Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леції ТЕМ і ОЛК.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….…

5

Лекція 1. Основи технічної експлуатації машин і обладнання лісового комплексу……………………………………………………………...

6

1. Задачі виробничої та технічної експлуатації машин і обладнання лісового комплексу………………………………………………………………….……

2. Умови експлуатації машинної техніки………………………………….……..

3. Складання технологічного комплексу машин……………………………….

6

6

8

Лекція 2. Загальні принципи і основні положення комплектування і експлуатації лісогосподарських МТА…….………...………………...

15

1. Лісогосподарські агрегати і їх класифікація………………………………….

2. Комплектування і експлуатація лісогосподарських МТА…………………...

15

19

Лекція 3. Експлуатаційні витрати під час роботи МТА………………………...

22

1. Основні види експлуатаційних витрат………………………………………...

2. Види палива і мастильних матеріалів…………………………………………

3. Розрахунок нормативної витрати палива……………………………………..

22

24

25

Лекція 4. Загальна характеристика робіт з технічного обслуговування рухомого складу………….……............................................................

27

1. Загальні вимоги до робіт з технічного обслуговування……………….……..

2. Технічне обслуговування агрегатів машин (перелік робіт, операцій, агрегатів)…………………………………………………………….……….…

3. Мастильні та очисні роботи…………………………………………………...

27

28

29

Лекція 5. Виробничо-технічна база МТП і шляхи її вдосконалення…..………

31

1. Аналіз стану виробничо-технічної бази……………………………………....

2. Показники, що характеризують виробничо-технічну базу, її стан………….

3. Механізація робіт на МТП……………………………………………………..

4. Формування виробничо-технічної бази……………………………………….

31

33

37

38

Лекція 6. Огляд та розрахунок технологічного обладнання для технічного обслуговування і ремонту машин…………...……….…………….…

40

1. Класифікація технологічного обладнання…………………………………….

2. Класифікація постів технічного обслуговування і поточного ремонту…….

3. Розрахунок кількості технологічного обладнання…………………………...

4. Вплив розвитку техніки на експлуатацію машин…………………………….

40

43

44

46

Лекція 7. Технологічне обладнання для обслуговування машин………………

48

1. Мийне обладнання………………………………………………….…………..

2. Підйомники для машин і гаражні домкрати……………………….………….

3. Підйомно-оглядове обладнання…………………………………….………….

4. Мастильно-заправне обладнання………………………………………………

5. Обладнання для протикорозійної обробки……………………………………

6. Установки для нанесення лакофарбових покриттів………………………….

7. Шиномонтажне і шиноремонтне обладнання………………………………...

48

49

50

52

54

54

55

Лекція 8. Перевірка двигунів та світлотехнічних приладів машин…...............

56

1. Вимірювальна та реєструюча апаратура механізмів та систем двигуна……

2. Засоби діагностування світлотехнічних приладів…………………………....

56

57

Лекція 9. Перевірка агрегатів керування машини………..…............................

58

1. Стенди для перевірки кутів установки коліс…………………………………

2. Стенди для перевірки гальм……………………………………………………

3. Вимоги до вимірювальної і реєструючої апаратури гальмових систем…….

58

58

59

Перелік використаної літератури………………………………………………...

60

Для нотаток

61

Вступ

У конспекті розглядаються базові положення теорії технічної експлуатації машин і обладнання лісового комплексу. Технічна експлуатація машин розглядає виконання технічного обслуговування і поточного ремонту. Показано використання технологічного устаткування, яке використовується на лісогосподарських підприємствах.

Приділяється увага розробці прогресивних технологічних процесів для проведення технічного обслуговування машин з використанням сучасного технологічного устаткування.

Розглядаються шляхи вирішення екологічних проблем і охорони навколишнього середовища під час експлуатації технологічного і мийно-очисного обладнання. Підвищення ефективності технічної експлуатації машин визначається використанням технологічного устаткування. Послідовність підбору робочих машин, складання лісогосподарських агрегатів для виконання конкретних технологічних операцій і визначення їх продуктивності з урахуванням режиму роботи агрегатів і характеристики ділянки розглядається в подальших розділах.

