Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етал_відпов.doc
Скачиваний:
1368
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

ГВАРДІЙСЬКИЙ ордена ЧЕРВОНОЇ ЗІРКИ

Факультет військової підготовки імені верховної ради україни

НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

“ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

Еталонні відповіді з предмеету: «тактичної і тактико-спеціальної підготовки»

1. Дати визначення бою, удару, маневру, вогню, їх коротка характеристика.

Бій - організовані і погоджені дії підрозділів, частин і з’єднань з метою знищення (розгрому) противника, відбиття його ударів і виконання інших завдань в обмеженому районі протягом короткого часу.

Бій є єдиним засобом для досягнення перемоги. Розгром противника і перемога в бою досягаються могутніми ударами усіх видів зброї, своєчасним використанням їх результатів, активними і рішучими діями підрозділів, частин і з’єднань, повною напругою моральних і фізичних сил особового складу. Бій може бути загальновійськовим, далеким (безконтактним) вогневим, протиповітряним, повітряним і морським. Сучасний бій Сухопутних військ є загальновійськовим, оскільки ведеться об’єднаними зусиллями підрозділів, частин і з’єднань усіх родів військ і спеціальних військ з широким застосуванням танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів), артилерії, засобів протиповітряної оборони, літаків, вертольотів та іншої бойової техніки та озброєння. На приморських напрямках у бою можуть брати участь і кораблі Військово-Морських Сил.

Складовими частинами загальновійськового бою є удар, вогонь і маневр.

Удар — одночасне й короткочасне ураження угруповань військ і об’єктів противника шляхом могутнього впливу на них усіма наявними способами. Удари можуть бути:

  • в залежності від застосованої зброї й сил, що беруть участь, - ядерні, вогневі й удари військами;

  • за засобами доставки - ракетні, артилерійські й авіаційні;

  • за кількістю засобів, що беруть участь, і об’єктів, що уражаються, - масовані, групові й одиночні.

Основним способом знищення (розгрому) противника в бою є вогонь.

Вогонь — ураження противника стрільбою (пуском) з різних видів зброї. Він розрізняється:

  • за розв’язуваними тактичними задачами — на знищення, придушення, виснаження, руйнування, задимлення (осліплення) й інші;

  • за видами зброї — зі стрілецької зброї, гранатометів, танків (танкових гармат і кулеметів), бойових машин піхоти (бронетранспортерів), артилерії, мінометів, протитанкових ракетних комплексів, зенітних засобів й інші;

  • за способами ведення — прямою, напівпрямою наводкою, із закритих вогневих позицій;

  • за напруженістю — одиночними пострілами, короткими або довгими чергами, безупинний, кинджальний, швидкий, методичний, залповий і інші;

  • за напрямками стрільби — фронтальний, фланговий, перехресний;

  • за способами стрільби - з місця, з зупинки (з короткої зупинки), з ходу, з борта, з розсіюванням по фронту, з розсіюванням у глибину, по площі й інші;

  • за видами вогню — по окремій цілі, зосереджений, загороджувальний, багатошаровий, багатоярусний і інший.

Маневр — організоване пересування підрозділів (вогневих засобів, військовослужбовців) при виконанні поставлених задач з метою заняття вигідного положення для ведення вогню по найбільш уразливій місцевості в бойовому порядку противника, особливо у фланг і в тил, а також для виводу підрозділів з-під удару противника. Маневр здійснюється підрозділами (вогневими засобами) і вогнем . Видами маневру підрозділами (вогневими засобами) є: охоплення, обхід, відхід і зміна району (позицій).

Охоплення - маневр, який здійснюється підрозділами в ході бою для атаки противника у фланг.

Обхід - більш глибокий маневр, що виконується підрозділами для атаки противника з тилу.

Охоплення - здійснюється в тісній тактичній і вогневій взаємодії, обхід - у тактичній взаємодії з військами, що наступають із фронту.

Відхід і зміна району (позицій) - маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів (вогневих засобів) з-під удару противника й заняття більш вигідного положення. Він проводиться тільки з дозволу старшого командира.

Маневр вогнем застосовується для більш ефективного ураження противника. Він полягає в зосередженні вогню взводу по одній важливій цілі, своєчасному перенесенні вогню з однієї цілі на іншу і веденні вогню взводом одночасно по декільком цілям.

Маневр, повинний бути простий за задумом, проводитися швидко, потай і раптово для противника. Для його здійснення використовуються результати вогневого ураження противника (вогню), відкриті фланги, проміжки, складки місцевості, приховані підступи, аерозолі, а в обороні, крім того, - траншеї і ходи сполучення.