.

  2. Нові КПП та КПП з ремонту до автомобілів сімейства ГАЗ.

  3. Передаточні коробки до автомобіля УАЗ

  4. Гальмівні барабани до ГАЗ-53, УАЗ, ГАЗ-24, МОСКВИЧ-412.

  5. Ручні гальма для ГАЗ, УАЗ

Підприємство відноситься до підприємств з середньо серійним виробництвом.

Складається з таких основних частин (цехів):

  • Цех коробок перемінних передач

  • Цех шестерень

  • Ковальський цех

  • Інструментальний цех

  • Механоскладальний цех

  • Склад готової продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]