Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
154.62 Кб
Скачать

11

Тема 3. Бухгалтерський баланс

  1. Суть і побудова бухгалтерського балансу.

  2. Структура балансу.

  3. Вплив господарських операцій на баланс.

Література:

  1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 року.

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 "Баланс", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87(зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансівУкраїни від 14 червня 2000 р. № 131).

  4. Грабова Н.В. Теорія бухгалтерського обліку: навч. посібник /під ред. М.В. Кужельного/. 6 – те вид.,– К: АСК, 2003. – 266с.

  5. Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2003. – 444 с.

  6. Шепітко Г.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. – К.: В-во Європ. У-ту, 2003. -269 с.

1. Суть і побудова бухгалтерського балансу.

Оперативне управління господарюючим суб'єктом вимагає достовірних і точних даних про стан і наявність господарських засобів, їх склад і розміщення, а також про джерела їх формування і цільове призначення. Таку інформацію, узагальнену і згруповану певним чином, отримують за допомогою бухгалтерського балансу.

Баланс – це метод відображення стану господарських засобів (майна) за їхнім складом і джерелами утворення у вартісній оцінці на певну дату.

За формою баланс – таблиця, на лівій стороні якої відображають склад і розміщення господарських засобів і яка називається активом, а на правій стороні, що називається пасивом, відображають джерела формування господарських засобів. Бухгалтерський баланс схематично можна зобразити так

Баланс

Актив пасив

Склад і розміщення господарських засобів

Сума

Джерела утворення господарських засобів

Сума

Розрізняють бухгалтерські баланси таких видів: вступний, періодичний, річний, об’єднувальний, розподільний, санований, ліквідаційний, зведений, консолідований.

  • Вступний – складається на початку діяльності підприємства.

  • Періодичний – складається підприємством протягом календарного року за звітними періодами.

  • Річний – відображає стан капіталу підприємства, розміщеного в активах і пасивах на початок наступного року, а також результати діяльності за минулий рік.

  • Об’єднувальний – складається у разі злиття кількох підприємств у єдине об’єднання на правах юридичної особи.

  • Розподільний – складається при реструктуризації великих підприємств, поділу їх на менші за обсягом підприємства з правами юридичної особи

  • Санований – коригування статей балансу, до яких є контрактивні та контрпасивні статті у балансі.

  • Ліквідаційний – складається у разі ліквідації підприємства, яке має статус юридичної особи.

  • Зведений – складається підприємством, до складу якого входять реструктуризовані підприємства або окремі господарства, виділені на самостійний баланс.

  • Консолідований – передбачає включення до його складу всіх підприємств однієї компанії, фірми, концерну з правом юридичної особи

У бухгалтерському балансі всі господарські засоби підприємства та джерела їх формування об’єднані в економічно однорідні групи, які називають статтями балансу. Статті балансу мають загальну назву, окремий код, їх записують окремими сумами. Статті балансу поділяють на активні (ті, що розміщені в активі балансу) і пасивні (ті, що розміщені в пасиві балансу).

Статті активу завжди характеризують господарські засоби: основні засоби, запаси, кошти, дебітори та ін. Статті пасиву завжди характеризують джерела власних і залучених коштів: статутний капітал, прибуток, кредити банку, розрахунки з постачальниками тощо.

Спрощену форму балансу подано в табл..1.

Баланс підприємства

Актив

Сума, грн

Пасив

Сума, грн

Основні засоби

750000

Статутний капітал

40 000

Запаси

120 000

Прибуток

475 000

Виробництво

25 000

Кредити банків

40000

Каса

5000

Постачальники

266 000

Поточний рахунок

101000

Резервний капітал

180 000

Баланс

1001 000

Баланс

1 001 000


Як видно з прикладу загальні підсумки активу і пасиву балансу рівні між собою. Це обов’язкова умова правильності його складання. У цьому випадку виявляється балансове рівняння. Рівність підсумків активу і пасиву балансу зумовлена тим, що в обох його частинах відображено у вартісній оцінці одні й ті ж господарські засоби, тільки згруповані за різними ознаками: в активі – за складом і розміщенням. У пасиві – за джерелами їх формування. Кожна група господарських засобів, розміщених в активі, має відповідне джерело їх формування, відображене в пасиві балансу. Відсутність рівності підсумків активу і пасиву балансу свідчить про наявність помилок, допущених при його складанні. Отже, бухгалтерський баланс – це фіксування на певну дату активів і пасивів, які складаються з окремих статей, рівність активів і пасивів у грошовій оцінці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]