Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
goncharov_kursovaya.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
176.64 Кб
Скачать

35

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Головне управління освіти і науки

Харківської обласної державної адміністрації

Комунальний заклад

“Харківська гуманітарно-педагогічна академія “

Харківської обласної ради

Кафедра педагогіки і психології

Проблеми основних форм організації оздоровчої системи Нікітіних

Курсова робота з педагогіки

студента 311-ф групи

факультету фізичного виховання

Гончарова Олександра Сергійовича

Науковий керівник

к.п.н. Одарченко В. І.

Харків 2011

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………..……………..……3

РОЗДІЛ 1. Теоретичне обґрунтування значення ідей педагогіки співробітництва в сучасному навчально-виховному процесі…………………………….…………………………………………….…..….6

1.1 Основні ідеї педагогіки співробітництва …………………….….……....7

1.2 Співробітництво між дітьми в сім'ї …………..………………….………8

1.3 Особливості методики розвитку та співробітництва сім’ї Нікітіних …10

РОЗДІЛ 2. Експериментальна перевірка ефективності застосування форм організації оздоровчої системи Нікітіних.....................…………………...12

2.1 Визначення показників первинного рівня сформованості фізичного здоров’я школярів в класах з застосуванням оздоровчої системи Нікітіних…… 12

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….….28

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………...…....30

ДОДАТКИ (2.3)

ВСТУП

Актуальність та новизна дослідження. Багатодітна сім'я Нікітіних (7 дітей) - ймовірно, одна з найзнаменитіших у світі. Їх знають, ними цікавляться тому, що їх метод виховання дає надію на здійснення заповітної, іноді беззвітній мрії багатьох батьків - мати фізично міцного, інтелектуально обдарованої дитини, талантом і успіхами якого можна пишатися.

Життя підтвердило правоту педагогічних принципів цієї сім'ї - Діти Нікітіних, кожен у своїй професійній галузі, вважаються класними фахівцями. А серед них є і електронник, і хімік, і медичний працівник, і юрист, і журналістка, і оператор кабельного телебачення. Крім того, всі вони прекрасні сім'янини. Дівчата стали турботливими матерями, хлопчики - відповідальними батьками сімейств. Жоден з Нікітіних не розлучився, не кинув сім'ю, не лишивши дітей. Чим же пояснюється успіх їх сімейного виховання?

На глибоке переконання Бориса Павловича і Олени Олексіївни, саме сім'я формує на 80% розумовий розвиток дитини. Розуміючи це, батьки повинні з усією відповідальністю покладати на себе головні турботи про виховання і здоров'я своїх дітей. Незважаючи на величезну зайнятість сімейними справами, Нікітіни знайшли час і можливості для колосальної публіцистичної роботи. Вони зуміли узагальнити безцінний досвід (свій і своїх послідовників, незаслужено забутих вчених, дані передової науки) з проблем очікування дитини, її народження, виховання в ранньому та дошкільному віці. Узагальнивши знання науки і зерна народного досвіду, Нікітіни вказують на сучасні небезпеки, що загрожують здоров'ю та розвитку дитини в перший рік.

У сім'ї Нікітіна було прийнято уважно ставитися до дитячих потреб і проблем. Батьки повинні жити життям дітей, співпереживати і вникати в їхні потреби, а не користуватися черговими фразами і відпрацьованими заготовками типу "Скільки разів тобі говорити!"; "Перестань негайно". Для дитини існує велика різниця між фразою, наприклад, у випадку втраченого циркуля: "Знову на місце не поклала!" і монологом-грою: "Іду я по кімнаті, раптом чую: хто-хто плаче, та так гірко-гірко. Дивлюся - ось він, маленький, скаржиться на якусь дівчинку і про готовальню щось пищить ... Я йти хочу, а він за ноги чіпляється - я мало не спіткнувся! - і каже: "Візьми мене з собою, пожежо-а-луйста, я додому хочу, до мами-готовальня, їй без мене погано".

У сім'ї Нікітіних грали багато. Одна з простих ігор - хованки. У пінної воді під час миття посуду втрачається ложка: "Де вона? Куди пропала? Ось вона!" Проста гра для дітей до року, що дозволяє мити посуд разом з дитиною. Малюк може стати помічником навіть до свого першого дня народження: подати для чищення картоплю на стіл або відкрити двері перед мамою, що несе важкі сумки. І ця допомога грає найважливішу роль в становленні особистості дитини. Потрібно дати можливість дитині допомагати, співчувати, жаліти ... Він повинен з малих років відчувати зворотний зв'язок: не лише батьки йому, але і він батькам.

Відомі правила виховання з системи Нікітіна: "Не можна - значить не можна, можна - значить можна"; "Заборона не повинно бути занадто багато" - знову і знову нагадують батькам психологи та педагоги. А сформульовані вони були більше 40 років тому.

Ось тільки в нашій країні системою Нікітіна воліють користуватися лише 5-7% батьків. Однак, познайомившись з ідеями цієї сім'ї, переконуєшся: педагогічні нововведення Нікітіна заслуговують куди більш уважного до себе ставлення.

Об'єкт дослідження - основні ідеї педагогіки співробітництва.

Предмет дослідження - визначення особливостей співпраці дітей в сім'ї за методикою Нікітіних

Мета дослідження - провести аналіз співробітництва між дітьми в сім'ї.

Завдання дослідження:

1. Розглянути теоретичні ідеї педагогіки співробітництва.

2. Обґрунтувати особливості методики розвитку та співробітництва Нікітіних.

3. Визначити постулати співробітництва між дітьми в сім'ї (з теорії Нікітіна).

.

Структура роботи: робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]