Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
210223_9235F_konspekt_lekciy_z_ekonomiki_pidpri....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

109

Зміст

Передмова

Вступ. Економіка як сфера діяльності та галузь суспільної науки.

Тема 1. Підприємство як суб’єкт господарювання в ринковій економіці.

Тема2. Регулювання, прогнозування і планування діяльності під- приємства.

Тема 3. Персонал і трудовий потенціал підприємства.

Тема 4. Виробничі фонди та нематеріальні ресурси підприємства.

Тема 5. Інвестиції та оборотні кошти.

Тема 6. Інноваційні процеси. Науково-технічний та організаційний прогрес.

Тема 7. Організація та инфраструктура виробництва.

Тема 8. Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції.

Тема 9. Продуктивність, мотивація та оплата праці.

Тема10. Витрати виробництва та ціни на продукцію.

Тема11. Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності підприємства.

Тема 12. Антикризова система господарювання на підприємстві.

Список рекомендованої літератури

Передмова

Ринкові умови господарювання обумовлюють суттєві зміни в діяльності підприємств. Ефективність їх роботи буде залежати від того, наскільки правильно фахівці підприємства зможуть спрогнозувати розвиток фірми в перспективі, забезпечити конкурентоспроможність продукції, врахувати негативні фактори і передбачити шляхи ефективних дій. Це визначає значення вивчення дисципліни „Економіка підприємства” при підготовці спеціалістів для народного господарства України, особливо за спеціальності „Фінанси”.

Даний конспект лекцій має на меті допомогти студентам денного і заочного відділення освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст придбати необхідні теоретичні знання з дисципліни „Економіка підприємства” і самостійно опрацьовувати матеріал дисципліни. Конспект складений у відповідності з навчальною програмою дисципліни і розрахований на студентів всіх форм навчання економічних спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст.

Конспект складається з вступу та 12 лекцій по основних темах дисципліни. До кожної теми конспекту лекцій приведений перелік обов’язкових питань до вивчення теми, перелік питань, щодо самоперевірки знань студентів, а також список літератури, яку можна використовувати при самостійному вивченні тем дисципліни. Загальний список література наведений в кінці конспекту.

Вступ. Економіка як сфера діяльності та галузь суспільної науки

  1. Економіка, як сфера діяльності людей та галузь суспільної науки.

  2. Методологія вивчення курсу.

  3. Предмет, завдання та зміст курсу «Економіка підприємства».

Економіка є терміном грецького походження, що дослівно означає мистецтво ведення господарства. Будь-яку роботу, в процесі котрої люди виготовляють необхідні для життя продукти та предмети (мате­ріальні блага), перевозять і продають їх, здійснюють післяпродажне сервісне обслуговування товарів тривалого користування, заведено називати виробничо-господарською й комерційною діяльністю, а підприємства (організації, фірми), на (в) яких відбувається така діяльність, є суб'єктами господарювання (підприємницької діяльності) органічно взаємозв'язаної економічної системи.

Саме тому економіку цілком справедливо вважають головною ца­риною діяльності людей, що забезпечує суспільство життєво необхі­дними матеріальними благами і послугами виробничо-технічного та споживчого призначення. Залежно від ступеня інтеграції складових елементів економічної системи виокремлюють економіку народного господарства країни (макроекономіку), економіку тих чи тих його (її) галузей і територіальних одиниць (регіонів), економіку первинних суб'єктів господарювання (мікроекономіку). Основною ланкою еко­номічної системи країни, де безпосередньо продукуються товари чи надаються послуги населенню та суспільству в цілому, є економіка фірми (підприємства, організації).

Водночас терміном «економіка» широко користуються на позна­чення сукупності окремих економічних наук, що охоплює: економі­чну теорію (політичну економію); історико-економічнІ науки (істо­рію економічної думки, історію народного господарства); функціо­нальні науки (розміщення продуктивних сил, макроекономіку, мікро­економіку, маркетинг, менеджмент, економіку праці, статистику, фінанси, облік, аудит тощо); економіку різних галузей народного гос­подарства (промисловості, агропромислового комплексу, будівницт­ва, транспорту, торгівлі тощо); економіку конкретних підприємств та організацію виробництва.

