Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35_Пол_тичний_маркетинг_МВК_ЗС_11_МГ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
69.12 Кб
Скачать

9

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

КАФЕДРА ПОЛІТОЛОГІЇ, СОЦІОЛОГІЇ ТА ГУМАНІТАРНИХ НАУК

Методичні вказівки

щодо вивчення дисципліни

Політичний маркетинг

галузь знань 0305 – «Економіка та підприємництво»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № № 1 від 30.08.2011 р.

Дніпропетровськ

2011

Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни «Політичний маркетинг» / Укладач: В.А. Полторак – Дніпропетровськ: ДУЕП, 2011. – 8 с.

Укладач: д-р філос. наук, проф. В. А. Полторак

Відповідальний за випуск: В. А. Полторак, д-р філос. наук, проф., зав. кафедрою гуманітарних та соціально-політичних наук.

ЗМІСТ

  1. Програма дисципліни 3

  2. Завдання для самостійної роботи 4

  3. Перелік питань для підсумкового контролю 5

  4. Література 6

1. Програма дисципліни «Політичний маркетинг» Змістовний модуль 1. Сутність, зміст та основні напрямки організації політичного маркетингу

Тема 1 Маркетинговий підхід до політики і політичний маркетинг

Маркетинг і некомерційний маркетинг. Політичний маркетинг як галузь некомерційного, соціального маркетингу. Поле політики та політичний ринок. Проблеми технологізації політичної діяльності. Процес політичного маркетингу: дослідження політичного ринку; забезпечення функціонування політичної маркетингової інформаційної системи; оцінка стану політичного ринку; політико-інженерна діяльність; політичні маркетингові комунікації; управління політичним маркетингом.

Тема 2. Зміст на основні напрямки організації політичного маркетингу

Основні сфери використання політичного маркетингу: організація виборчих компаній; ведення політичної пропаганди та контрпропаганди; розробка, корекція, позиціонування іміджів політиків та брендів політичних партій; створення політичних партій і громадських організацій; створення та забезпечення функціонування громадсько-політичних видань, ЗМІ; підготовка та організація політичних спеціальних подій та ін.

Ключові напрями організації політичного маркетингу: аналіз структури та сегментація політичних ринків; різновиди політичних «продуктів» та їх позиціонування; споживачі політичного товару та їх мотивації; проблеми конкуренції на політичному ринку; використання піару та реклами в політичній діяльності.

Тема 3. Маркетингові дослідження політичного ринку

Соціологічні і маркетингові дослідження в політиці. Різновиди політичної інформації, що використовується в політичному маркетингу. Основні методи проведення досліджень в політичному маркетингу: опитування, фокус-групи, тестування, контент-аналіз документів, спостереження, експерименти. Технології проведення соціологічних і маркетингових політичних досліджень: організація вибірки; операціоналізація понять; аналіз інформації та ін.

Тема 4. Політико-інженерна діяльність. Політичні технології

Сутність та структура політико-інженерної діяльності. Діагностика та експертиза політичної ситуації. Розробка політичних проектів та програм. Підготовка та конструювання політичних технологій. Політичне консультування. Політичні реклами та паблік рилейшнз.

Політичні технології як найважливіший елемент маркетингового технологічного підходу до політики. Структура політичної технології. Різновиди політичних технологій: електоральні, інформаційні, лобіювання, перемовні, вивчення та використання громадської думки, політичного консультування, вирішення політичних конфліктів, політичного аналізу та прогнозування, створення іміджу та ін.

Змістовний модуль 2. Політичний маркетинг та організація виборчих кампаній

Тема 5. Загальна маркетингова структура організації виборчої кампанії

Комплексний маркетинговий підхід до організації виборчої кампанії. Виборча інженерія та її використання у підготовці до виборів. Аналіз соціально-політичної ситуації в країні чи окрузі, проведення спеціальних досліджень. Розробка стратегії і тактики виборчої кампанії. Аналіз ресурсів виборчої кампанії та планування їх ефективного використання. Безпосередня організація виборчої кампанії та створення її організаційної структури (штабів, груп волонтерів та ін.). Прогнозування можливих результатів виборів.