Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна Цивільне право 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
109.06 Кб
Скачать

24

План

Вступ………………………………………………………………………….3

  1. Нормативно-правова база регулювання страхових послуг в Україні…4

  2. Поняття та види страхування в Україні…………………………………8

  3. Форма та зміст договору страхування…………………………………..12

  4. Відповідальність сторін за договором страхування……………………16

Практичне завдання 1………………………………………………………...18

Практичне завдання 2………………………………………………………...20

Висновки………………………………………………………………………22

Список використаної літератури…………………………………………… 23

Вступ

Життя та здоров’я людини, як і доля належного їй майна, залежить від різноманітних за характером, часто непередбачуваних і невідворотних подій. З метою усунення або пом’якшення майнових негативних наслідків впливу таких подій запроваджено інститут страхування.

Страхування – один із найдавніших винаходів людства. Первинні форми страхування зустрічаються ще у законах вавилонського царя Хамураппі, які передбачали можливість укладення договору між учасниками торгового каравану на випадок розбійницького нападу чи іншого нещастя. За домовленістю збитки розподілялися між усіма купцями. З розвитком капіталістичних відносин страхування, яке спочатку мало своєрідний товариський або братський характер, набуває комерційного вигляду і перетворюється на товар.

Правове регулювання страхових відносин регулюється Главою 67 Цивільного кодексу України, Законом України «Про страхування» та правилами окремих видів страхування.

Галузі страхування відіграють істотну роль в забезпеченні безперервності і безперебійності суспільного виробництва. Вони можуть охоплювати необхідним страховим захистом всі ланки народного господарства.

1. Нормативно-правова база регулювання страхових послуг в Україні

Державне регулювання страхової діяльності та правове забезпечення страхування здійснюється шляхом прийняття актів законодавства та нормативних актів, що регулюють страхову діяльність як у цілому, так і за окремими її напрямками й питаннями.

Система правового регулювання діяльності в Україні включає в себе норми, визначені:

  • Конституцією України;

  • міжнародними угодами, що їх підписала та ратифікувала Україна;

  • Цивільним кодексом України;

  • законами та постановами Верховної Ради України;

  • указами та розпорядженнями Президента України;

  • декретами, постановами та розпорядженнями Уряду України;

  • нормативними актами (інструкції, методики, положення, накази), які прийняті Міністерствами, відомствами, центральними органами виконавчої влади і зареєстровані в Міністерстві юстиції України;

  • нормативними актами органу, що згідно із законодавством України здійснює нагляд за страховою діяльністю;

  • нормативними актами органів місцевої виконавчої влади у випадках, коли окремі питання регулювання страхової діяльності були делеговані цим органам за рішенням Президента або Уряду України;

  • окремими нормативними актами колишнього Радянського Союзу та УРСР, які не були відмінені законодавством незалежної України.

Конституція України визначає, що виключно законами України встановлюються засади створення і функціонування фінансового ринку (ст..92), а Кабінет міністрів України забезпечує проведення фінансової політики (ст..116). Отже, в Конституції України встановлено загальні норми правового регулювання фінансової політики, складовою частиною якої є страхова справа.

Цивільний кодекс України не дає, на жаль, повного законодавчого тлумачення правового регулювання страхової діяльності. В ньому лише містяться норми (Глава 67), що регулюють порядок і умови укладення страхового договору.

З розвитком ринкової економіки України постала потреба прийняти новий законодавчий акт, який повністю врегулював би як понятійно-смисловий апарат, так і порядок здійснення страхової діяльності. У зв’язку з цим 7 березня 1996 року Верховною радою України був прийнятий Закон «Про страхування», який є сьогодні головним законодавчим актом у цій галузі в нашій державі.

