Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab01(Обч.техніка_АД-0901).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1

  1. Тема:

Робота з файловою системою в операційній системі Windows.

2. Мета:

формування практичних навичок по роботі з основними об’єктами Windows – вікнами, файлами, папками, ярликами.

3. План:

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями;

  2. Виконати завдання до лабораторної роботи;

  3. Оформити звіт.

4. Теоретичні відомості:

Операційна система (ОС) – це комплекс програм (модулів), що організовують діалог з користувачем, здійснюють управління комп’ютером, його ресурсами, запускають інші програми на виконання.

Зараз найбільш розповсюдженими є операційні системи сімейства Windows: Windows 98, Windows Millennium, Windows XP Home Edition, Windows XP Professional. Навчившись працювати з однією версією Windows, можна легко перейти до роботи з іншою. Засоби для підтримки діалогу між користувачем і операційною системою називаються інтерфейсом операційної системи. Діалог відбувається за допомогою команд, які дає користувач. Якщо команди треба вводити з клавіатури у командний рядок, то інтерфейс називається командним, (як, наприклад, у MS-DOS і Unix), а якщо за допомогою миші та графічних зображень команд на екрані, то інтерфейс називається графічним (Windows).

Щоб розпочати роботу з ОС достатньо увімкнути комп’ютер. Для цього потрібно увімкнути живлення монітора, інших периферійних пристроїв (наприклад принтера, колонок) і системного блоку, натиснувши на ньому кнопку "Power". Далі все відбудеться автоматично. Після перевірки і тестування пристроїв в оперативну пам'ять завантажиться операційна система і на екрані з'явиться робочий стіл Windows.

Завершувати роботу з ОС, вимикати комп’ютер необхідно за певними правилами. Для виклику Головного меню клацніть лівою кнопкою миші на кнопці Пуск. В ньому оберіть пункт Завершение работы. Перед вами з’явиться вікно, в якому потрібно впевнитись, що перемикач Выключить компьютер увімкнений, якщо він виключений клацнути у круглому віконці щоб з'явилася крапка, клацнути на кнопці ОК. Далі відбудеться завершення роботи ОС і комп’ютер автоматично вимкнеться.

Робочий стіл з’являється на екрані після завершення завантаження ОС Windows. Сам робочий стіл і все що ви на ньому бачите – це об’єкти ОС. Познайомимось з основними з них.

Значки (піктограми чи іконки). У кожного об’єкта є свій значок незалежно від того, що це за об’єкт – фізичний (жорсткий диск), чи логічний (один з файлів записаних на цьому диску).

Файли. Інформація зберігається на пристроях зовнішньої пам’яті (FDD, HDD, CD-R, CD-RW …) у вигляді файлів. Файл – це запис на зовнішньому носії, що має початок, кінець, назву і розглядається ОС як єдине ціле. Повне ім’я файлу складається з імені та розширення, або типу, які розділяються крапкою. Якщо файл створюється деякою програмою, ця програма встановлює розширення імені файла, по якому користувач може зробити висновок про вміст файла і про те, яка програма створила цей файл.

Папки(каталоги або директорії). Це спеціальне місце на магнітному дискові, в якому зберігаються імена файлів, відомості про розмір файлів, час їх створення або останньої модифікації, атрибути (властивості) файлів і т.ін. На кожному магнітному дискові є один головний, або кореневий, каталог, в якому реєструються файли та підкаталоги (каталоги 1-го рівня). В каталогах 1-го рівня реєструються файли та каталоги 2-го рівня і т.д. Таким чином формується ієрархічна деревовидна структура каталогів на магнітному носієві.

Шлях до файлу. Каталог, з яким в даний момент працює користувач, має назву поточного. Якщо використо­вується файл не з поточного каталогу, необхідно вказати шлях до файла, тобто в якому каталозі цей файл знаходиться. Шлях до файла - це послідовність з імен каталогів або сим­волів "..", розділених символами "\". Символ ".." означає пе­рехід до надкаталогу

Панель задач. Горизонтальна смужка, що найчастіше знаходиться знизу екрану. Зліва на панелі задач є кнопка . Якщо на ній клацнути лівою кнопкою миші, то відкриється Головне меню. З його допомогою можна запускати програми встановлені на комп’ютері, знайти файли та папки, отримати довідку, вимкнути комп’ютер та багато іншого.

