Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дош.фак Українське дитинознавство.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
849.41 Кб
Скачать

Уманський державний педагогічний університет

Імені Павла тичини

Л.Йовенко

УКРАЇНСЬКЕ ДИТИНОЗНАВСТВО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ

КОМПЛЕКС

Умань – 2011

Йовенко Л.

Українське дитинознавство (навчально-методичний комплекс).

Умань:’’АЛМІ’’, 2011. – с.

Рекомендовано засіданням вченої ради інституту філології та

суспільствознавства Уманського державного педагогічного університету

імені Павла Тичини (Протокол № 1 від 4 вересня 2011 р.)

Рецензенти:

Сивачук Н.П. – кандидат педагогічних наук, професор,

Уманський державний педагогічний університет

імені Павла Тичини

Терешко І.Г. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури та українознавства,

Уманський державний педагогічний університет

імені Павла Тичини

Йовенко Л. 2011

Програма навчальної дисципліни „Українське дитинознавство”

Генеральна конференція з питань освіти, науки та культури на 25-ій сесії в Парижі рекомендувала державам-членам ЮНЕСКО надавати перевагу таким способам репрезентації традиційних народних культур, які популяризують живі або колишні свідчення цих культур; вдосконалювати професійну підготовку фахівців у цьому напрямку. В епоху глобалізації актуальність турботи про збереження пам’яток матеріальної та духовної культури кожної нації не викликає ніякого сумніву. Модернізація системи освіти, як це визначено в Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ столітті, спрямовується на впровадження національної системи виховання, широке використання надбань народної педагогіки і культури.

Реалізації такої мети слугує навчальна дисципліна “Українське дитинознавство”, яка має виняткове значення у підготовці майбутніх учителів до педагогічної діяльності. Українське дитинознавство концентрує в собі усталені погляди на дітей, емпіричні знання про умови й рушійні сили онтогенезу людських якостей на стадії дитинства, закономірності перебігу фізіологічних, сенсорних, емоційних, вольових та пізнавальних процесів в дитячому віці, особливості формування дитини як особистості від народження й до фізіологічного дозрівання та включення у доросле життя. В основі курсу – теоретичні знання про дитину як першооб’єкт виховання.

Мета курсу: сформувати обсяг знань з українського дитинознавства. Курс сприяє формуванню у студентів знань і навичок, необхідних для діяльності вихователя дітей дошкільного віку, вчителя початкових класів, а також вчителя української мови, літератури та українознавства.

Основні завдання курсу: розширення та поглиблення знань майбутніх педагогів з українського дитинознавства, етнографії, фольклору загалом і про дитину у світоглядному космосі українців зокрема; правильне розуміння студентом сутності та мети родинного виховання, формування особистості студента як професійного першовихователя; розширення уявлень студентів про родинні звичаї та обряди, розуміння значення гри та іграшки у житті дитини; визначення ролі дитячого фольклору у вихованні дитини; виховання у студентів української ментальності з її основною складовою – кордоцентризмом.

Відповідно до завдань було укладено програму, в якій матеріал курсу будується з дотриманням принципу історизму: українське дитинознавство розглядається як система знань та уявлень про дитину, її оточення, джерела і методи виховного впливу (зокрема родинні, фольклорні та ін.).

Наприкінці навчання студент повинен знати: історію українського дитинознавства; філософію, етнографію дитинства; фактори народного виховання; зразки українського дитячого фольклору.

Уміти: аналізувати наукові доробки вчених; записувати різні жанри дитячого фольклору.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 1,5 кредита – 54 год., із них 10 год. лекційних, 16 год. – практичних занять, 14 год. відведено на самостійну роботу та 12 на індивідуальну (таблиця 1).

Таблиця 1