Закон України «Про страхування» має 5 основних розділів і 47 статей. У першому розділі встановлюється основний понятійно-термінологічний апарат: визначаються такі базові поняття, як страхування, страховики, страхувальники, об’єкти і види страхування, форми страхування, страхові ризики і страхові випадки, страхова сума, страхове відшкодування, страхові платежі і тарифи, співстрахування, перестрахування та інші. Центральне місце в цьому розділі посідають норми, що визначають вимоги до страховика при його створенні і реєстрації, а також порядок здійснення обов’язкового страхування.

Другий розділ регулює порядок проведення страхування: визначає вимоги до договорів та правил страхування й відповідної валюти, установлює обов’язки страховиків і страхувальників у кожній конкретній ситуації. Важливість законодавчих норм, передбачених цим розділом, полягає в тому, що вони з максимальною повнотою відбивають особливості договірних відносин, прав та обов’язків сторін у сфері страхування. Фактично конкретизуються загальні норми цивільного права у сфері страхування.

Третій розділ визначає умови забезпечення платоспроможності страховиків і має дуже важливе значення. Саме тут подається фінансовий механізм здійснення страхової діяльності, установлюються певні обмеження щодо можливості прийняття зобов’язань і визначаються загальні принципи аудиту страховика.

Четвертий розділ визначає принципи державного нагляду за страховою діяльністю. Цим розділом визначено орган, що здійснює державний нагляд за страховою діяльністю, а саме Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю, і встановлено його права та функції.

Заключний п’ятий розділ передбачає регулювання таких моментів, як розгляд спорів, урахування міжнародного права та інше.

Прийняття Закону дозволило Уряду запровадити цілий ряд підзаконних актів, зокрема постанов і розпоряджень, що регулюють окремі питання страхової діяльності.

Так, окремою постановою Уряду визначено порядок регулювання системи перестрахування в Україні. Іншою постановою Уряду здійснюється правове регулювання діяльності посередників – брокерів та агентів на страховому ринку. Постановою Уряду щодо товариств взаємного страхування визначено особливості функціонування цього виду страховика. Постановами Уряду також регулюється порядок проведення кожного виду обов’язкового страхування.

Розпорядженнями Уряду подаються окремі доручення щодо проведення експериментів у галузі страхування, наприклад у системі Укрзалізниці, у курортних зонах Криму та Карпат.

Нормативними актами міністерств і відомств – інструкціями, положеннями, методиками, наказами, що реєструються в Міністерстві юстиції, деталізуються ті чи інші законодавчі норми.

Нормативні акти , що їх видає орган, уповноважений здійснювати контроль за страховою діяльністю (Комітет) є обов’язковими для страховиків. Цими актами (наказами, розпорядженнями, рішеннями колегій) установлюються, по-перше, інструкції та методики щодо здійснення окремих видів діяльності; по-друге, заходи з покарання страховиків за виявлені порушення – приписи, обмеження та відкликання ліцензії; по-третє, вимоги до звітності й обліку; по-четверте, порядок реєстрації, ліцензування, вилучення з реєстру, ліквідації та реорганізації; по-п’яте, порядок здійснення навчання, підготовки та перепідготовки кадрів страховиків. Так, до найважливіших нормативних актів Комітету належать методика розрахунку резервів при проведенні страхування життя, інструкція з ліцензування страховиків та інші документи.

Нормативні акти місцевих органів виконавчої влади, як правило, мають розпорядчий характер і окреслюють особливості провадження в межах адміністративних одиниць заходів, визначених урядовими або відомчими документами. У зв’язку з віднесенням більшості питань з регулювання страхової діяльності на загальнодержавний рівень роль правових актів місцевої влади у страховій галузі незначна.

І нарешті, дуже незначне місце у правовому забезпеченні страхової діяльності в Україні посідають нормативні акти колишнього Мінфіну СРСР стосовно страховиків, заснованих на базі колишніх Держстраху та Ідержстраху.

Отже, характеризуючи нормативно-правову базу регулювання страхових послуг в Україні, можна дійти висновку, що в законодавстві України існує ціла низка актів, які регулюють діяльність страхового інституту, проте опорою та основним документом в цій галузі є Закон України «Про страхування» від 07.03.1996 року.