Економіка підприємства як конкретна галузь економічної науки й навчальна дисципліна базується на пізнанні та свідомому викорис­танні економічних законів і закономірностей функціонування та роз­витку суспільного виробництва. Саме виявлення конкретних форм прояву цих законів і закономірностей у господарській діяльності підприємства правомірно вважається загальним предметом да­ної дисципліни. Предмет «економіка підприємства» включає вивчення: теорії та практики господарювання на рівні підприємства; конкретних форм і методів господарювання, принципів формування й використання виробничого потенціалу; взаємодії всіх видів ресурсів; організації та ефективності господарсько-комерційної діяль­ності підприємства.

Суттєво важливою є методологія вивчення курсу, яка має відпові­дати процесу пізнання істини: від живого споглядання до абстракт­ного мислення і від нього до практики. Ось чому в ній необхідно ви­окремлювати емпіричну, теоретичну та прикладну (ужиткову) сторо­ни. Емпірична сторона пізнання означає здійснення збиральної й опи­сової функцій (встановлення, реєстрація, викладання й первинна сис­тематизація фактів). Теоретичний зріз процесу пізнання реалізує фун­кцію пояснення нових понять і термінів, створення нових та уточнен­ня (доповнення) існуючих теорій, прогнозування розвитку процесів і явищ. Прикладний (ужитковий) бік цього процесу характеризується опрацюванням практичних рекомендацій для забезпечення найефек­тивніших форм господарювання.

Основою методології має бути єдність емпіричної та теоретичної сторін пізнання (брак такої єдності призводить до того, що теорія може стати безпредметною, а виробничо-господарська діяльність підприє­мства здійснюватися горезвісним «методом спроб і помилок»), а також матеріалістична діалектика (будь-яке явище, що вивчається, необхід­но розглядати в часі та просторі, у динаміці з урахуванням усіх чинників, що впливають на нього). З огляду на це методологія вивчення курсу має включати певну сукупність конкретних методів, а саме: історичного та макроекономічного в їхньому застосуванні до оцінки процесів (явищ); інваріантність (альтернативність) розв'язання тих чи тих господарсь­ких завдань; використання сучасного наукового інструментарію пізнан­ня та прийняття управлінських рішень; аналіз, узагальнення й визна­чення можливих (доцільних) сфер застосування ефективного вітчизня­ного й зарубіжного досвіду господарювання.

Дисципліна «Економіка підприємства» має визначену логіку побу­дови і цілком конкретний зміст. За ринкових умов господарювання (на сучасному етапі їхнього створення в Україні) вона містить такі теми: підприємство в сучасній системі господарювання (підприємство як суб'єкт господарювання; основи підприємницької діяльності; управління підприємствами); ресурсне забезпечення діяльності підприємств (персонал; капітал і виробничі фонди; нематеріальні ресурси та активи; оборотні кошти підприємства; інвестиційні ресурси); технічна база, організація і планування виробництва (інноваційні процеси; техніко-технологічна база виробництва; організація виробництва; вироб­нича й соціальна інфраструктури; регулювання, прогнозування і пла­нування діяльності); результати та ефективність ви­робництва (виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції; продуктивність, мотивація та оплата праці; витрати й ціни на продук­цію; фінансово-економічні результати та ефективність діяльності); антикризова система господарювання (економічна безпека підприємства; реструктуризація і санація підприємств та організацій; банкрутство та ліквідація підприємств).

Дисципліна “Економіка підприємства” пов’язана з іншими економічними дисциплінами. ЇЇ теоретичною основою є політична економія. Вивчення курсу базується на основних положеннях курсу “Система технологій ”.

У свою чергу “Економіка підприємства” є теоретичною і методологічною основою для таких дисциплін, як “Статистика”, “Бухгалтерський облік”, “Фінанси”, “Економічний аналіз”, “Ціноутворення” та інші. Для цих дисциплін “Економіка підприємства” дає знання про поняття та сутність економічних категорій і показників, які детальніше вивчаються в спеціальних дисциплінах.

У вищих навчальних закладах передбачене вивчення студентами “Економіки підприємства” як базової загальноекономічної дисципліни для таких фахівців як фінансисти, бухгалтери, оскільки охоплює опанування всіх ключових розділів прикладної економіки, організації та ефективності господарювання на рівні основної структурної ланки суспільного виробництва.