Найбільш поширеною формою комплексів машин, вживаної розробниками системи машин, опублікованою в офіційних виданнях для практичного використання, є таблиці. У табличній формі приводиться опис операції технологічних процесів по видах виробництва з вказівкою марок робочих машин для їх виконання, а також у формі додаткової таблиці приводяться короткі характеристики робочих машин, умов і зон їх застосування. Форми викладу таблиць (з 1957 р.) удосконалюються ступенем подробиць змісту інформації. В скороченій формі приводиться склад технологічного комплексу машин, прийнятий в системі машин на 1986-1995 рр. і подальшу перспективу.

Технічне обслуговування машин включає профілактичні й відновлювальні (ремонтні) роботи. Між цими двома групами можуть бути різні співвідношення залежно від вибраного критерію оптимальності й методу проведення робіт. Однак, у будь-якому разі основна вимога до технічного обслуговування машин полягає в тому, щоб з обмеженими затратами праці і коштів забезпечити найбільшу ймовірність того, що в потрібний момент машина може виконати поставлене завдання.

Цій меті служить дисципліна “Технічна експлуатація машин і обладнання лісового комплексу”.

У дисципліні розглядаються загальні підходи до експлуатації машин і обладнання лісового комплексу, мийно-очисного, підіймально-транспортного та іншого технологічного устаткування. Увага приділяється основним напрямам технічного обслуговування і ремонту машин.

Забезпечуючі дисципліни: машинобудівне креслення; теоретична механіка; опір матеріалів; деталі машин; взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання; експлуатація та обслуговування машин.

Тема 1. Основи технічної експлуатації машин Лекція 1. Основи технічної експлуатації машин і обладнання лісового комплексу

1. Задачі виробничої та технічної експлуатації машин і обладнання лісового комплексу.

2. Умови експлуатації машинної техніки.

3. Складання технологічного комплексу машин.

1. Основи технічної експлуатації машинно-тракторного парку включають: питання обліку умов експлуатації машинної техніки, складання технологічних комплексів, теорію і практику комплектування і раціонального використання лісогосподарських агрегатів з виконанням тягово-експлуатаційних розрахунків, визначення оптимального складу машинно-тракторного парку, організацію праці під час використання системи машин з оцінкою ефективності їх застосування і т. п.

Актуальним завданням організації ефективного використання машинної техніки в умовах ринкових відносин і економічних методів господарювання є забезпечення ресурсозбереження на всіх етапах виробничої експлуатації машин. Для цього слід враховувати різноманітність ресурсів, використовуваних під час роботи машин (природні, паливно-енергетичні, трудові і ін.), а також кількісні і якісні критерії створюваної продукції.

Завдання ресурсозберігаючого використання машинно-тракторних агрегатів і системи машин в цілому можна комплексно вирішити на основі принципів багаторівневого системного підходу. Основна ідея такого підходу полягає в тому, що складна система розглядається і використовується в логічній послідовності на взаємозв’язаних простіших елементах (підсистемах). Для цього як елементи підсистем на відповідних рівнях можна розглядати варіанти комплектування агрегатів, основні режими їх функціонування, включаючи робочі і холості ходи, режим технологічного обслуговування і ін.

Рівень ресурсозбереження розташовують у такій логічній послідовності, щоб економія ресурсів на кожному даному рівні доповнювала результати економії ресурсів, отриманих на попередніх рівнях. Таким чином відбувається складання ефектів ресурсозбереження всіх рівнів.

Критеріями оцінки ресурсозбереження можуть служити такі показники, як питома енергоємність технологічного процесу із закінченим циклом виробництва, питома металоємність, фінансові, трудові, сировинні витрати (втрати) на одиницю продукції.

2. Умови експлуатації машин в лісовому господарстві істотно відрізняються від умов сільськогосподарського виробництва і тим більше від умов застосування машинного устаткування в промисловості. Це необхідно враховувати як за розробки і створення машин, так і за організації експлуатації машинної техніки у виробничих умовах.

Лісогосподарське виробництво – специфічна галузь народного господарства, що має свої особливості, які істотно позначаються на використанні техніки під час проведення лісовідновних, лісогосподарських, лісозахисних, гідромеліоративних, протипожежних і інших заходів. Головними особливостями є наступні.

1. Великі площі і протяжність території (від 30 до 100 км.) лісогосподарських підприємств, площі сільськогосподарських виробництв, що перевищують в десятки разів, з великою різноманітністю лісового фонду і слабкою забезпеченістю дорожньої мережі створює додаткові складнощі під час організації експлуатації машинно-тракторного парку.

