Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii ps.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Вступна лекція

Тема 1: Предмет психології (6-8 годин) План

  1. Поняття про психологію як науку.

  2. Можливості психології, як науки.

а) чим може допомогти людині психологія?;

б) чого не спроможна зробити психологія?

  1. Психіка – як особлива форма відображення об’єктивної реальності.

  2. Співвідношення наукової та життєвої психології; відмінність та подібність.

  3. Етапи історичного розвитку психології: початкові уявлення про психіку (Фалес із Мілета, Анаксімен, Геракліт, Демокріт, Сократ, Платон, Арістотель, Герофіл, Галлен, Плотін, Августин Аврелій, Авіценна, Аверроес, Декарт, Б. Спіноза, Т. Гоббс, Г.-В. Лейбніц, Дж. Локк, Галлер, Прохаска, Ч. Белл, Ф. Мажанді, В. Вундт).

  4. Криза психології на межі XX століття (біхевіоризм, Фрейдизм, гештальтпсихологія, генетична психологія Ж.Піаже).

  5. Сучасний стан і найважливіші тенденції розвитку зарубіжної психології (когнітивна психологія, гуманістична психологія).

  6. Розвиток вітчизняної психології (І.М. Сєченов, В.М. Бєхтєрєв, Л.С. Виготський, Г.С. Костюк, О.М. Леонтьєв, Л. Божович, О. Запорожець, П. Зінченко, Б. Ананьєв, Б.Ф. Ломов, С.Л. Рубінштейн, Д.М. Узнадзе).

  7. Рефлекторна природа психічного.

  8. Мозок і психіка. Психіка як продукт і фактор еволюційного процесу.

  9. Психіка і свідомість. Структура свідомості і її основні психологічні характеристики. Свідоме і несвідоме.

  10. Основні принципи психології.

Мета психології – дати нам зовсім інше

Розуміння тих речей,

які ми знаємо якнайкраще

Поль Валері

Чому вона так вчинила? Як він може цьому вірити? Чому я не можу стриматися?. Такі і подібні питання притаманні людській натурі. Питання про думки, почуття, причини вчинків хвилювали філософів і теологів протягом тисячоліть. З кінця XIX ст. вони знаходяться в центрі уваги психологічної науки.

Психологом бути і цікаво і важко. Адже психологія – це не лише зібрання фактів, а передусім шлях наближення до розуміння та сприймання світу, певне ставлення до нього, що вимагає від того, хто займається психологією, певної внутрішньої роботи, в першу чергу над собою. А це – одне з найскладніших завдань.

Чим же ця наука відрізняється від інших, які її основні характерні особливості?

Психологія як наука відрізняється певними особливостями. Вона поєднує в собі, з одного боку, скептицизм, суворий раціоналізм, а з іншого, - тонкість переживання, емоційне відчуття, турботу про людей.

Психологія вивчає найскладніше, що відоме науці – психіку. Арістотель в трактаті “Про душу” зазначив, що серед решти знань дослідженню про душу слід відвести одне з перших місць. Адже “це знання про найбільш піднесене і дивовижне”.

Психологія знаходиться в особливому становищі ще й тому, що в ній немов би зливаються об’єкт і суб’єкт пізнання. Відчуття власного “я”, які служать людині для освоєння зовнішнього світу, повертають процес пізнання на саму людину. Ці відчуття є предметом осмислення і усвідомлення. Тому завдання психології набагато складніші, ніж будь-якої іншоїх науки, адже тільки в ній думка здійснює поворот до самої себе. Тільки в ній наукова людська свідомість перетворюється на самосвідомість.

Інша особливість психології полягає в її унікальних практичних наслідках, які, залежно від її розвитку, можуть стати не лише значнішими, ніж результати іншої науки, але і своєріднішими. Адже пізнати “дещо” – значить оволодіти цим “дещо”, тобто навчитися ним керувати. Вміння контролювати себе, свої внутрішні стани – грандіозне досягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]