Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт кабельні ліній практика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
192.25 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Національний університет «Львівська політехніка» Інститут енергетики та систем керування

Кафедра «Електричні станції»

Звіт

з навчально-ознайомчої практики

Виконав:

Студент гр. ЕТ-12

Чопик І.В.

Прийняв:

Дудурич О.Б.

Львів 2011

Зміст

  1. Історія кафедри «Електричні станції»…………………………. ..3

  2. Історія енергетики України………………………………………...6

  3. Перша медична допомога при ураженні електричним струмом...10

  4. Індивідуальне завдання: «Кабельні лінії електропересилання»….15 4.1. Основні відомості………………………………………………15

4.2. Кабелі……………………………………………………………16

4.2.1 Конструкція кабелів……………………………………....20

4.2.2 Маркування кабелів………………………………………23

4.3. Кабельні муфти…………………………………………………25

4.4. Кабельні споруди……………………………………………….29

Використана література…………………………………………….......31

1. Історія кафедри «Електричні станції»

Національний університет „Львівська політехніка” веде своє літочислення з 1844 року, коли перша реальна школа (заснована в 1817 році) була перетворена у вищу технічну школу найменовану Технічною академією. В 1878 році Технічна академія перейменована у вищу політехнічну школу згідно тодішніх найменувань. В 1921 році вища політехнічна школа перейменована у Львівську політехніку і вже готує інженерів-електриків.

Історія кафедри „Електричні станції” веде свій початок від кафедри “URZANDZENIA ELEKTRYCZNE” – електричні споруди, завідувачем якої був широковідомий на той час професор Сокольницький Г.З. В 1939 році у Львівському політехнічному інституті на електротехнічному факультеті була організована кафедра „Електричні станції, мережі і системи”. Напередодні війни, у 1941 році, був проведений перший випуск інженерів цієї спеціальності в кількості 13 інженерів. Під час війни корпус Львівського політехнічного інституту був перетворений в казарму-лазарет, унікальне обладнання пограбоване, знищено цілий ряд лабораторій.

В середині 1944 року відновлено діяльність всіх факультетів Львівського політехнічного інституту. В 1952 році від електротехнічного факультету відокремився радіотехнічний факультет. До 1958 року щорічний випуск інженерів-електриків складав 20 чолові, а в 1959 році збільшився до 47 чоловік (всього з 1944 до 1961 роки було випущено 578 інженерів-електриків).

В 1961 році кафедра „Електричні станції, мережі та системи” була поділена на дві кафедри: кафедру „Електричні станції” та кафедру „Електричні системи та мережі”. З 1962 року інститут почав випуск інженерів-електриків за спеціальністю „Електричні станції”.

При кафедрі „Електричні станції” були створені лабораторії:

  • лабораторія обчислювальної техніки;

  • учбово-виробнича електростанція;

  • лабораторія техніки високих напруг;

  • лабораторія електротехнічних матеріалів;

  • лабораторія високовольтних електроапаратів.

З 1962 року кафедра „Електричні станції” випустила понад 1000 інженерів-електриків. Після закінчення інституту молоді спеціалісти направлялись на сучасні потужні електростанції, в науково-дослідні інститути, інші експлуатаційні організації.

Основними напрямками діяльності кафедри „Електричні станції” є навчально-виховна та науково-дослідницька роботи. За цими напрямками діяльності кафедри зосереджено потенціал кафедри та визначено кадрову структуру і матеріально-технічну базу.

Лабораторія електротехнічних матеріалів

Лабораторія електротехнічних матеріалів була організована при кафедрі в 1945 році. На даний час в лабораторії проводяться лабораторні та практичні заняття зі студентами Інституту енергетики та систем керування (ІЕСК) університету. В лабораторії поряд з навчальним процесом досліджуються електроізоляційні властивості та трекінгостійкість різних діелектричних матеріалів, вивчаються властивості провідників, напівпровідників, магнітних та інших електротехнічних матеріалів. Співробітники кафедри разом із студентами проводять в лабораторії науково-дослідні роботи по прискореному старінню електроізоляційних матеріалів, вивченню властивостей і характеристик сучасних електротехнічних та ізоляційних матеріалів, які широко застосовуються під час виготовлення високовольтних ізоляторів та електротехнічного обладнання.

Лабораторія високовольтних електроапаратів

Лабораторія високовольтних електроапаратів була створена в 1957 році. В лабораторії представлені всі типи високовольтного обладнання, яке застосовується на сучасних електростанціях та підстанціях. Крім цього, в лабораторії представлені комплекти вимірних трансформаторів струму і напруги. Співробітники кафедри разом із студентами виконують в лабораторії науково-дослідні роботи на моделі асинхронного генератора з масивним гладким ротором та з інших науково-дослідних тем.

Лабораторія техніки високих напруг

Лабораторія техніки високих напруг була створена при кафедрі в 1945 році. Не дивлячись на стиснені габарити і мале приміщення, лабораторія оснащена всім необхідним комплексом сучасного високовольтного обладнання. Співробітники кафедри виконують в цій лабораторії дослідження характеристик і властивостей грозозахисту підстанцій та розподіл напруг вздовж обмоток трансформаторів, вивчають роботу обмежувачів перенапруг і таке інше. В даний час планується переоснащення лабораторії техніки високих напруг, яка завдяки найновітнішому високовольтному обладнанню значно розширить перелік дослідницьких робіт, дозволить збільшити пропускну здатність проведення лабораторних робіт і суттєво покращить наочність навчального процесу.

Навчально – виробнича електростанція

В колишньому СРСР лише два вузи (Львівський політехнічний і Красноярський) мали діючі навчально-виробничі електростанції.

Навчально-виробнича електростанція сучасний вигляд прийняла в 1957 році після введення в дію турбогенератора потужністю 500 кВт та високовольтного розподільного пристрою напругою 6 кВ, що дало змогу через трансформаторні підстанції ТП – 13 та ТП – 8 приєднати навчально-виробничу електростанцію до розподільчої мережі міста Львова. Лабораторія обладнана сучасним устаткуванням, яке надає можливість максимально наблизити умови роботи студентів на лабораторних та практичних заняттях до реальних.

В 1973 році на навчально-виробничій електростанції було змонтовано і пущено в експлуатацію турбогенератор потужністю 1500 кВт, що дозволило завершити спорудження діючої навчально-виробничої електростанції при вузі, завершити спорудження діючої навчально-виробничої електростанції з можливостями несення теплового і електричного навантаження. Створення навчально-виробничої електростанції при вузі дозволило значно підвищити кваліфікацію майбутніх інженерів-електриків за спеціальністю „Електричні станції” та сприяло тому, що кафедра „Електричні станції” нашого університету довший час була базовою серед аналогічних кафедр вузів України.

На даний час на навчально-виробничій електростанції змонтовано діючі лабораторні стенди для вивчення спеціальних питань експлуатації електричних станцій та змонтовано випробувальний стенд для дослідження режимів роботи асинхронізованих турбогенераторів АСТГ – 200 на замовлення Бурштинської ТЕС.

Лабораторія обчислювальної техніки

Лабораторія обчислювальної техніки була створена при кафедрі „Електричні станції” у 1990 році. На базі мікропроцесорних систем та персональних комп’ютерів в лабораторії виконуються лабораторні та практичні роботи з цілого ряду спеціальних дисциплін спеціальності та готуються курсові і дипломні проекти.