2. Об’єктами застосування техніки, як правило, є площі різної величини (в основному від 0,1 до 10,0 га), на яких оброблюваним матеріалом є поверхневий шар ґрунту з трав’янистою рослинністю, пеньками і іншими перешкодами, а також дерева різного віку і розмірів. У таких умовах у процесі виконання роботи потрібне безперервне або дискретне переміщення машин ділянкою.

3. У зв’язку з багаторічним біологічним циклом вирощування лісу, особливостями ведення лісового господарства і неможливістю безперервного виконання всіх операцій технологічного процесу із закінченим циклом виробництва на об’єкті за один захід техніки створюється велика просторова роз’єднаність ділянок робіт з відстанню між ними від 0,5 до 5,0 км. і більш. У результаті цього виникають часті переїзди, перебазування техніки з ділянки на ділянку, втрата часу на перегони і зниження напрацювання на механізми.

4. Виробничі процеси і технологічні операції мають і в основному виконуються у певні агролісотехнічні терміни від (3 до 25 і більше днів). Тому під час використання багатьох машин протягом року виникає пікова потреба в них, обмежена агротермінами, і незатребуваність у решту часу зі всіма витікаючими з цього наслідками.

5. Виробничі процеси здійснюються в основному в незахищеному від атмосферної дії і метеоумов просторі, що робить безпосередній вплив на технологічний процес і експлуатацію техніки.

6. Оброблювані лісогосподарськими машинами матеріали (ґрунт, рослини і ін.) схильні до змін як під впливом біологічних процесів, так і унаслідок мінливості метеорологічних і ґрунтових умов. Це робить безпосередній вплив на енергоємність машин, зміну термінів і якості робіт і інші показники.

7. Тривалість різних технологічних процесів із завершеним циклом виробництва в лісовому господарстві не однакова і складає від декількох днів до десятка років. Вона нерідко супроводжується технологічними паузами-перервами лісотехнічних вимог, що необхідно враховувати під час організації використання техніки.

8. Більшість технологічних процесів багатоопераційні, тобто складаються з технологічних операцій, що відрізняються між собою, виконують різні за змістом і часом функції загального процесу. Це вимагає забезпечення взаємозв’язані роботи різних машин і агрегатів під час виконання всіх операцій.

Все це, а також спеціальні знання багатьох попередніх дисциплін загальноосвітнього і технологічного профілю необхідно враховувати в процесі складання і організації ефективного використання системи машин в лісовому господарстві. Необхідно також враховувати конкретні умови лісгоспів, лісництв, виробничих ділянок (постійні розплідники, лісонасіннєві господарства).

3. Технологічний комплекс машин для технологічного процесу із закінченим циклом проводиться складається в наступній послідовності:

- уточнення характеристики об’єкта виробництва і умов виконання майбутніх робіт;

- конкретизація кінцевої мети наміченого технологічного процесу;

- опрацьовування послідовності технологічного процесу за складовими його робочих операцій;

- підбір робочих машин і комплектування машинно-тракторних агрегатів для виконання робочих операцій.

У виробничих умовах зустрічається різний ступінь складності проектування під час складання і організації використання системи машин. Це визначається наявністю або відсутністю нормативних джерел (правил, керівництв, технічних вказівок, повчань і так далі), типових розробок технологічних процесів для певних видів лісогосподарського виробництва і груп, категорій площ різної складності. Під час освоєння нових категорій лісокультурних площ, видів виробництва, впровадженні передових технологій і машин виникає необхідність в коректуванні або розробці відповідних технологічних процесів і технологічних схем з урахуванням можливостей нової наявної техніки. У табл. 1.1 як приклад приведені основні етапи і послідовність складання технологічного комплексу для різних рівнів складності проектування.

Найбільш складний варіант проектування (варіант Г) виникає у тому випадку, коли потрібне створення таких об’єктів (або виконання лісогосподарських заходів), для проведення яких поки немає в нормативних джерелах повністю розроблених механізованих технологічних процесів. Наприклад виробництво лісових культур типу плантації, попередніх культур або створення постійних лісонасіннєвих плантацій і ін. У цих випадках на першому етапі під час розробки технологічного процесу враховується наявність наявної техніки (вона запозичується з інших видів виробництва) і опрацьовуються всі питання за пунктами 1...6 або для даного виду виробництва створюються нові машини.

