Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсові ФМ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
216.06 Кб
Скачать

2

Київський інститут бізнесу та технологій

Житомирська філія

Методичні рекомендації

та тематика курсових робіт

з навчальної дисципліни

«Фінансовий менеджмент»

для студентів денної та заочної форми навчання

5 курсу

Затверджено на засіданні

кафедри фінансів

Протокол №__ від___ 2010 р.

Укладач: Довгалюк Н.В.

Житомир 2010

Довгалюк Н.В. Методичні рекомендації до написання курсових робіт з дисципліни "Фінансовий менеджмент" для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності "Фінанси" – Житомир: Житомирська філія Київського інституту бізнесу та технологій, 2010. – 21с.

Затверджено на засіданні Вченої Ради Житомирської філії Київського інституту бізнесу та технологій, протокол № від 10.09.2010р.

Рецензенти:

І.В.Саух – заслужений працівник освіти України, доцент кафедри економічних дисциплін Житомирського державного університету імені Івана Франка;

О.І. Вікарчук – кандидат економічних наук, завідувачка кафедри економіки та менеджменту Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Вступ

Курсова робота з предмету «Фінансовий менеджмент» має на меті підготовити студентів до вибору теми та предмету майбутнього дипломного дослідження. Тематика курсових робіт максимально наближена до розробленої кафедрою фінансів тематики дипломних робіт. Написання курсової роботи дасть студентам можливість:

  • поглибити та розширити теоретичні знання з попередніх курсів та застосувати їх при вирішенні практичних завдань;

  • опанувати сучасні наукові методики і концепції у фінансовій науці;

  • здобути та поглибити навички роботи із різними інформаційними джерелами, законодавчо-нормативними документами, звітними документами підприємств;

  • оволодіти сучасними методами і прийомами управління фінансовими ресурсами підприємства;

  • оволодіти методикою і прийомами сучасних економічних досліджень;

  • закріпити навички оформлення результатів проведеного дослідження згідно вимог вищої школи.

І. Підготовка до написання курсової роботи

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно, виходячи з наближеності до тематики майбутньої дипломної роботи, і погоджується з викладачем. Список рекомендованих тем закріплює викладач-лектор. Студенти мають право самостійно запропонувати тему курсової роботи, але обов'язково узгодити її з викладачем. Обираючи тему, необхідно зважувати на те, що курсова робота з курсу "Фінансовий менеджмент" започатковує основи майбутньої дипломної роботи і виконується на матеріалах підприємства або установи (організації), де студент проходитиме переддипломну практику.

Складання змісту курсової роботи є важливим етапом її написання. Він повинен як найповніше відобразити зміст роботи та основні напрями дослідження поставленої проблеми. Після складання декількох варіантів змісту студент має звернутися до викладача для обговорення запропонованих варіантів. Після вибору оптимального варіанту змісту студент приступає до роботи.

Літературу для написання курсової роботи студент підбирає самостійно, використовуючи систематичні каталоги наукової, навчальної та довідкової літератури в абонементному відділі наукової та інститутської бібліотек, а також періодичні видання фінансової спрямованості («Економіка України», «Фінанси України», «Бізнес-ексклюзив», «Баланс», «Все про бухгалтерський облік», «Економіка. Фінанси. Право», «Вісник НБУ», «Страхова справа», «Вісник кредитних спілок України» тощо) і нормативно-методичні видання (Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, Положення НБУ тощо).

Всі використані джерела наводяться в списку використаних джерел в алфавітному порядку, де нумеруються послідовно. Зразок оформлення списку використаних джерел наведено в Додатку Е.

II. Структура, зміст і обсяг курсової роботи

Курсова робота складається зі змісту, вступу, основної частини, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків.

Титульний аркуш є першою сторінкою роботи і має оформлюватися згідно зі встановленими правилами: містити назву вищого навчального закладу, кафедри, на якій виконана робота, назву роботи, прізвище, ім’я та по-батькові виконавця, вчений ступінь, прізвище та ініціали наукового керівника, місто та рік написання. Зразок оформлення титульної сторінки наведений в Додатку А.

У вступі зазначається актуальність обраної теми, визначається мета та завдання курсової роботи, предмет та об'єкт дослідження, вказуються методи дослідження, інформаційна база та структура роботи. Обсяг вступу повинен бути не меншим 2 сторінок. Зразок оформлення вступу наведено в Додатку В.

Основна частина курсової роботи рекомендовано складається з 3 розділів, їх зміст залежить від обраної теми та від способу її розкриття. Обсяг основної частини 40-50 сторінок.

В першому розділі курсової роботи розкриваються теоретичні та методичні аспекти досліджуваної проблеми, класифікуються основні поняття та їх особливості. При цьому студент має критично оцінити стан розробки проблеми в економічній літературі. В першому розділі можна навести рисунки, які характеризують класифікацію основних понять на види і групи, зв'язок між окремими складовими понятійного апарату. В цьому розділі також рекомендується зробити огляд нормативної бази у вигляді аналізу основних понять, закріплених у законодавчих актах, форм і методів державного регулювання. Розділ перший рекомендовано складається з 3 параграфів.

В другому розділі курсової роботи розкриваються організаційні, методичні та практичні аспекти об'єкту дослідження. Другий розділ формується з 3 параграфів. В цьому розділі розкривається стан досліджуваної проблеми на підприємстві за допомогою методів статистичного, економічного та фінансового аналізу. Традиційно перший параграф присвячується організаційно-економічній характеристиці стану та перспектив розвиту досліджуваного явища на підприємстві. Інші параграфи присвячуються дослідженню проблематики курсової роботи, зазначеної в темі і меті проекту.

Або в першому, або в другому розділі курсової роботи, на власний розсуд студента, має бути проаналізований сучасний стан галузі, в якій функціонує об’єкт дослідження.

Третій розділ курсової роботи присвячується теоретичній та методологічній розробці пропозицій і рекомендацій на перспективу та прогнозування тенденцій розвитку проблеми, яка досліджується. На основі аналізу літературних джерел обґрунтовуються різні шляхи вирішення фінансових проблем, моделюються можливі напрями удосконалення на теоретичному та практичному рівнях предмету дослідження. Третій розділ може складатися з 2-3 параграфів.

У висновках розміщують узагальнену підсумкову оцінку здійсненої роботи. Висновки повинні вказувати на ступінь виконання поставлених у вступі до курсової роботи завдань. У висновках не слід подавати таблиці, рисунки та розрахунки. Послідовність висновків визначається логікою побудови курсової роботи. Обсяг висновків 2-3 сторінки тексту.

Список використаних джерел має складатися не менш як з 35-40 джерел, що показують самостійну творчу роботу студента. Рік видання літератури повинен бути не пізніше 2000 року. Порядок оформлення списку літератури описано в розділі III.

Додатки є обов'язковим елементом курсової роботи. Матеріал роботи виноситься в додатки тоді, коли теоретичний або емпіричний матеріал (таблиці, рисунки, графіки) є досить великим (займає всю площу сторінки і більше). Обов’язковими додатками до курсової роботи є фінансова звітність досліджуваного підприємства: форма 1 "Баланс", форма 2 "Звіт про фінансові результати", форма 3 "Звіт про рух грошових коштів", форма 4 "Звіт про власний капітал", форма 5 "Примітки до річної фінансової звітності" та звітність, яка безпосередньо стосується предмету дослідження і є необхідною для розкриття теми курсової роботи. Порядок оформлення додатків подано в розділі III даних методичних рекомендацій.