Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т5 ДКРС 4 пит.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Тема 5. Державна контрольно - ревізійна служба та її функції

  1. Взаємовідносини органів дкрс у процесі формування і виконання планів з іншими контролюючими органами

Ефективності фінансового контролю можна досягти тільки за умови поєднання зусиль всіх контролюючих органів з метою забезпечення виявлення, попередження зловживань та порушень фінансової дисципліни.

Враховуючи наведене вище та з метою координації проведення контрольних заходів органи ДКРС повинні узгоджувати:

– з органами ДПА – терміни проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності в разі, якщо останні такі заходи планують. Органи ДКРС визначають дати виходу на об’єкти, визначені органами ДПА, згідно з узгодженими з ними планами-графіками;

– з Рахунковою палатою – терміни проведення спільних контрольних заходів і дати виходу на об’єкти;

– з контрольно-ревізійними відділами міністерств, інших центральних органів влади та їх територіальними органами – терміни і дати здійснення одночасних (спільних) контрольних заходів.

З метою урегулювання засад взаємодії між органами державного контролю у сфері фінансів та економіки 14 липня 1999 року між керівниками ДПА, ГоловКРУ, Пенсійного фонду, Антимонопольного комітету, Державного казначейства, Держінспекції контролю за цінами та Мінекономіки підписано Регламент, який встановлює механізм, форми й методи співпраці і взаємодії у виконанні покладених на них завдань.

Регламентом передбачено обмін інформацією, документами, матері­алами перевірок для застосування штрафних санкцій, обмін досвідом, підго­товка спільних наказів, аналітичних довідок, пропозицій, висновків тощо.

Покликаючись на Регламент, керівник органу ДКРС має право звернутися до будь-якого із зазначених органів з письмовим запитом щодо отримання необхідної допомоги чи інформації, а також передати матеріали перевірки для застосування штрафних санкцій.

Особливо важливо в процесі планування контрольно-ревізійної роботи використовувати наказ ГоловКРУ та Держказначейства від 11.06.2002 № 141/105, яким затверджено порядок надання інформації про обсяги коштів державного та місцевих бюджетів, що виділялися головним розпорядникам бюджетних коштів та установам, організаціям і підприємствам. Інформація надається органам ДКРС на їхні письмові запити до органів Державного казначейства щоквартально і використовується для заповнення інформаційної бази даних щодо підконтрольних об’єктів, яка повинна бути в кожному із структурних підрозділів служби.

Обмін інформацією з органами ДПА України передбачено Угодою від 12.06.2003 «Про взаємний обмін інформацією між ГоловКРУ та ДПА України», де процедура надання запиту передбачена і на стадії планування, і на стадії виконання контрольних заходів.

Зокрема у формуванні переліку об’єктів перевірки з бази даних органів ДПА можна отримати інформацію про реєстраційні дані платника, а також останню дату перевірки, факти порушень фінансової дисципліни.

Аналогічну інформацію про результати фінансових порушень, дату останньої перевірки органи ДПА можуть отримати від органів ДКРС. Крім того, за наявності ознак порушення ведення бухгалтерського обліку чи фінансової дисципліни, що можуть призвести до заниження об’єкта оподаткування, органи ДКРС повинні передавати зазначену інформацію територіальному органу ДПА.

Треба відзначити, що сторони надають одна одній за запитами інформацію щодо окремих суб’єктів господарювання – на регіональному (АР Крим, область, міста Київ і Севастополь) та місцевому (район, місто) рівні, а щодо певних груп чи категорій об’єктів господарювання – на центральному рівні (ГоловКРУ – ДПА України, ДПА – ГоловКРУ).

З метою уникнення дублювання функцій та проведення перевірок на одних і тих самих об’єктах між керівниками ГоловКРУ та Рахункової палати складено Регламент взаємодії, який також визначає форми і методи співпраці.

Зокрема, передбачено обмін Планами контрольних заходів, визначено порядок підготовки спільних довідок та надання пропозицій, запроваджено щомісячний обмін інформацією про результати контрольних заходів.

З метою запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і на виконання вимог Угоди про співпрацю ГоловКРУ інформує Державний департамент фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг) про факти фінансових порушень, пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом. Своєю чергою Держфінмоніторинг здійснює координацію та методичне забезпечення діяльності ГоловКРУ з питань протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

До питання 4 (на самостійне опрацювання)