За наявності розробленого технологічного процесу (варіант Б) під час проектування буде потрібно тільки опрацьовування питань за пунктами 1... 2, 6.

За більшості розроблених технологічних процесів (варіант А) в порядку прив’язки до конкретних умов буде потрібно опрацьовування питань за пунктами 1...2.

Технологічні комплекси машин за видами виробництва представляються у формі:

- графічного опису;

- табличного викладу;

- описи (у довільній формі) технологічних процесів з використанням в них вживаних машин або опису тільки характеристик машин і умов їх застосування.

Таблиця 1.1

Основні етапи і послідовність складання технологічного комплексу

з/п

Етапи проектування

Рівень складності проектування

А

Б

В

Г

1

Уточнення характеристики ділянок

Так

Так

Так

Так

2

Оцінка стану і придатності об’єкта робіт, об’єднання однорідних ділянок

Так

Так

Так

Так

3

Розробленість питань технології

Так

4

Розробленість технологічного процесу

Так

Так

5

Розділення технологічного процесу по операціях (видам робіт, часу і так далі)

Так

Так

6

Підбір засобів механізації для виконанні робочих операцій

Так

Так

7

Технологічні схеми узгодження роботи агрегатів

Так

Так

Так

Примітки:

□ – є в технічних вказівках, типові; “Так” – підлягає розробці під час складання системи машин.

Складанню технологічного комплексу передує розробка технологічного процесу з уточненням його робочих (технологічних) операцій.

Графічна форма опису технологічного процесу дозволяє не тільки в наочному вигляді представити послідовність виконання технологічних операцій, час і тривалість всього процесу виробництва, але і провести узгодження технічних умов, параметрів між операціями всього закінченого циклу виробництва. Основою для складання графічного опису можуть служити як наявні в нормативних джерелах розроблені технологічні процеси і технологічні схеми, так і завдання на проектування нових технологічних процесів. На рис. 1.1 приведена послідовність виконання графічної схеми технологічного процесу закінченого циклу виробництва лісових культур.

Графічна схема виконується в масштабі і супроводжується текстовою частиною у вигляді опису первинної характеристики ділянки, коротких агролісотехнічних вимог для кожної технологічної операції і величини майбутніх робіт.

Складання графічного опису технологічного процесу починається із зображення характеристики об’єкту робіт (категорії лісокультурної площі) з вказівкою можливих перешкод для застосування машин.

Рис. 1.1. Послідовність виконання графічної схеми технологічного процесу закінченого циклу виробництва лісових культур: а – перший етап; б – другий етап; в третій етап; г – завершальний етап; 0 – вирубка; 1 – смугова корчівка; 2 – основна обробка ґрунту; 3 – додаткова обробка ґрунту; 4 – посадка сіянців; 5 – агротехнічні догляди за лісовими культурами; 6 – освітлення лісових культур; ----- – відсутня операція

Рис. 1.2. Схема складання лісогосподарських агрегатів під час створення лісових культур на вирубках (категорія “б”): 0 – свіжі вирубки з числом пеньків до 700 шт./га; 1 – смугове корчування ЛХТ-55 + МРП-2, підлягає корчуванню 390 шт./га; 2 – нарізка борозен ЛХТ-55 + ПКЛ-70-4, протяжність 2230 п.м/га; 3 – передпосадкове підновлення ЛХТ-55 + КЛБ-1,7, протяжність 2230 п.м/га; 4 – посадка сіянців ЛХТ-55 + МЛУ-1А, густина – 4460 шт./га; 5 – культивація ґрунту ЛХТ-55 + КДС-1,8, захисна зона 25 ...30 см; 6 – зрізання чагарникових порід в міжряддях ЛХТ-55 + КОК-2

Потім, тимчасово пропускаючи позиції деяких технологічних операцій (1...3), приводиться опис позиції 4, що визначає, яким основним вимогам повинен відповідати утворюваний об’єкт, наприклад, тип лісових культур з вказівкою методу, первинної густини, виду обробки ґрунту і інших елементів. Всі ці вимоги зображуються в основному графічно (вигляд й глибина обробки ґрунту, положення посадочних місць і визначається їх розміщення). Маючи схему розміщення посадочних місць, можна вирішити наступні завдання: як провести підготовку лісокультурної площі (позиція 1) і визначити величину майбутніх витрат (число пеньків, що підлягають корчуванню, або довжину технологічних смуг на 1 га), а також встановити параметри наступних операцій (позиції 2, 3, 5, 6).

