Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Тема 2. Ринок праці: зовнішній та внутрішньофірмовий

Зміст учбового матеріалу:

І. Зовнішній ринок праці:

1. Поняття ринку праці, його елементи та функції

2. Структура, типи, сегменти ринку праці

3. Попит та пропозиція на ринку праці

4. Еволюція поглядів щодо теоретичного аспекту ринку праці.

5. Моделі ринку праці

ІІ. Внутрішньофірмовий ринок праці:

6. Поняття, принципи, структура управління персоналом

7. Планування персоналу

8. Розвиток персоналу

9. Оцінювання персоналу

1.1. Поняття ринку праці, його елементи та функції

Ринкова система являє собою сукупність взаємозв’язаних ринків, які охоплюють різноманітні сфери людської діяльності. Ці ринки взаємодіють між собою на основі цін, що формуються на них під впливом попиту і пропозиції, конкуренції тощо. Ринкові ціни є тією інформацією, що дає змогу постачальникам і споживачам ресурсів приймати необхідні економічні рішення та погоджувати їх. Складовими ринкової системи є: ринок товарів (сировини, ма­теріалів, палива, готових виробів, проектних робіт, наукових до­сліджень, послуг, житла), ринок капіталу (інвестицій, цінних па­перів, грошей (кредитів)) і ринок праці. Отже, елементами ринку праці є товар, попит, пропозиція та ціна.

Ринок праці – це передусім система суспільних відносин, пов’язаних із купівлею і продажем товару “робоча сила”. Крім того, ринок праці є сферою працевлаштування, формування по­питу й пропозиції на робочу силу. Його можна трактувати і як механізм, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між роботодавцями і найманими працівниками.

Ринок праці охоплює всіх здатних працювати: як зайнятих, так і не зайнятих найманою працею. Серед незайнятих, що і визначають пропозицію праці на ринку праці, розрізняють такі групи працездатних людей:

  • особи, що не працюють, але бажають працювати й шука­ють роботу (безробітні, які мають відповідний статус);

  • особи, які мають розпочати трудову діяльність;

  • особи, які шукають роботу після певної перерви в роботі);

  • особи, котрі хоча і мають роботу, проте не задоволені нею і шукають друге місце основної або додаткової роботи;

  • особи, які зайняті, проте явно ризикують утратити роботу і тому шукають друге місце роботи.

Для виникнення, формування й функціонування ринку праці необхідні певні умови. Насамперед мають бути забезпечені пра­вові умови функціонування цього ринку, зокрема можливість ві­льного пересування на ньому громадян, вільного вибору роботи, тобто юридична свобода працівника, можливість самостійно розпоряджатися своєю здатністю працювати. Проте цього недостат­ньо, оскільки з економічного погляду власник робочої сили змушений продавати її тоді, коли у нього немає всього необхідного для ведення свого господарства як джерела для одержання засо­бів існування або коли дохід з інших джерел є недостатнім.

Особливість ринку праці полягає в тому, що він охоплює не тільки сферу обігу товару “робоча сила”, а й сферу виробництва, де найманий працівник працює. Покупцем товару “робоча сила” на ринку є підприємець, який має все необхідне для ведення власного господарства. Крім своєї участі в процесі праці, підприємець залучає інших працівників за певну грошову винагороду. Відбувається обмін індивідуальної здатності до праці на засоби існування, необхідні для відтворення робочої сили, а також здійснюється розміщення працівників у си­стемі суспільного поділу праці країни. Відносини, що тут виникають, зачіпають важливі соціально-економічні проблеми, а тому потребують особливої уваги з боку держави. Одним з елементів, що стабілізують становище найманого пра­цівника на ринку праці, є система державного пенсійного га соціального забезпечення.

Отже, головними суб’єктами ринку праці є найманий праців­ник та роботодавець. Систему суб’єктів доповнюють посередники (профспілки, об’єднання підприємців, держава). Кожен з суб’єктів має свою суспільну форму і розгалужену структуру.

Принципи функціонування суб’єктів ринку праці наступні:

  • кожен індивідуум має право і можливість вільно продавати свою робочу силу на засадах трудового найму за власним вибором і ба­жанням і за ринковою ціною на основі контракту між робітником і наймачем;

  • роботодавець (підприємець, виробничий колектив, держава тощо) сам вирішує, скільки і яких робітників йому наймати;

  • робочі місця створюються і регулюються державою не більшою мірою, ніж іншими роботодавцями.

Отже, ринок праці – це ринок найманої праці, який охоплює відносини від моменту наймання працівників на роботу до їх зві­льнення.

Сутність ринку праці розкривають також спосіб поєднання факторів виробництва, збалансованість трудових ресурсів і робо­чих місць, нормальне відтворення робочої сили, регулювання мігра­ційних процесів, у тому числі й планово організованих переміщень робочої сили, плинності кадрів, неорганізованої міграції. Важливою умовою формування й функціонування ринку пра­ці є відповідність працівника вимогам робочого місця, а запропо­нованого місця – інтересам працівника. Ринок робочих місць, як складова ринку праці, що відбиває потребу у робочій силі, передусім характеризується кількістю вакансій на підприємствах і в організаціях. При цьому беруть до уваги вакансії як тих підприємств і організацій, які вже функціо­нують, так і тих, що тільки вводяться в дію. Крім того, врахову­ються і ті робочі місця, на яких працівники не задовольняють роботодавця, і тому він шукає їм заміну.

Ускладнюють ситуацію на ринку праці і таке:

  • аномальний сплеск міграційних процесів як наслідок загострення міжнаціональних відносин;

  • конверсія, скорочення армії, передислокація військових частин;

  • евакуація та переселення людей з територій, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

  • зупинка підприємств через порушення економічних зв’язків і перебої у постачанні сировини, енергії, комплектуючих частин;

  • необхідність здійснення широкої програми приватизації та роздержавлення економіки за короткий час.

Тільки ринок праці в змозі визначити дійсну ціну здіб­ностей робітника, корисний ефект і частку кожного учасника тру­дового процесу. Він надає економічну свободу людині, можливість вибору не тільки сфери працевлаштування, а й способу життя. Проте, яким буде цей вибір, залежить від багатьох суб’єктивних і об’єктивних причин.

Ринок праці виконує такі функції:

  • узгоджує економічні інтереси суб’єктів трудових відносин;

  • забезпечує конкурентне середовище кожної зі сторін ринко­вої взаємодії;

  • забезпечує пропорційність розподілу робочої сили відповід­но до структури суспільних потреб і розвитку техніки;

  • підтримує рівновагу між попитом на робочу силу та її про­позицією;

  • формує резерв трудових ресурсів для забезпечення нормаль­ного процесу суспільного відтворення;

  • стимулює працю, установлює рівноважні ставки заробітної плати;

  • сприяє формуванню оптимальної професійно-кваліфікацій­ної структури;

  • пливає на умови реалізації особистого трудового потенціалу;

  • дає інформацію про структуру попиту і пропозиції, міст­кість, кон’юнктуру ринку тощо.

Втрата мобільності, динамічності й гнучкості економічної системи, нездатність своєчасно і повною мірою пристосуватись до змін внутрішніх умов її функціонування, навколишнього середовища означає макроекономічну нестабільність. Порушення її рівноваги призводить до дестабілізації економічної системи, руйнації господарських зв’язків, соціально-економічних потрясінь, а важливими проявами цієї нестабільності, найгострішим соціальним лихом сучасної економіки є високий рівень безробіття і високі темпи інфляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]