Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАбРАБОТА1-5.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

і контрольні завдання до виконання лабораторних робіт

з дисципліни «Технологія програмування та створення програмних продуктів»

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1.

Етапи розробки програмного забезпечення.

Стадія "Технічне завдання"

Мета роботи: ознайомитися з правилами написання технічного завдання.

Лабораторна робота розрахована на 4 академічні години.

Теоретична частина

Розробка технічного завдання

Технічне завдання є документом, в якому сформульовані основні цілі розробки, вимоги до програмного продукту, визначені терміни, етапи розробки і регламентований процес приймально-здавальних випробувань. У розробці технічного завдання беруть участь як представники заказника, так і представники виконавця. У основі цього документу лежать початкові вимоги замовника, аналіз передових досягнень техніки, результати виконання науково-досліджуваних робіт, передпроектних досліджень, наукового прогнозування і тому подібне.

Порядок розробки технічного завдання

Розробка технічного завдання виконується в наступній послідовності. Передусім, встановлюють набір виконуваних функцій, а також перелік і характеристики початкових даних. Потім визначають перелік результатів, їх характеристики і способи представлення.

Далі уточнюють середовище функціонування програмного забезпечення: конкретну комплектацію і параметри технічних засобів, версію використовуваної операційної системи і, можливо, версії і параметри іншого встановленого програмного забезпечення, з яким належить взаємодіяти майбутньому програмному продукту.

У випадках, коли програмне забезпечення, що розробляється, збирає і зберігає деяку інформацію або включається в управління яким-небудь технічним процесом, необхідно також чітко регламентувати дії програми у разі збоїв устаткування і енергопостачання.

1. Загальні стани

  1. Технічне завдання оформляють відповідно до ГОСТ 19.201-78 на листах формату А4 і A3 по ГОСТ 2.301-68, як правило, без заповнення полів листа. Номери листів (сторінок) проставляють у верхній частині листа над текстом.

  2. Лист затвердження і титульний аркуш оформляють згідно ГОСТ 19.104-78. Інформаційну частину (анотацію і зміст), лист реєстрації змін допускається в документ не включати.

  3. Для внесення змін і доповнень до технічного завдання на наступних стадіях розробки програми випускають доповнення до нього. Узгодження і затвердження доповнення до технічного завдання проводять в тому ж порядку, який встановлений для технічного завдання.

1.4. Технічне завдання повинне містити наступні розділи:

  • вступ;

  • найменування і сфера застосування;

  • основа для розробки;

  • призначення розробки;

  • технічні вимоги до програми або програмного продукту;

  • техніко-економічні показники;

  • стадії і етапи розробки;

  • порядок контролю і приймання;

  • додатки.

Залежно від особливостей програми або програмного продукту допускається уточнювати зміст розділів, вводити нові розділи або об'єднувати окремі з них. При необхідності допускається в технічне завдання включати додатки.

2. Зміст розділів

  1. Введення повинне включати коротку характеристику області застосування програми або програмного продукту, а також об'єкту (наприклад, системи), в якому передбачається їх використовувати. Основне призначення вступу – продемонструвати актуальність цієї розробки і показати, яке місце ця розробка займає у ряді подібних.

  2. У розділі "Найменування і сфера застосування" вказують найменування, коротку характеристику області застосування програми або програмного продукту і об'єкту, в якому використовують програму або програмний продукт.

  3. У розділі "Основа для розробки" мають бути вказані:

  • документ (документи), на підставі яких ведеться розробка. Таким документом може служити план, наказ, договір і тому подібне;

  • організація, що ухвалила цей документ, і дата його затвердження;

  • найменування і (або) умовне позначення теми розробки.

2.4. У розділі "Призначення розробки" має бути вказане функціональне і експлуатаційне призначення програми або програмного виробу.

