Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.І. МЕЧНІКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ГОСПОДАРСЬКОГО ТА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА

  1. В.Я. Бондар

        1. Податкове право Навчально-методичний посібник

ОДЕСА 2009

ВСТУП

У ринкових умовах податки, з одного боку, є безумовно, голов­ним джерелом державних доходів, а з другого — суттєвим важелем державного впливу на економічні процеси в країні. Окрім громадських інтересів, податки безпосередньо торкаються матеріальних інтересів практично всіх категорій осіб: недержавних і приватних, фізичних і юридичних. За таких умов сфера податків є надзвичайно важливим об’єктом правового регулювання як провідного інструменту державного управління економікою та суспільством у цілому.

Виключна актуальність сфери податків та величезний обсяг нормативно-правового матеріалу, спрямованого на її регулювання, спричинилися до утвердження думки про необхідність викладання податкового права як окремої навчальної дисципліни, не дивлячись на те, що з точки зору місця в системі права воно переважно розглядається як підгалузь фінансового.

Навчальна дисципліна «Податкове право» вивчається студентами спеціальності 6601 «Правознавство» всіх форм навчання.

Головною метою пропонованого посібника є забезпечення студентів спеціальності «Правознавство» навчально-методич­ними матеріалами, освоєння яких сприятиме формуванню у майбутніх юристів ефективного методологічного підходу до аналізу сфери податків як правового явища, уміння відмежовувати юридичні аспекти податків від суто економічних та чітко визначати структуру й зміст податкових правовідносин, статус, права й обов’язки їхніх учасників. Використання матеріалів посібника в процесі самостійної роботи, як необхідної складової поряд із аудиторною роботою, має допомогти студентам засвоїти теоретичні положення податкового права, систему податкового законодавства, сформувати вміння застосовувати нормативно-правові акти при вирішенні практичних ситуацій.

Оподаткування є комплексним економічно-юридичним явищем, і цей факт обумовлює двоєдине завдання для юриста: з одного боку, бути обізнаним з основними закономірностями об’єктивних фінансових відносин у сфері оподаткування, а з іншого, — уміти відділяти суто юридичний аспект цих відносин. Як показує практика викладання дисципліни податкового права, проблема розмежування цих двох сфер є досить актуальною для студентів.

Економічна проблематика податків полягає переважно у визначенні оптимального рівня оподаткування з точки зору як наповнення дохідної частини державного бюджету, так і стимулювання виробництва, досягнення ефективного регулюючого впли­ву податків на економіку. Головна ж юридична проблематика податкової сфери полягає переважно у визначенні та ефективному забезпеченні меж свободи й необхідності у поведінці суб’єктів податкових правовідносин через відповідні правові, законодавчі норми, у захисті права власності окремих платників та інтересів суспільства, які реалізуються у фінансово-податковій діяльності держави.

Відповідно до зазначеної вище мети, завданням пропонованого посібника є допомогти студентам засвоїти теоретичні положення податкового права, систему податкового законодавства, сформувати вміння застосовувати нормативно-правові акти при вирішенні практичних ситуацій.

Податкове право як правове явище має певну систему. Так само і навчальний курс податкового права має систему, яка відповідає системі галузі податкового права, проте не тотожна їй. Си­стема курсу податкового права полягає насамперед у поділі його на загальну та спеціальну частини. Загальна частина курсу включає такі елементи, як поняття про податки та інші обов’язкові платежі, їхні види, функції податків, система оподаткування України, податкове право, його предмет і метод, податкові правовідносини, їхній зміст, елементи податкового закону, відповідальність за порушення податкового законодавства тощо.

Особлива частина курсу включає поняття про окремі категорії та види податків та інших обов’язкових платежів, такі, зокрема, як прибуткові податки з підприємств та громадян, податок на додану вартість, акцизний збір, ресурсно-екологічні платежі, місцеві податки і збори.

Посібник, безумовно, спрямований на основи юридичного аспекту податків і у зв’язку із цим не ставить за мету вивчення тонкощів обчислення елементів податкових баз, податкового та бухгалтерського обліку, схем легальної мінімізації податкових зобо­в’язань тощо. Окрім цього, при користуванні посібником слід враховувати, що податкове законодавство та право України перебувають на етапі становлення (зокрема, очікується прийняття Податкового кодексу України), який, схоже, є далеким від завер­шення і характеризується перманентними елементними й систем­ними змінами в податковій сфері.

Навчально-методичний посібник містить щодо кожної теми методичні вказівки, плани семінарських занять, термінологічні словники ключових понять, навчальні завдання та завдання для перевірки знань, списки рекомендованої літератури, а також типову програму навчальної дисципліни «Податкове право», зав­дання для блочно-модульного контролю, критерії оцінювання знань студентів та список літератури до курсу в цілому.

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ПОДАТКОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]