Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник з військової топографії.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Тернопільський національний економічний університет

Центр підготовки офіцерів запасу

методичний посібник з дисципліни

Військова топографія

Тернопіль 2007

Зміст

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ___________________________________________3

Розділ 1 ___________________________________________________________4

ТОПОГРАФІЧНІ КАРТИ. ПРИЗНАЧЕННЯ І КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОПОГРАФІЧНИХ КАРТ. __________________________________________4

РОЗГРАФЛЕН НЯ І НОМЕНКЛАТУРА ТОПОГРАФІЧНИХ КАРТ _______6

МАСШТАБИКАРТ__________________________________________________8 ЗОБРАЖЕННЯ МІСЦЕВИХ ПРЕДМЕТІВ І РЕЛЬЄФУ НА

ТОПОГРАФІЧНИХКАРТАХ_________________________________________10 ВИВЧЕННЯ ЗА КАРТОЮ УМОВ СПОСТЕРЕЖЕННЯ, МАСКУВАННЯ І ЗАХИСНИХ ЯКОСТЕЙ МІСЦЕВОСТІ. ПРАВИЛА НАНЕСЕННЯ НА КАРТУ ОРІЄНТИРІВ ТА ІНШИХ ОБ'ЄКТІВ 22 ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ ЗА КАРТОЮ 28 Особливості орієнтування в різних умовах місцевості______________37

Розділ 2___________________________________________________________40

ВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ.ПРИЗНАЧЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ ТА ВИМОГИ ДО НЕЇ .__________________________________________________40

ПІДГОТОВКА КАРТИ ДО РОБОТИ___________________________________41

ВИЗНАЧЕННЯ ВІДСТАНІ, АЗИМУТІВ ТА КООРДИНАТ ОБ'ЄКТІВ ЗА КАРТОЮ__________________________________________________________43

ВИЗНАЧЕННЯ КООРДИНАТ ОБ'ЄКТІВ за КАРТою___________________45

Розділ 3___________________________________________________54

Визначення дирекційних кутів та азимутів______________________54

ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ БЕЗ КАРТИ_______________________55 Розділ 4 ___________________________________________________________68

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ_____________________68

картографічні умовні знаки___________________________________78

Загальні положення

Бойові дії можуть розгортатися на будь-якій місцевості, в будь-яку пору року і за будь-якої погоди. Загальні вказівки щодо дій військ у різних умовах місцевості викладено в статутах і настановах. Але статутні документи не мо­жуть детально характеризувати всі різновиди місцевості та властивості кожної з них, які командири (начальники) повинні враховувати під час орга­нізації та ведення бойових дій. Приступаючи до їх вивчення, необхідно усвідомити зміст деяких термінів і понять, які будуть застосовуватися в подальшому.

Місцевість – частина земної поверхні з усіма її елементами: рельєфом, грунтами, водами, мережею доріг, населеними пунктами, рослинністю й іншими об'єктами. У військовій справі під поняттям "місцевість" мається на увазі будь-яка ділянка земної поверхні з усіма її елементами, де будуть проводитися бойові дії. Характер місцевості визначається формою рельєфу і наявністю розташованих на ній місцевих предметів (об'єктів).

Рельєфом місцевості називають сукупність різних нерівностей на земній поверхні. Усі об'єкти місцевості, які створені природою чи працею людини (грунтово-рослинний покрив, гідрографія, мережа доріг, населені пункти, окремі місцеві предмети-орієнтири тощо), належать до місцевих предметів. Рельєф і місцеві предмети є топографічними елементами місцевості.

Тактичні властивості місцевості

Топографічні елементи місцевості можуть суттєво впливати на виконання бойового завдання підрозділу з урахуванням його озброєння, пори року і часу доби, а також метеорологічних умов і характеру дій противника. Місцевість може сприяти успіху бойових дій підрозділів і послаблювати дії противника, але не сама по собі, а лише в тому випадку, якщо командир док­ладно її оцінить і вміло використає в конкретних бойових умовах.

Особливості місцевості, які певним чином впливають на основні сторони бойової діяльності військ, називають тактичними властивостями місце­вості. До основних із них належать:

  1. прохідність місцевості,

  2. захисні власти­вості місцевості,

  3. умови орієнтування,

  4. умови спостереження,

  5. умови маску­вання,

  6. умови ведення вогню ,

  7. умови інженерного обладнання місцевості.

Прохідність – властивість місцевості, яка сприяє або перешкоджає пересуванню військ. Суттєво впливають на неї мережа доріг, рельєф міс­цевості, гідрографія, грунтово-рослинний покрив, а також сезонні й погодні явища.

Захисні властивості місцевості послаблюють дію ЗМУ і звичайної зброї. Правильне їх визначення і використання полегшують організацію за­хисту особового складу і бойової техніки від ураження різними видами зброї.

На захисні властивості місцевості істотно впливають рельєф і рослинний покрив, наявність населених пунктів із кам'яними і залізобетонними будовами та підземними спорудами, характер грунту.

Умови орієнтування – властивості місцевості, які сприяють визначенню свого місцезнаходження і потрібного напрямку руху відносно сторін горизонту, навколишніх об'єктів, а також стосовно розташування своїх військ і військ противника. Вони визначаються наявністю на місцевості характерних форм рельєфу і місцевих предметів-орієнтирів.

Умови спостереження – властивості місцевості, які сприяють отриманню відомостей про противника. Вони визначаються ступенем проглядання навколишньої місцевості, дальністю огляду і залежать від характеру рельєфу, рослинного покриву, наявності населених пунктів та інших об'єктів, які перешкоджають огляду місцевості.

Умови маскування – властивості місцевості, які дозволяють приховати від противника розташування і пересування особового складу та бойової техніки. Вони визначаються наявністю природних схованок (сховищ), які утворюються формами рельєфу, рослинним покривом, населеними пунктами та іншими місцевими предметами, а також загальним характером, кольором і плямистістю місцевості (чим різноманітніша кольорова гамма, тим кращі умови маскування).

Умови ведення вогню – властивості місцевості, які забезпечують зручне і приховане від спостереження противником розташування вогневих засобів, ведення точного вогню з усіх видів зброї і корегування стрільби. Вони зале­жать від характеру рельєфу, рослинного покриву, наявності шляхів, населених пунктів та інших місцевих предметів.

Умови інженерного обладнання місцевості – властивості місцевості, які впливають на обсяг, характер і швидкість робіт з її обладнання і залежать від типу грунтів, рівня ґрунтових вод, наявності будівельних матеріалів, а також від характеру природних і штучних сховищ та перешкод.

Розділ 1