Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая - адвокатура.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
453.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра Теорії та історії держави і права

Робоча програма

з дисципліни «Адвокатура України»

напрям підготовки 6.030401 «Право»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», курс -111

Затверджена

На засіданні ПМК теорії та

Історії держави і права

Протокол № 1 від 29.08.2011 р.

Донецьк – ДонДУУ 2011 р.

Робоча програма з дисципліни «Адвокатура України» для студентів денної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» /Укладач: Чеботарьова Ю.А. – Донецьк: ДонДУУ, 2011.- 100 с.

Вміщує робочу програму, методичні рекомендації до проведення семінарських занять, методичні рекомендації до самостійного вивчення студентами матеріалу, засоби проведення поточного і підсумкового контролю знань студентів, перелік питань до підсумкового контролю, знань студентів, перелік методичної літератури.

Укладач Ю.А. Чеботарьова, к.ю.н.

Голова ПМК Ю.А. Чеботарьова, к.ю.н.

Завідувач кафедри

теорії та історії держави

і права В.С. Шестак, к.ю.н., доцент

ЗМІСТ

Передмова…………………………………………………………………………….4

1. Робоча навчальна програма дисциплін………………………………………….6

2. Методичні рекомендації до проведення семінарських занять………………..15

3. Методичні рекомендації для організації самостійної роботи студентів……..41

4. Засоби діагностики якості вищої освіти………………………………………..56

5. Перелік питань до підсумкового контролю знань студентів………………....92

6. Перелік методичної літератури…………………………………………………95

Передмова

Зміна влади за результатами демократичних виборів 2010 року показала необхідність проведення координальних змін у певних напрямках розвитку українського суспільства та розбудови держави, шляхом здійснення комплексної державно-правової реформи, яка повинна охоплювати одночасно всі основні функції держави. Сьогодні, державно-правова реформа здійснюється у чотирьох основних напрямках: парламентська реформа, адміністративна реформа, судово-правова реформа, реформа місцевого самоврядування.

Головним завданням судово-правової реформи в Україні стало створення механізму ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, інтересів суспільства і держави, підтримання режиму законності та правопорядку в державі, подолання корупції.

Необхідність судово-правової реформи викликається, насамперед, всеосяжною кризою державотворення. На сьогодні, її основними завданнями визначені: запровадження нової системи судоустрою і судочинства; вдосконалення кримінального законодавства, законодавства про адміністративну відповідальність; формування нової системи розслідування кримінальних справ; реформування кримінальної юстиції, прокуратури; докорінне перевтілення інституту адвокатури в напрямку реальної практичної можливості захисту прав і свобод людини та громадянина.

Концепція судово-правової реформи в Україні, яка розпочалася з прийняттям 07.07.2010 року Закону України «Про судоустрій і статус суддів» включає не лише прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу але й зазначеним крокам передує докорінне реформування кримінальної юстиції згідно Концепції реформування кримінальної юстиції України та прокуратури, затвердженої Президентом України 02.04.2008 року тощо. І саме тут йдеться мова про запровадження інституту захисту прав і свобод людини і громадянина, в його широкому розумінні, що необхідно веде до перегляду функцій адвокатури.

Існуюча правова система адвокатури, як правозахисної ланки, правовий “негативізм” щодо статусу адвокатури, проблем внутрішньої її діяльності, тобто самоврядності формують широке проблемне поле.

У представленій навчально-методичній програмі систематично викладено усі теми за вузівською програмою професійно-орієнтованої навчальної дисципліни «Адвокатура України».