Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
89.09 Кб
Скачать

12

Тема 7. Метод і методологічні прийоми агд

  1. Метод АГД та його особливості

  2. Методологічні прийоми АГД

1. Метод агд та його особливості

Розв'язання загальних завдань, які ставить перед собою під­приємство, здійснюється за допомогою специфічних методів, притаманних тільки аналізу господарської діяльності.

Метод (з грец.- шлях до чогось, шлях досягнення мети або теорія досягнення мети) – це знання про те, яким способом і в якій послідовності необхідно розв’язувати ті чи інші завдання.

Метод визначається змістом та особливостями предмету, зумовлюється тими конкретними цілями, вимогами та завданням, що постають на даному етапі розвитку економіки.

АГД, як і кожна наука, має свій метод.

Метод АГД - це спосіб комплексного, без­перервного, органічно взаємопов'язаного дослідження господарської діяльності підприємства та його підрозділів з метою визначення досяг­нутого рівня і динаміки розвитку економіки, порівняння показників виконання передбачених виробничо-фінансових показників, виявлення факторів та рівня їх впливу на раціональне використання матеріаль­них, трудових, фінансових ресурсів і внутрішньовиробничих резервів.

Методом АГД є метод пізнання, при якому всі господарські процеси і явища, які відбуваються на рівні підприємства, розглядаються в їх єдності і взаємозв’язку.

Наприклад:

На показники господарської діяльності та економіку впливає безліч різних факторів - агро- і зоотехнічних, метеорологічних, грунтово-кліматичних, організаційних, економічних та соціальних, які взаємопов'язані і взаємозумовлені.

Так, розмір одержаного прибутку залежить від кількості реалізованої продукції, її собівартості та ціни реалізації.

Кількість реалізованої продукції залежить від кількості виробленої, а обсяг виробництва у рослинництві - від розмірів посів­них площ і урожайності, у тваринництві - від поголів'я худоби та її продуктивності.

У свою чергу врожайність залежить від природної родючості грунту, кількості внесених добрив, сорту і якості насіння, строків проведення та якості виконуваних робіт, від погодних умов та іншого.

Строки і якість виконуваних робіт залежать від забезпеченості господарства технікою та механізаторами, від їх кваліфікації тощо. До речі, кваліфікація працівників, їх ставлення до справи, загальна демографічна ситуація в колективі - фактори неабиякої важливості у всіх галузях сільськогосподарського виробництва незалежно від форм власності і господарювання.

Метод аналізу та його особливості.

Особливості методу

Суть та основний зміст

1.

Системний і комплексний підхід до аналізу економічних явищ і процесів.

Оскільки вивчення є системним і комплексним, то вимагає охоплення всіх аспектів діяльності підприємства як системи, що в свою чергу, є складовою системи вищого порядку.

2.

Виявлення взаємозв’язку і взаємозалежності між показниками.

Така залежність є всезагальною і в процесі аналізу виявляється і кількісно вимірюється. Будується ранжирований ряд чинників впливу.

3.

Застосування системи показників.

Складність характеру діяльності підприємств вимагає системного та комплексного аналізу господарських процесів і явищ, виходячи з існуючої системи обліку та звітності.

4.

Вивчення економічних явищ у динаміці з врахуванням дії економічних законів.

Тенденції якісних і кількісних змін, що характеризують циклічність виробництва в АПК, повинні бути виявлені у процесі аналізу динаміки. На цій підставі дається заключення про особливості розвитку.

5.

Розчленування загальних показників на часткові та їх деталізація за місцем і часом.

Аналітичні розрахунки починаються з одного або декількох узагальнюючих показників, поступово поглиблюючи дослідження для одержання вичерпної інформації.

6.

Узагальнення результатів аналізу з метою розробки варіантів управлінських рішень.

Після розчленування і деталізації закономірно йде узагальнення та об’єднання. Етап синтезу закінчується розробкою пропозицій.

Характерною особливістю методу АГД є те, що він розглядає діяльність підприємства в динаміці. Аналітики порівнюють вироб­ничо-фінансові показники діяльності п-ва, виявляють взаємозв'язок між ними, з'ясовують причини, які зумовлюють їх зміни, визначають вплив окремих факторів на зміну показників господарської діяльності. У результаті цього виявляють внутрішньогосподарські резерви, накрес­люють шляхи їх використання для підвищення економічної ефективності виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]