Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Що таке біоетика

.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
22.81 Кб
Скачать

В кінці XX в. виникло нове, оригінальне напрямок в етиці, пов'язане з медициною, але має набагато більш широке світоглядне значення (що впливає на уявлення про життя і смерть) і що міняє взаємини між лікарем і пацієнтом - біоетика.

Дане напрямок зажадало створення нових етичних принципів, оскільки було пов'язано з великими відкриттями в біології, провідними до революції у всій системі цінностей, до революції в моралі і культурі. Революція в біології спричинила за собою проблеми, з якими ніколи раніше не стикалося людство. Ця революція також зачіпає самі фундаментальні питання людського буття, займали важливе місце в традиційній культурі і представляли найбільшу таємницю, в тому числі: питання морального ставлення до зародження нового життя, концепцію еротичної любові і дітородіння, проблему відношення до смерті і розуміння самого життя та ін

Біоетика - Напрям, що розглядає моральні проблеми в новітніх галузях медицини, пов'язані з прийняттям рішень щодо здоров'я і продовження життя. Кожен етап людського життя - зачаття, пологи, народження і смерть - сьогодні схильний зміни з волі хворого, його родичів і лікарів. Людство в Нині готове підпорядкувати своєму контролю живі сили природи. Цей технічний прогрес виходить за межі традиційних моральних цінностей. Тому виникло такий напрямок, як біоетика, завдання якої - визначити межі застосування нових знарядь життя і смерті.

Основні напрямки досліджень біологічної природи людини:

- модифікація поведінки за допомогою "шокової терапії",

- генна інженерія,

- сурогатне материнство,

- зміна статі,

- штучне продовження життя, евтаназія.

Що таке модифікація поведінки?

Одне з перших напрямків, що позначили нову проблематику - модифікацію поведінки ("Behavior Modification"), відоме в США як "промивання мізків ", (а у нас як" зомбування "). Перші досліди проводилися в США - в мозок випробуваному вшивалися електроди і в потрібний момент пропускали електричний струм, щоб вплинути на зміну поведінки випробуваного в потрібному напрямку. Таким чином, разом з іншими цінностями зникає моральна автономія особистості, змінюється сама концепція особистості як автономного суб'єкта, як вільного індивіда. Ці програми можуть бути ефективними при лікуванні розумових розладів, допомагають недоумкуватим в здійсненні зовнішньо раціональних дій, не припускають самостійного мислення.

У наш час найбільш широко використовується методика зміни поведінки за допомогою "шокової терапії ", здійснюваної засобами масової інформації, і в тому числі рекламою. "Шокова терапія" сьогодні здійснює потужне психологічний вплив, що викликає стрес, сумнів у загальновизнаних культурних цінностях, фрустрацію.

4. Що таке генна інженерія?

Ще раніше виникли теоретичні передумови для дослідження механізмів спадковості - генна інженерія. Цей напрямок стало можливим внаслідок розвитку генетики та євгеніки. Термін євгеніка (перекладається як "гарне народження ") був вперше запропонований в 1883 р. англійським антропологом Ф. Гальтоном, який так визначив цей предмет:" Вивчення підлягають громадському контролю впливів, що можуть покращити або погіршити як фізичні, так і розумові якості прийдешніх поколінь ".

Які етичні проблеми штучного запліднення, сурогатного материнства і клонування?

У 60-х рр.. почалася епоха штучного запліднення, яка поставила нові проблеми. Сурогатне материнство буває двох видів: 1) чужа жінка виношує дитину, виробленого від його генетичної матері і генетичного батька; 2) жінка виношує свою дитину від анонімного батька. У першому випадку може виникнути дилема, якщо сурогатна мати не захоче віддати дитину. У другому випадку виникає проблема анонімності донорів, загрозлива шлюбами між кровними родичами.

Тут виникає воістину філософська проблема нового розуміння сім'ї, нового розуміння материнства і батьківства, адже сучасна медична практика дітонародження змінює всю систему традиційної сім'ї, заснованої на особливих відносинах між чоловіком і жінкою, а також між батьками і дітьми.

12. Що таке евтаназія?

Евтаназія (Перекладається як "добра смерть"), але чи може смерть бути "доброю"? Мається на увазі "легка смерть", безболісна, без мук і страждань, смерть як тихе засинання.

