Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Тема 5: предмет, завдання і принципи аналізу господарської діяльності

  1. Поняття АГД, його предмет, суть та мета

  2. Принципи АГД

  3. Основні категорії АГД

  4. Завдання АГД

  5. Зв’язок АГД з іншими науками

  1. Поняття агд, його суть та мета

Всебічний і систематичний аналіз господарської діяльності підприємств та їх підрозділів є необхідною умовою науково обґрунтованого керівництва, дозволяє своєчасно і правильно приймати управлінські рішення як з поточних господарських питань, так і на віддалену перспективу.

Як відомо, без ретельного економічного аналізу не можна ефективно керувати підприємством. Він є основою управління, обов'язковою перед­умовою прийняття правильних управлінських рішень. Діловий керів­ник (господар) завжди перед прийняттям рішення, проаналізує факти, цифри, виробить власну практичну діяльність, виявить помилки і знайде шляхи їх виправлення.

АНАЛІЗ – з грецького, уявне роз’єднання цілого об’єкту, явища і процесу на складові частини, для того щоб більш детально і повно його дослідити.

Економічний аналіз як наукаце система спеціальних знань, пов'язана з дослідженням економічних явищ та процесів у їх взаємозв'язку і взаємозумовленості, яка формується під впли­вом об'єктивних економічних законів, з науковим обґрунтуванням планових завдань і договірних зобов'язань, з об'єктивною оцін­кою їх виконання, з виявленням позитивних і негативних факто­рів і виміром їхньої дії, з розкриттям тенденцій господарського розвитку, з визначенням невикористаних внутрігосподарських ре­зервів, з узагальненням досвіду і розробкою реальних висновків і пропозицій.

Однією із складових частин економічного аналізу є АГД.

АГД – наука, яка вивчає виробничу, господарську, комерційну та фінансову діяльність підприємств, їх виробничих підрозділів, а також економічні процеси та явища які відбуваються в процесі такої діяльності, з метою прийняття оптимальних управлінських рішень для покращення керівництва та досягнення більш високих показників.

Кожна наука має свій предмет вивчення. Свій предмет має і АГД, який з розвитком самої науки кон­кретизувався і видозмінювався.

Предметом АГД є господарські процеси та кінцеві результати господарювання, які складаються під впливом об’єктивних і суб’єктивних факторів, що перебувають в єдності і взаємозв’язку.

Ці фактори групують на:

  • екстенсивні (це фактори що змінюються за рахунок зміни обсягу, кількості продукції: обсягу капіталовкладень, вартості ОЗ, матеріальних цінностей, збільшення чисельності працюючих);

  • інтенсивні (за рахунок покращення якості продукції, кращого використання задіяних у процесі виробництва ОЗ, матеріальних цінностей, робочої сили).

Суб’єктивним чинникам приділяють найбільшу увагу, вони пов'язані з конкретною діяльністю людини і повністю залежать від неї. Навіть уміле про­гнозування впливу об'єктивних умов, об'єктивних чинників мож­на трактувати як явище суб'єктивне. Успішне господарювання, ритмічне і повне виконання бізнес-планів залежать від умілого керівництва виробничим колективом, правильної його організації, економіки, фінансів підприємства, глибоких знань справи, конкретних вико­навців, їх економічної та організаційної підготовки.

Отже, предметом АГД є причинно-наслідкові зв’язки економічних явищ і процесів.

Тільки встановивши причинно-наслідкові зв'язки різно­манітних сторін діяльності, можна швидко вирахувати, як зміняться основні результати господарської діяльності за ра­хунок того чи іншого чинника, зробити обґрунтування будь-якого управлінського рішення, передбачити, як зміниться сума прибутку, беззбитковий обсяг продажів, запас фінансо­вої стійкості, собівартість одиниці продукції при зміні будь-якої виробничої ситуації.

На промисловому підприємстві об'єктами аналізу є показ­ники виробництва і реалізації продукції, її собівартість, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, фі­нансові результати виробництва, фінансовий стан підприєм­ства тощо. У сільському господарстві, крім цих об’єктів, об'єктами аналізу є також ступінь використання земельних ресурсів підприємства (вихід продукції на 100 га сільгоспугідь, вро­жайність культур, якість ґрунту, склад посівних площ тощо).

Метою АГД є вивчення наслідків діяльності всіх підрозділів і господарських установ, визначення впливу факторів і виявлення в подальшому недоліків і резервів, причини відхилень від планових завдань, а також розробка заходів, спрямованих на відновлення і збільшення обсягів виробництва та реалізації, підвищення ефективності та стабільності їхньої роботи.

Об'єктами АГД підприємств є:

  • виробнича і комерційна діяльність

  • наявність і використання матеріальних, трудових, і фінансових ресурсів

  • якість продукції, прибуток

  • забезпеченість господарства основними й оборотними фондами,

  • організація й технологія виробництва,

  • виробничі витрати, які визначають кількість і собівартість виробленої продукції,

  • обсяг та розподіл готової продукції,

  • рівень продуктивності праці,

  • соціальна інфраструктура та соціальний захист працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]