З об’єктів робочого столу звернемо особливу увагу на два – це Мій комп’ютер і Корзина. Вони завжди присутні на робочому столі.

Мій комп’ютер. З допомогою цього значка можна отримати доступ до всіх дисків, папок, пристроїв комп’ютера.

Корзина. Об’єкти, які видаляються, спочатку попадають в Корзину. При потребі їх можна відновити. Якщо в Корзині є видалені об’єкти, то вона виглядає “повною”, а якщо ні, то “порожньою”.

Ярлик – це короткий файл, що містить посилання (адресу) на деякий об’єкт – інший файл, папку, диск чи принтер. Піктограма ярлика – значок із загнутою стрілкою. Використовується для безпосереднього доступу до об’єкта з іншої папки, зокрема з робочого столу. Подвійне клацання мишею на ярлику веде до відкривання відповідного об’єкта, але вилучення ярлика не означає вилучення відповідного об’єкта. Для одного об’єкта можна створити багато ярликів і розташувати у різних місцях.

Контекстне меню має кожний об’єкт ОС Windows. Для його виклику достатньо клацнути правою кнопкою миші на значку об’єкта. Для виконання будь-якої операції з об’єктом достатньо вивести його контекстне меню, яке містить команди для роботи саме з цим об’єктом. Контекстне меню кожного об’єкта містить пункт “Свойства”. Обравши цей пункт (клацнувши на ньому лівою кнопкою миші) користувач може переглянути і змінити характеристики об’єкта.

Вікно є центральним поняттям у Windows. Воно відображає зміст об’єкта.

Основні елементи вікон, їх призначення

  1. Рядок заголовку. Як правило, у активного вікна (з яким ви працюєте) рядок заголовку має один колір. У неактивного вікна (з яким ви не працюєте) інший. Вибір кольору залежить від користувача.

  2. Рамка. Рамка вікна еластична – її розміри можна змінювати.

  3. Смуга прокрутки. Якщо вікно замале, то в ньому з’являються смуги прокрутки.

  4. Системне меню. З’являється при клацанні лівою кнопкою по значку в лівому кутку вікна поряд з заголовком.

  5. Рядок меню. Міститься безпосередньо під заголовком.

  • Файл – команда, що відкриває меню операцій з файлами.

  • Правка – команда, що відкриває меню редагування.

  • Вид – команда, що використовується для наведення порядку у вікні.

  • Справка – команда для виклику довідкової системи.

  1. Панель інструментів. Тут зображуються у вигляді кнопок значки найбільш важливих команд з рядка меню.

  2. Рядок стану. Це невеликий інформаційний рядок в нижній частині вікна.

  3. Робоче поле. Частина вікна, в якій знаходяться значки, таблиці і в якій працюють прикладні програми.

Операції над виділеним об’єктом

Виведення властивостей об’єкта .

  • Контекстне меню \ команда “Свойства” Меню “Файл” \ команда “Свойства”

  • Натискання кнопки на панелі інструментів

Створення об’єктів

  • Контекстне меню \ команда “Создать”

  • Меню “Файл” \ команда “Создать”

Копіювання об’єкта

  • Перетягти при натиснутій правій кнопці миші у вікно цільової папки, підтвердити операцію копіювання

  • Скопіювати в буфер обміну \ відкрити цільову папку \ вставити з буфера обміну

Переміщення об’єкта

  • Перетягти при натиснутій правій кнопці миші у вікно цільової папки, підтвердити операцію переміщення

  • Перемістити в буфер обміну \ відкрити цільову папку \ вставити з буфера обміну

Перейменування об’єкта

  • Контекстне меню \ команда “Переименовать”

  • Меню “Файл” \ команда “Переименовать”

  • Клацнути на назві об’єкта \ змінити \ клацнути поза об’єктом

Скасування виконаних операцій

  • Контекстне меню \ команда “Отменить”

  • Меню “Правка” \ команда “Отменить”

  • Натискання кнопки на панелі інструментів

Вилучення об’єкта

  • Контекстне меню \ команда “Удалить”

  • Меню “Файл” \ команда “Удалить”

  • Натискання кнопки на панелі інструментів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]