Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерна геологія.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
71.17 Кб
Скачать

ПРДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Кафедра основ та фундаментів

Методичні вказівки до вивчення курсу

Інженерна геологія”

для студентів денної і заочної форми навчання за фахом : 6.092100 “ Промислове і цивільне будівництво” ; 6.092108 “ Теплогазопостачання і вентиляція”; 6.092104 “Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів” ; 6.092105 “ Автомобільні шляхи та аеродроми”; 6.092600 “Водопостачання та водовідведення”

Дніпропетровськ, 2003

Методичні вказівки до вивчення програмного матеріалу з дисципліни “ Інженерна геологія”/ Укладач Любич Л. Г., Дніпропетровськ, ПДАБА, 7 с.

Методичні вказівки містять загальні положення щодо вивчення курсу “ Інженерна геологія”, склад і структуру дисципліни, перелік розділів і тем, що входять до її складу, методичні вказівки до тем курсу для студентів за фахом: 6.092100 “Промислове та цивільне будівництво”; 6.092108 “Теплогазопостачання і вентиляція”; 6.092104 “ Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів”; 6.092105 “ Автомобільні шляхи і аеродроми”; 6.092600 “ Водопостачання і водовідведення

Укладач – Любич Л. Г., к. т. н., доц.

Відповідальний за випуск : зав. каф., проф. Швець В. Б.

Рецензент : Левченко Г. М., к. т. н., доц.

“Загальні методичні вказівки”

Завдання курсу – вивчити основи важливої для інженера будівельника дисципліни – інженерної геології.

Курс умовно розбитий на 3 частини: загальну геологію, гідрогеологію та безпосередньо інженерну геологію.

Геологія – наука про Землю, її будову, склад, історію розвитку та процеси, що відбуваються в її надрах і на поверхні.

Гідрогеологія –наука про підземні води.

Інженерна геологія – наука, що застосовує геологічні знання для вирішення задач інженерного (будівельного( освоєння території

Крім перелічених курс включає відомості з мінералогії - науки про мінерали, петрографії – науки про гірські породи, геоморфології _науки про рельєф, грунтознавство – науки про властивості грунтів.

Курс містить: лекційний матеріал (18 годин), лабораторні заняття (18 годин), самостійна робота (18 годин) та інженерно-геологічну тижневу літню

Тема 1. Вступ

Завдання і структура курсу. Основні положення геології, гідрогеології, інженерної геології, необхідність їх знання для інженера – будівельника. Проблеми екології і охорони навколишнього середовища.

Тема 2. Загальні відомості про Землю.

Земля як планета, походження Землі і планет сонячної системи, гіпотези про походження Землі. Тепловий стан Землі. Форми і розміри Землі,загальна будова: геосфери (атмосфера, гідросфера, літосфера, біосфера). Внутрішні зони ( мантія, проміжна оболонка, ядро). Детально розглядається літосфера (земна кора), яка є сферою діяльності інженера-будівельника. Методи визначення абсолютного та відносного віку гірських порід, геохронологічна шкала.

Тема 3. Мінерали та гірські породи.

Класифікація мінералів за хімічним складом (силікати, оксиди, карбонати, сульфати, сульфіди, фосфати, галогени та ін.).

Фізичні властивості мінералів: твердість, колір, блиск, спайність, злам та ін.

Походження мінералів і гірських порід (ендогенний шлях утворення, екзогенний та метаморфічний). Класифікація гірських порід: за генезисом (походженням): магматичні, осадові, метаморфічні. Структура і текстура гірських порід. Поділ магматичних гірських порід за умовами утворення (інтрузивні, ефузивні), за вмістом SiO2 (ультракислі, кислі, середні, лужні), за ступенем видозміни вулканічного скла ефузивних порід (палеотипні, кайнотипні). Класифікація осадових гірських порід за умовами утворення (уламкові, хімічні,біохімічні), за розміром уламків та зерен (грубоуламкові, піщані, пилуваті, глинисті), за формою уламків (кутасті, круглясті).

Типи метаморфізму(регіональний, контактовий, динамометаморфізм), сланцюваті та несланцюваті породи. Особливості метаморфічних гірських порід.

Форми залягання магматичних( батоліт, лаколіт, шток, дайка, жила, потік, покрив), осадових (шар, прошарок, лінза) та метаморфічних гірських порід.

Непорушене та порушене залягання гірських порід. Плікативні (складка, флексура, моноклиналь) та диз’юнктивні (скид, підкид, зсув, насув,горст, грабен) дислокації. Значення тектонічних умов для будівництва.

Тема 4. Ендогенні геологічні процеси.

Поділ геологічних процесів на ендо – та екзогенні. Геотектоніка: епейрогенічні та орогенічні рухи, їх нерівномірність та мінливість з часом і в просторі. Вулканізм: типи вулканів, їх розповсюдженість, продукти виверження.

Сейсмічні явища: види землетрусів, різновиди сейсмічних хвиль, оцінка інтенсивності землетрусів, сейсмічне районування, будівництво в сейсмічних районах. Платформи та геосинклиналі. Повільні коливальні рухи (епейрогенічні) спостерігаються на побережжі морів і океанів у вигляді трансгресії та регресії. Інтенсивні тектонічні руки (орогенічні) спостерігаются в геосниклиналях, призводять до зміни положення шарів грунту, утворення розломів, зміщень по розломах (диз’юнктивні дислокації), зминання у складки без розриву суцільності (пликативні дислокації).

Тема 5. Поняття про геоморфологію

Загальні відомості про рельєф землі, про сукупність всіх форм земної поверхні, безперервний їх розвиток і перетворення. Елементи і форми рельєфу: природні і антропогенні. Значення геоморфології при виборі будівельних майданчиків і трас трубопроводів.

Класифікація форм рельєфу за розмірами, складністю, замкненістю та походженням. Позитивні та негативні форми рельєфу.

Вплив екзогенних, ендогенних та антропогенних процесів на утворення специфічних форм рельєфу.