Питання про евтаназію вперше було піднято в 30-х рр.. XX століття в США і Великобританії. Нелюдський досвід нацизму, офіційно взяв на озброєння ідею евтаназії і відправив у газові камери сотні тисяч людей, надав протверезне вплив на прихильників евтаназії. Проте вже в 60-х рр.. вони знову активізувалися. У 80-х евтаназія з певними обмеженнями, що стосуються її активної форми, легалізована в деяких країнах (США, Нідерланди).

Сьогодні прийнято розуміти евтаназію не як легку смерть, а як рішення по її приводу. Проблема полягає в наступному: надати хворого техніці і природі, прирікаючи на важку, довгу і болісну смерть або шляхом вчинення (або невчинення) яких дій допомогти йому померти. Питання зводиться до відмови хворого на лікування, результатом якого є смерть. Евтаназію визначають як "рішення про смерть, заради того, хто вмирає" '.

Розрізняють два види евтаназії: активна (активні дії, які сприяють швидкому і безболісному вмирання) і пасивна (відмова від лікування нужденного в ньому людини, ненадання своєчасного і необхідних ліків і т.д.). Хоспіси - спеціальні лікарні, сприяючі евтаназії невиліковно хворих людей.

Добровільна евтаназія дорівнює суїциду, або самогубства.

Як ставитися до евтаназії? Це непросте питання, пов'язаний з іншим, не менш важливим: як ставитися до смерті?

13. Які моральні дилеми виникають в біоетиці?

1. Головна дилема біоетики - це суперечність між принципом патерналізму (Властивим традиційній медицині) і більш сучасним принципом автономії особистості. Лікар не в змозі нести всю повноту відповідальності за прийняття життєво важливого рішення для пацієнта. Тому цю відповідальність поділяють між собою лікар, пацієнт, його родичі, члени етичних комітетів (які є в сучасних лікарнях).

2. Самое перший напрямок у сучасній медицині - генна інженерія і євгеніка (Що виникли вже в 30-х рр.. XX в.) - Загрожувало перетворенням людини в біосировину, в матеріал для дослідів. Проблема позитивної та негативної євгеніки полягає в наступному: чи не буде "покращення людської природи "насправді непоправних ударом по людині? Чи не буде це повторенням відомих експериментів (наприклад фашизму)?

Медична етика забороняє експерименти над людиною, але багато сучасні дослідження є такими. Зокрема, метод "шокової терапії" є грубої маніпуляцією над особистістю і змінює традиційні уявлення про автономії суб'єкта. З цією проблемою пов'язана інша - про допустимість шокової терапії, здійснюваної сучасною культурою і рекламою, і виробленню адекватної психологічного захисту.

3. В біоетики є комплекс проблем, пов'язаних з реалізацією ідеї справедливості. Наприклад, існує суперечність в правах зацікавлених осіб при аборті і трансплантації органів. Чи можна вважати зародок людиною (або особистістю)? Якими правами він володіє? Чиї права переважують - матері (батька) або дитини?

4. Біоетика вступає в протиріччя з медичною етикою. Зокрема, в медицині є принцип, що заради порятунку однієї людини неприпустимо використовувати іншого людини.

5. Чи не менш складні протиріччя, може бути провідні до революційних перетворень традиційної сім'ї, виникають у зв'язку з розширюється практикою сурогатного материнства. В результаті сучасна медицина веде до руйнування традиційних відносин між батьками і дітьми (штучне запліднення від іншого чоловіки, сурогатне материнство), між чоловіком і дружиною (одностатеві шлюби). Змінюється уявлення про життя, смерть, людині, наноситься ще один удар по найфундаментальнішим уявленням і цінностям традиційної культури.

6. Ще одна дилема пов'язана з протиріччям між принципом турботи про здоров'я пацієнта і небажаними наслідками прояву цієї турботи - класичний приклад: коли для збереження життя потрібна ампутація органу (наприклад кінцівок), але при цьому якість життя пацієнта різко погіршується. Хто повинен в подібному випадку приймати рішення: лікар чи хворий? Аналогічна дилема пов'язана з проблемою штучного підтримання життя.