Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Д ержавний комітет статистики України Національна академія статистики, обліку та аудиту

ПРАВОЗНАВСТВО

Навчально-методичний посібник

Київ 2010

У

ДК

ББК

П

Рекомендовано до друку Вченою радою

Національної академії статистики, обліку та аудиту

(протокол № 11 від 24 червня 2010 р.)

Навчально-методичний посібник підготували П. С. Корнієнко, О. Є. Болгов

(за редакцією проф. Г. Б. Черушевої)

Рецензенти: Булда А. А., доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри методики викладання соціально-гуманітарних дисциплін Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова

П Правознавство : навчально-методичний посібник / П. С. Корнієнко, О. Є. Болгов; за ред. Г. Б. Черушевої. – К. : Вид-во , 2010. – 440 с.

Анотація

©

 Корнієнко П. С., Болгов О. Є., 2010

© НАСОА, 2010

зміст

ВСТУП 5

РОЗДІЛ 1. Кількість і зміст навчальних модулів з дисципліни “Правознавство” 7

РОЗДІЛ 2. Форми контролю за кожним навчальним модулем 12

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ 14

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ 15

розділ 3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИЦИПЛІНИ 22

Розділ 4. ЗАВДАННЯ (СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ) до семінарських занять та модулів 68

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ 106

ПИТАННЯ ДО іспиту та контрольної роботи 108

Розділ 5. Додатки 111

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року № 2222-IV 111

Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року 174

ДЕКЛАРАЦІЯ про державний суверенітет України Прийнята Верховною Радою Української РСР 174

ДЕКЛАРАЦІЯ прав національностей України від 1 листопада 1991 року № 1771-XII 179

ЗАКОН УКРАЇНИ про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні 182

ЗАКОН УКРАЇНИ про аудиторську діяльність 194

ЗАКОН УКРАЇНИ про акціонерні товариства 207

ЗАКОН УКРАЇНИ про господарські товариства 288

ЗАКОН УКРАЇНИ про банки і банківську діяльність 331

ВСТУП

Основна мета вивчення курсу “Правознавство” – це формування у студентів базових знань з теорії держави і права, оволодіння студентами системою юридичної термінології, засвоєння найважливіших положень окремих правових галузей та вироблення навичок їх застосування на практиці.

Завдання вивчення, закономірностей та специфіки розвитку державно-правових явищ, основних положень Конституції України, що стосуються діяльності держави та організації суспільного життя, прав і обов’язків громадянина, ознайомлення з ключовими положеннями основних галузей права та їх застосуванням, а також ознайомити студентів із перспективами розвитку правової системи України Курс складається з двох модулів.

До першого модулю включено питання, що охоплюють загальнотеоретичні поняття, принципи, функції та інші характеристики держави та права, законності та правопорядку, правопорушень та юридичної відповідальності, а також питання конституційного законодавства, що характеризують незалежність Української держави, правовий статус особи, взаємовідносини держави і особи, процеси формування та функціонування органів держави.

Другий модуль охоплює питання окремих галузей українського права:

цивільного, господарського, трудового, сімейного, житлового, фінансового, адміністративного та кримінального; законодавства що регулює діяльність правоохороних органів, судову систему, соціальне забезпечення та підприємницьку діяльність.

Курс тісно пов’язаний з низкою навчальних дисциплін, шкільними курсами історії та правознавства, знання змісту яких є корисним, а інколи й необхідним для розуміння та глибокого засвоєння принципів і норм національної системи права.

У свою чергу курс “Правознавство” закладає грунт для вивчення студентами інших дисциплін (фінансове право, господарське право, підприємницьке право, трудове право).

Після вивчення дисципліни студент повинен:

знати: передумови виникнення держави і права, теорії виникнення держави, форми держави, поняття та функції, систему, галузі та інститути права, систематизацію законодавства, основи конституційного, адміністративного, цивільного, господарського, сімейного, житлового, трудового та кримінального права, засвоїти вузлові поняття. Студенти повинні сформувати чітке уявлення про структуру національної системи права, з’ясувати особливості предмету і методу регулювання провідних галузей права України та засвоїти їх фундаментальні положення. Завданням навчальної дисципліни є також вироблення вмінь і навичок самостійного пошуку необхідних нормативно-правових актів та правильного їх застосування.

вміти: застосовувати на практиці нормативно-правову базу, розуміти юридичну термінологію, орієнтуватися у джерелах, літературі.

Вивчення дисципліни “Правознавство” базується на опрацюванні Конституції України, Законів України, Указів Президента України, Постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів. У змісті курсу особлива увага приділяється питанням теорії держави та права. Серед тем, присвячених окремим галузям законодавства, велика увага приділяється також цивільному, фінансовому, господарському, трудовому законодавству, що мають винятково важливе значення для професійної діяльності майбутніх фахівців.