2.5. Розділ "Технічні вимоги до програми або програмного виробу" повинен містити наступні підрозділи:

  • вимоги до функціональних характеристик;

  • вимоги до надійності;

  • умови експлуатації;

  • вимоги до складу і параметрів технічних засобів;

  • вимоги до інформаційної і програмної сумісності;

  • вимоги до маркірування і пакування;

  • вимоги до транспортування і зберігання;

  • спеціальні вимоги.

  1. У підрозділі "Вимоги до функціональних характеристик" мають бути вказані вимоги до складу виконуючих функцій, організації вхідних і вихідних даних, часовим характеристикам і тому подібне.

  2. У підрозділі "Вимоги до надійності" мають бути вказані вимоги до забезпечення надійного функціонування (забезпечення стійкого функціонування, контроль вхідної і вихідної інформації, час відновлення після відмови і тому подібне).

  3. У підрозділі "Умови експлуатації" мають бути вказані умови експлуатації (температура оточення повітря, відносна вологість і тому подібне для вибраних типів носіїв даних), при яких повинні забезпечуватися задані характеристики, а також вид обслуговування, необхідна кількість і кваліфікація персоналу.

  4. У підрозділі "Вимоги до складу і параметрів технічних засобів" вказують необхідний склад технічних засобів з вказівкою їх технічних характеристик.

  5. У підрозділі "Вимоги до інформаційної і програмної сумісності" мають бути вказані вимоги до інформаційних структур на вході і виході та методи рішення, початковий код, мова програмування. При необхідності повинен забезпечуватися захист інформації і програм.

  6. У підрозділі "Вимоги до маркірування і пакування" в загальному випадку вказують вимоги до маркірування програмного виробу, варіанти і способи упаковки.

  7. У підрозділі "Вимоги до транспортування і зберігання" мають бути вказані для програмного продукту умови транспортування, місця зберігання, умови зберігання, умови складування, терміни зберігання в різних умовах.

2.5.8. У розділі "Техніко-економічні показники" повинні бути вказані: орієнтовна економічна ефективність, передбачувана річна потреба, економічні переваги розробки в порівнянні з кращими вітчизняними і зарубіжними зразками або аналогами.

  1. У розділі "Стадії і етапи розробки" встановлюють необхідні стадії розробки, етапи і зміст робіт (перелік програмних документів, які мають бути розроблені, узгоджені і затверджені), а також, як правило, терміни розробки і виконавці.

  2. У розділі "Порядок контролю і приймання" мають бути вказані види випробувань і загальні вимоги до приймання роботи.

  3. У додатках до технічного завдання при необхідності приводять:

  • перелік науково-дослідних і інших робіт, обгрунтовуючих розробку;

  • схеми алгоритмів, таблиці, описи, обґрунтування, розрахунки і інші документи, які можуть бути використані при розробці;

  • інші джерела розробки.

У випадках, якщо які-небудь вимоги, передбачені технічним завданням, замовник не пред'являє, слід в відповідному місці вказати "Вимоги не пред'являються".

Приклад 1.1. Розробити технічне завдання на програмний продукт, програма сортування одновимірного масиву.

Технічне завдання до цього прикладу знаходиться в додатку 2.

Порядок виконання роботи

  1. Розробити технічне завдання на програмний продукт (див. варіанти завдань в додатку 1).

  2. Оформити роботу ГОСТ 19.106-78. При оформленні використовувати MS Office.

  3. Здати і захистити роботу.

Захист звіту по лабораторній роботі

Звіт по лабораторній роботі повинен складатися з:

  1. Постановки завдання.

  2. Технічного завдання на програмний продукт.

Захист звіту по лабораторній роботі полягає в представленні викладачеві друкованого звіту, демонстрації отриманих навичок у відповідях на питання викладача.

Контрольні питання

  1. Приведіть етапи розробки програмного забезпечення.

  2. Що включає постановка завдання і передпроектні дослідження?

  3. Перерахуйте функціональні і експлуатаційні вимоги до програмного продукту.

  4. Перерахуйте правила розробки технічного завдання.

  5. Назвіть основні розділи технічного завдання.