Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій-М.Т.(МЕ).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Львівський інститут економіки і туризму

Подвірна Х.Є.

«МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ»

Конспект лекцій

для студентів спеціальності 7.030 503 01

Міжнародна економіка”, напряму підготовки

030 503“Міжнародна економіка”

Львів – 2011

Структура дисципліни Міжнародний туризм”

Тема 1. Міжнародний туризм та його розвиток

Значення міжнародного туризму. Види міжнародного туризму. Характеристика розвитку міжнародного туризму в окремих країнах.

Тема 2. Загальні напрямки і сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму

Загальні напрямки розвитку міжнародного туризму. Обумовленість туризму. Технології розвитку туризму. Світовий ринок міжнародного туризму, прогноз розвитку.

Тема 3. Економічні аспекти міжнародного туризму

Визначення економічного впливу міжнародного та іноземного туризму. Вплив міжнародного туризму на національний бюджет. Туризм і міжнародна торгівля. Зміни платіжного балансу. Міжнародний туризм і зайнятість. Стан екології та соціально-культурні зміни в країні.

Тема 4. Організація і техніка виконання операцій міжнародного туризму

Суб’єкти операцій міжнародного туризму. Туристична індустрія: готельне господарство, ресторанне обслуговування, транспорт, круїзне обслуговування. Організаційні форми туристичних обмінів.

Тема 5. Маркетинг міжнародного туризму

Маркетингова стратегія туристичної фірми. Основні характеристики і структура ринку міжнародного туризму. Методика вивчення і структура аналізу туристичного ринку. Планування маркетингу та засоби його реалізації.

ТЕМА 6. МЕНЕДЖМЕНТ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ

Бухгалтерські операції в міжнародному туризмі. Планування туристичної фірми по організації прийому і обслуговування туристів. Заключення договорів із зарубіжними партнерами. Розробка маршрутів і формування турів для туристів.

ТЕМА 7. МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ ТУРИСТИЧНОГО

ПРОДУКТУ

Основні поняття ціни і цінової політики в діяльності туристичної фірми. Основні фактори, які впливають на рівень експортних цін на туристичні послуги. Методика розрахунку валютних цін на туристичні послуги.

ТЕМА 8. РЕКЛАМНО - ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

ТУРИСТИЧНОЇ ФІРМИ

Реклама як засіб формування туристичних зв’язків. Напрямки рекламно-інформаційної діяльності. Види і форми інформації і реклами туристичного агентства. Експозиційний матеріал фірми: набір інформації, прайси.

Тема 9. Правове регулювання діяльності міжнародного туризму

Законодавча база міжнародного туризму. Документи міжнародних співдружностей і туристичних організацій в окремих галузях туризму. Хартія туризму. Кодекс туриста. Митні документи. Страхування.

Тема 10. Державна політика розвитку туризму

Вплив держави на туризм. Туристичні організації. Планування і політика розвитку туризму. Сприяння розвитку соціального і оздоровчого туризму. Значення генеральної угоди з торгівлі і послуг.

Тема 1. Міжнародний туризм та його розвиток

План

  1. Значення міжнародного туризму.

  2. Види міжнародного туризму.

  3. Характеристика розвитку міжнародного туризму в окремих країнах.