Графічний опис технологічного процесу із закінченим циклом виробництва дозволяє полегшити процес підбору потрібних марок машин і механізмів (рис. 1.2) для виконання кожної технологічної операції, визначити їх продуктивність забезпечити якісніший контроль виконання робіт.

Таблиця 1.2

Технологічний комплекс машин для створення лісових культур на вирубках з дренованими ґрунтами в рівнинних умовах

Технологічна операція і умови її виконання

Робоча машина

Марка

Трактор тягового класу, кН (привід, кВт)

1

2

3

4

Розчищення вирубок від порубкових залишків і пеньків: підбір порубкових залишків у вали

смугове розчищення з корчуванням пеньків (ширина смуг 2,0...2,5 м з відстанню між центрами смуг 3,5....4,5 м)

Підбирач сучків

Машина для розчищення смуг Устаткування для розчищення і розкорчовування смуг

Машина корчування

ПС-5

МРП-2А

ОРП-2,6

КМ-1А

30

30 (л.-х)

40 (л.-х)

30

Основна обробка

ґрунту:

нарізка двовідвальних плугових борозен по центрах розчищених смуг

Плуг лісовий комбінований

Плуг лісовий двовідвальний

Плуг лісовий широкозахватний

ПКЛ-70

ПЛ-1

ПЛШ-1,2

14...30

30 (л.-х)

40 (л.-х)

Доставка посадочного матеріалу на лісокультурну площу

Автомобіль

бортовий

Автомобіль

підвищеної

прохідності

УАЗ-452

ГАЗ-53А

ГАЗ-66-01

Продовження таблиці 1.2

Посадка лісових культур:

сіянцями і саджанцями

з відкритою кореневою

системою по дну плужних борозен

саджанцями із закритою

кореневою системою

без попередньої

обробки ґрунту

Машина лісосадильна універсальна

Посадочний пристрій до

плугу з автоматичною подачею

сіянців

Машина для садіння брикетиро-

ванних саджанців

МЛУ-1А

ПЛА-1А

САБ-1

30

30

30 (л.-х)

Агротехнічний догляд

за лісовими культурами

у розчищених смугах

Культиватор лісний борозний

Культиватор дисковий для схилів

КЛБ-1,7

КДС-1,8

14... 30

30

Освітлення лісових

культур:

невеликі площі вирубок, тракторонепрохідні умови; з частковим відновленням

головної породи в міжряддях

у культурах на вирубках

у культурах на вирубках

3-ої групи лісів

у культурах на добре

прохідних вирубках

або по технологічних

коридорах 3-ої групи

лісів

Кущоріз ранце-

вий моторизован-

ний

Каток-освітлювач

Лісовий аерозоль-

ний генератор-

обприскувач

Агрегат лісової

хімічний

“Секор-3”

і ін.

КОК-2

ЛАГО-У

АЛХ-2

ДВС 2,5

30 (л.-х)

30 (л.-х)

14...30

Послідовність підбору робочих машин, складання лісогосподарських агрегатів для виконання конкретних технологічних операцій і визначення їх продуктивності з врахуванням режиму роботи агрегатів і характеристики ділянки розглядаються в подальших розділах.

Найбільш поширеною формою викладу технологічних комплексів машин, вживаної розробниками системи машин, починаючи з 1957 р. до теперішнього часу і публіковано в офіційних виданнях для практичного використання, є таблиці. У табличній формі приводиться опис операції технологічних процесів за видами виробництва з вказівкою марок робочих машин для їх виконання, а також у формі додаткової таблиці приводяться короткі характеристики робочих машин, умов і зон їх застосування. Форми викладу таблиць (з 1957 р.) удосконалюються за ступенем подробиці змісту інформації. Наприклад, в табл. 1.2 в скороченій формі приведено виклад технологічного комплексу машин, прийнятій системі машин на 1986–1995 рр. і подальшу перспективу.