Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природознавство Практикум і сам. роботи.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Основи природознавства

1. Мета і завдання дисципліни

Основи природознавства є однією з найважливішою складових фахової підготовки вчителя початкових класів.

Основною метою курсу „Основи природознавства” є формування у студентів наукового світогляду шляхом розуміння загальних принципів цілісності світу, основних законів природи та існування людини у цій природі; виховання дбайливого ставлення до природи, мотивацій для ведення екологічної роботи у повсякденному житті та у професійній діяльності.

Метою курсу “Основи природознавства” є узагальнення та поглиблення знань студентів про живу та неживу природу, про взаємозв’язки в довкіллі, про вплив людини на навколишнє середовище.

На І освітньо-кваліфікаційному рівні “Молодший спеціаліст” студенти отримують мінімум необхідних для майбутньої роботи знань. Для поглиблення цих знань особливо важливе значення має самостійна робота студентів та самоосвіта.

Даний курс є інтегрованим та включає в себе основні відомості з астрономії, геології, географії, ботаніки, зоології, тощо. Таке поєднання багатьох природничих наук в одному навчальному курсі сприяє більш узагальненому розумінню навколишньої природи, взаємозв’язків між живою та неживою природою на різних рівнях організації матерії, дає можливість використовувати набуті теоретичні знання не тільки при проведенні уроків з природознавства, але й при організації куточків живої природи, гуртків любителів природи та при систематичному спостереженні за явищами природи. Отриманні знання є передумовою для формування особистості майбутнього вчителя, який розуміє науково-природничу куртину світу, вміє мислити на глобальному екологічному рівні, використовувати набуті знання у повсякденній діяльності та роботі з учнями початкової школи.

Курс природознавства для початкових класів є складовою частиною загальношкільного курсу «Я і Україна». Основи природознавства має як практичне, так і навчально-пізнавальне значення. Навчання основам природознавства переслідує навчальні, розвивальні, виховні цілі. У процесі вивчення природи учні мають опанувати систему теоретичних знань, а також набути ряд практичних умінь і навичок, які визначені навчальною програмою.

Вивчення початкового курсу основ природознавства має величезне світоглядне значення, формує наукову картину світу молодшого школяра, має потужний виховний потенціал. Дисципліна вивчається тільки на І ОКР. На ІІ ОКР поглиблюються знання про природу під час вивчення таких курсів як Загальне землезнавство та краєзнавство, Ботаніка і зоологія.

Основні завдання курсу:

  • Формування у студентів теоретичних уявлень про природу у всіх її проявах та взаємозв’язках;

  • Формування цілісного уявлення про окремі форми існування природи;

  • Формувати усвідомлення, що людина є часткою природи, від екологічного стану якої залежить життя на Землі та здоров’я людства;

  • Формувати у студентів уміння та навички вести науково обґрунтовані спостереження, як один із основних методів дослідження природи;

  • Поглиблювати та закріплювати вміння студентів працювати з літературою, картами, атласами, колекціями;

  • Розвивати зв’язне мовлення студентів, як необхідне вміння майбутнього учителя.