Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
562.69 Кб
Скачать

16

Міністерство освіти і науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

Кафедра теоретичної радіотехніки і радіовимірювань

ДОСЛІДЖЕННЯ РАДІОСИГНАЛІВ

Методичні вказівки до лабораторної роботи №2

з предметів“Сигнали та процеси в радіоелектроніці”,

“Теорія передачі сигналів”

для студентів базового напряму “Радіотехніка”

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

“Теоретична радіотехніка

та радіовимірювання”

Протокол № 6 від 26 березня 2010 р.

ЛЬВІВ 2010

Дослідження радіосигналів. Методичні вказівки до лабораторної роботи №2 з предметів “Сигнали та процеси в радіоелектроніці”, “Теорія передачі сигналів” для студентів базового напряму “Радіотехніка”/ Укладачі: Желяк Р.І, Мелень М.В. -Львів:НУ ЛП, 2010. - 15 с.

Укладачі: Желяк Р.І., проф., канд. техн. наук

Мелень М.В., доц., канд. техн. наук

Рецензенти: Волочій Б.Ю., проф., докт. техн. наук

Бондарєв А.П., проф., докт. техн. наук

Відповідальний за випуск: Надобко О.В., доц., канд.техн.наук.

© Желяк Р.І., Мелень М.В., 2010

1. Мета роботи

Метою роботи є ознайомлення з методиками розрахунку та експеримен-тального визначення спектрів модульованих сигналів з різними видами модуляції.

2. Основні положення

2.1. Основні поняття про модуляцію. Види модуляції

Аналіз спектральних характеристик сигналів, які утворюються у первинних перетворювачах повідомлень (мікрофоні, телевізійній камері, первинних перетво-рювачах вимірювальних систем тощо) і які є матеріальними носіями інформації, показує, що їх спектральні складові зосереджені в низькочастотному діапазоні, включно з нульовою частотою. Труднощі ефективного випромінювання низько-частотних коливань та значне поглинання їх енергії у навколишньому середовищі при поширенні на значні віддалі не дають змогу безпосередньо передавати їх по радіоканалу. Розв'язання цієї проблеми забезпечується зміщенням низькочастотного спектра повідомлень у діапазон більш високих частот, для яких умови випро-мінювання та поширення є сприятливі. Для цього вибирають регулярне (детермі-новане) високочастотне коливання, яке використовують як переносник низькочас-тотного спектра повідомлень. Це коливання прийнято називати несучим коливанням або переносником. Несуче коливання характеризується відповідними параметрами pі, які визначають його форму та характер зміни в часі:

sнес(t) = f(p1,p2,...pn,t).

Зміна хоча б одного з параметрів pі відповідно до зміни повідомлення надає несучому коливанню властивість переносити в собі інформацію про повідомлення. Згаданий процес зміни одного або кількох параметрів несучого коливання за законом зміни низькочастотного повідомлення називають модуляцією, а саме повідомлення називають модулюючим або керуючим сигналом.

У ролі несучого коливання звичайно використовують періодичні неперервні або імпульсні коливання, які мають дискретний спектр. Найпростішим несучим коливанням є гармонічне коливання:

= .

Це коливання характеризується трьома параметрами: амплітудою Am, по-чатковою фазою 0 та частотою 0.

Імпульсний переносник - періодична послідовність високочастотних імпульсів певної форми. Цю послідовність характеризують амплітудою (висотою), початко-вою фазою (зсувом стосовно вибраного початку відліку), частотою або періодом повторення імпульсів, тривалістю імпульсів, частотою заповнення, а також іншими параметрами форми імпульсу.

В деяких системах використовують так звані шумові переносники, які являють

собою випадковий процес. Роль параметрів переносника відіграють числові характеристики випадкового процесу.

Залежно від того, який з параметрів переносника змінюється відповідно до зміни керуючого (модулюючого) сигналу, розрізняють різні види модуляції. Так, для гармонічного переносника можливі три основні види модуляцїї: амплітудна (АМ), частотна (ЧМ) та фазова (ФМ). У деяких випадках використовують комбінацію перелічених видів модуляції.

Для імпульсного переносника можливі такі види модуляції: амплітудно-ім-пульсна (АІМ), фазо-імпульсна (ФІМ), широтно-імпульсна (ШІМ), частотно-ім-пульсна (ЧІМ), кодоімпульсна (КІМ).

Зауважимо, що зміна одного з параметрів переносника згідно з передаваною інформацією може призводити до одночасної зміни інших параметрів за ішими законами. Наприклад, частотна модуляція гармонічного переносника супроводжу-ється зміною повної фази та навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]