Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_3.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Маркування та інтерфейси пристроїв ПК.

Мета заняття : ознайомити курсантів (студентів) з маркіровкою та інтерфейсами пристроїв ПК. Перевірити знання з пройденого раніше матеріалу

Устаткування: ПК, електронні слайди та деякі пристрої по темі.

Теоретичні відомості

1. Інтерфейси пк

У данному контексті визначимо, що інтерфейс - це засіб ПК щодо спілкування з зовнішніми пристроями, тобто для вводу/виводу інформації.

Порти вводу- виводу.

Апаратний порт — спеціалізовані роз’єми в комп'ютері, призначені для підключення обладнання певного типу. Звичайно портами називають роз’єми, призначені для роботи переферійного обладнання, істотно розділеного від архітектури комп'ютера (наприклад, мережні роз’єми не називають портами, так само, як не називають портами роз’єми PCI/ISA/AGP/ PCI-E-шин, роз’єми для оперативної пам'яті й процесора).

До апаратних портів відносять:

LPT (англ. Line Print Terminal - паралельний порт. В основному використовується для підключення до комп'ютера принтера та сканера.

COM (англ. Communication port) - послідовний порт, призначений для обміну байтовою інформацією. Раніше використовувався для підключення модема або миши. Зараз він використовується для з'єднання із джерелами безперебійного живлення.

USB (англ. UniversalSerialBus—універсальна послідовна шина) — послідовний інтеріфейс передачі даних для середньо- та низько швидкісних периферійних пристроїв. До одного контролеру шини USB можливо підключити до 127 практично будь-яких сучасних пристроїв вводу/виводу. Перепускна здатність USB 2.0 до 480 Мбіт/с (60 Мбайт/с).

PS/2 (Personal System) - особливі порти щодо підключення миши та клавіатури.

IEEE 1394 (FireWire) - послідовна високошвидкісна шина, призначена для обміну цифровою інформацією між компьютером і іншими електронними пристроями. Швидкість передачі даних -до 400Мбіт/с. Історично першим використанням шини було підключення MiniDV відеокамери. Шина IEEE 1394 може також використовуватися для створення комп' ютерной мережі, підключення аудіо- й відеомультимедійних пристроїв, підключення принтерів і сканерів, підключення жорстких дисків, масивів RAID.

SATA (англ. SerialATA) — послідовний інтерфейс обміну даними з накопичувачами інформації, швидкість передачі даних - до 150 Мбіт/с. SATA є розвитком паралельного інтерфейсу ATA (IDE - теж інтерфейс щодо підключення накопичувачів, але вже застарілий), який після появи SATA був перейменований в PATA (Parallel ATA).

Інтерфейси щодо підключення моніторів.

VGA (англ.VideoGraphicsArray) або Super VGA (SVGA) — стандарт моніторів і відеоадаптерів. VGA також використовується як назва порту для підключення аналогових моніторів на електронно-проміневих трубках.

DVI (англ. Digital Visual Interface - цифровий відео інтерфейс) —стандарт на інтерфейс і відповідний порт, призначений для передачі відеозображення на цифрові пристрої відображення, такі як рідкокристалічні монітори чи проектори. DVI бувають наступних типів: DVI-A — тільки аналогова передача, DVI-I — аналогова та цифрова передача, DVI-D — тільки цифрова передача.

HDMI (англ. High-Definition Multimedia Interface - мультимедійний інтерфейс високої чіткості) — дозволяє передавати цифрові відеодані високої розподільної здатності й багатоканальні цифрові аудіосигнали із захистом від копіювання (HDCP). Основне розходження між HDMI і DVI полягає в тому, що роз’єм HDMI менший по розміру, інтерфейс оснащений технологією захисту від копіювання HDCP (High Bandwidth Digital Copy Protection), а також підтримує передачу багатоканальних цифрових аудіосигналів.

Слоти (шини), що розташовані на системній платі.

PCI (англ.Peripheral component interconnect, дослівно — взаємозв'язок периферійних компонентів) — 32-розрядний слот для підключення периферійних пристроїв до материнської плати комп'ютера. Максимальна пропускна здатність - до 133 Мбіт/с. Зараз поступово витискаються з ринку більше швидким PCI Express шинами.

AGP (від англ. Accelerated Graphics Port, прискорений графічний порт) — розроблена в 1997 році компанією Intel, спеціалізована 32-бітна системна шина для відеокарти. Найшвидший AGP стандарту 8х організовував обмін відеоданими зі швидкістю до 2133Мбайт/с. На даний момент материнські плати зі слотами AGP практично не випускаються; стандарт AGP був повсюдно витиснутий на ринку більше швидким PCI Express.

PCI Express або PCI-E— комп'ютерна шина, що використовує програмну модель шини PCI і високопродуктивний фізичний протокол, заснований на послідовній передачі даних. Має більш високу продуктивність ніж шини AGP та PCI. З'єднання між двома пристроями PCI Express називається link, і складається з одного (позначазться 1x) або декількох (2x, 4x, 8x, 12x, 16x, 32x) двонаправлених послідовних з'єднань lane.

Таблиця №5. Перепускна здатність шини PCI Express з різною кількістю зв'язків.

1x

2x

4x

8x

12x

16x

32x

Пропускна здатність PCI Express 1.0, ГБ/c

0,5

1

2

4

6

8

16

Перепускна здатність PCI Express 2.0, ГБ/c

1

2

4

8

12

16

32

Інтерфейси щодо підключення ПК до локальної мережі.

RJ45 для LAN (англ. Local Area Network, LAN- локальна обчислювальна мережа) - роз’єми для підключення мережевого кабелю локальної мережі.

Bluetooth (перекладається як синій зуб) — виробнича спеціфікація бездротових персональних мереж (Wireless personal area network, WPAN). Bluetooth забезпечує обмін інформацією між такими пристроями як кишенькові та звичайні персональні комп' ютери, мобільні телефони, ноутбуки, принтери, цифрові фотоапарати, миши, клавіатури, джойстики, навушники, гарнітури, на надійної, недорогої, повсюдно доступній, радіочастотне для ближнього зв'язку. Bluetooth дозволяє цим пристроям спілкуватися, коли вони перебувають у радіусі до 10-100 метрів один від одного (віддаль дуже сильно залежить від перешкод), навіть у різних приміщеннях.

Wi-Fi (англ. WirelessFidelity—«бездротова точність») — стандарт на обладнання Wireless LAN (бездротова локальна обчислювальна мережа), що розроблений на базі стандартів IEEE 802.11.

Переваги Wi-Fi:

• Дозволяє розгорнути мережу без прокладки кабеля, може зменшити вартість розгортання й розширення мережі. Місця, де не можна прокласти кабель, наприклад, поза приміщеннями й у будинках, що мають історичну цінність, можуть обслуговуватися бездротовими мережами.

• Wi-Fi-пристрої широко поширені на ринку. А пристрої різних виробників можуть взаємодіяти на базовому рівні сервісів.

• Wi-Fi — це набір глобальних стандартів. На відміну від мобільних телефонів, Wi-Fi обладнання може працювати в різних країнах по усьому світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]