Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Помітну роль в архівному будівництві краю відіг....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
48.43 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка

кафедра історії України

Реферат Полтавська вчена архівна комісія: основні напрямки її діяльності

Виконала

студентка ІІ курсу

групи ІС-21

Пипко Марина Ігорівна

Полтава 2011

План

  1. Полтавська вчена архівна комісія

  2. Центральний істричний архів Полтавщини

  3. Сучасна ситуація архівних установ області

  4. Література

  1. Полтавська вчена архівна комісія

 Помітну роль в архівному будівництві краю відіграла Полтавська вчена архівна комісія (ПВАК), яка була створена на основі Положення "Об учреждении ученых архивных комиссий и исторических архивов" 13 квітня 1884 року.

   Офіційне відкриття комісії відбулося 26 жовтня (8 листопада) 1903 року в Полтаві. Про високий рівень організаційних питань при створенні науково-архівної інституції свідчить такий промовистий факт: головою і попечителем ПВАК призначався полтавський губернатор князь М.Урусов, а секретарем-правителем - відомий історик І.Павловський.

  

Зображення корпусу №1

   ПВАК розпочала свою діяльність із метою впорядкування архівних справ у губернії, виявлення, систематизації та збереження цінного архівного матеріалу. Основними напрямами її діяльності були збереження і вивчення пам’яток минулого, популяризація історичних знань. Упродовж короткого часу Полтавська вчена архівна комісія згуртувала широке коло дослідників минувшини (І.Павловський, Л.Падалка, В.Пархоменко, В.Василенко, М.Астряб, В.Щепотьєв та інші), що дало їй змогу поширити свою діяльність на все Лівобережжя і посісти одне з чільних місць поміж інших дев’яти губернських учених комісій, які функціонували у межах нинішньої України.

   ПВАК започаткувала наукове осмислення архівної справи як самостійної галузі у нашому краї, сприяла формуванню місцевих архівних фондів, вихованню архівних кадрів, розширенню регіональних студій з історії України, зрештою, привела до певної активізації наукового, громадського, національного життя краю. Комісія зробила значний внесок у музейне будівництво, археологічні, етнографічні, статистичні, літературознавчі дослідження Полтавщини.

   Надзвичайно вагома археологічна та публіцистична спадщина Полтавської вченої архівної комісії. У друкованому органі комісії "Труды Полтавской ученой архивной комиссии" (15 томів за 1905-1917 рр.) уміщено низку документальних матеріалів, розвідок, глибоких наукових досліджень; окремими виданнями було оприлюднено "Актовые книги Полтавского городсвого уряда ХVІІ века", "Материалы по народной словесности Полтавской губернии. Роменский уезд" та ін.

   Крім того, у 1915 році в усі міста, волосні правління й церкви було направлено понад 1500 опитувальних листів, проведено величезну роботу з перевірки стану архівів губернії.

   Незважаючи на те, що Полтавська вчена архівна комісія працювала в умовах російського самодержавства, майже всі напрями її діяльності сприяли розвитку української історичної науки та українознавства. Своєю діяльністю вона заклала необхідний і міцний ґрунт для успішної роботи архівістів прийдешніх поколінь.