Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТдля практікантив.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Вступ

Я проходив преддипломну практику в службі підстанцій Черкаських магістральних електричних мереж. Черкаські електричні мережі входять в склад Центральної електроенергетичної системи Державного підприємства «Укренерго» . Підприємство займається експлуатацією обладнання підстанцій і ліній електропередач, монтажем, ремонтом обслуговуванням електротехнічного устаткування. Моїм керівником від підприємства була провідний інженер служби підстанцій Завгородня Людмила Андріївна. Під час проходження практики я ознайомився з основним обладнанням підстанції «Черкаська» 330/110/10 кВ, організаційною структурою підприємства. Розглянув питання експлуатації основного устаткування. Була проведена екскурсія на ВРУ-330, ВРУ-110, ЗРУ-10 кВ підстанції «Черкаська». Я спостерігав за проведенням поточного ремонту, ( а самє роз΄єднувача 10 кВ типу РВК-10) та виведенням обладнання в ремонт. Вивчив основні правила технічної експлуатації та техніки безпеки. Для написання свого звіту консультувався у свого керівника.

  1. Загальні питання. Коротка історія підприємства і перспективи його розвитку.

Черкаські магістральні електричні мережі створені згідно наказу Міністра енергетики та електрифікації України від 28.10.1996 р. № 185 «Про структуру магістральних електричних мереж у Черкаській області» як відособлений підрозділ Центральних магістральних електричних мереж Державної електричної компанії «Укрелектропередача» на базі державних магістральних мереж напругою 330-750кВ, розташованих в Черкаській області.

Мета створення – забезпечення високого оперативно-технологічного обслуговування, якості ремонтів електроустановок ДЕК ”Укрелектропередача», підвищення ефективності використання фінансових і матеріальних ресурсів, надійності роботи обладнання споруд та пристроїв.

З першого жовтня 1998 року Черкаські магістральні електричні мережі після реорганізації ДЕК „Укрелектропередача” та НДЦ України, створення на їх базі НЕК „Укренерго”, стали відособленим підрозділом Центральної електроенергетичної системи Державного підприємства НЕК „Укренерго”.

Мета – забезпечення виконання необхідних ремонтів та оперативно – технічного обслуговування магістральних електричних мереж 330 – 750кВ і надійної роботи обладнання, споруд, пристроїв та систем управління.

Персонал Черкаських МЕМ обслуговує:

- підстанцію 330/110/10 кВ „Черкаси”;

- підстанцію 330/110/10 кВ „Поляна”;

- ПЛ 750 кВ Південно–Українська АЕС – Вінниця протяжністю 81,62 км;

- ПЛ 330 кВ загальною протяжністю 311,6 км;

- кабельну магістраль зв’язку Київ – Горлівка протяжністю 473 км.

Підрозділом експлуатується виробнича база – РВБ в м. Черкаси, де розташовані ремонтні майстерні служби транспорту, столярна майстерня, приміщення лабораторій, виробничих служб, санітарно-побутового призначення, адміністративна будівля та складське господарство.

1.1. Загальна характеристика об’єкту

ПС -330 кВ «Черкаська» здійснює прийом, перетворення, розподіл, передачу електричної енергії і представляє собою сукупність силового комутаційного і вимірювального обладнання, об’єднаного електричною схемою по класам напруги, включаючи комплекс пристроїв захисту, автоматики, вимірювання і керування. ПС має три класи напруги 330, 110 і 10 кВ і являється понижуючою підстанцією з двома вторинними напругами.

За місцем у системі електропостачання, ПС «Черкаси» відноситься до системних підстанцій – це найпотужніші підстанції, на яких відбувається управління перетоками потужностей в енергосистемі магістральними мережами середньої та високої напруги.

ПС „Черкаська” 330кВ являється підстанцією відкритого типу.

По способу приєднання ПС «Черкаська» є прохідною підстанцією, до якої підходять транзитні лінії високої напруги 330 кВ.

Структурна схема підприємства і його підрозділів.

Підрозділи магістральних електричних мереж :

  • бухгалтерія;

  • планово-економічна група;

  • оперативно-диспетчерська служба;

  • служба підстанцій;

  • служба повітряних ліній;

  • служба релейного захисту й автоматики та метрології;

  • служба механізації і транспорту;

  • служба ізоляції, захисту від перенапруги та діагностики;

  • служба засобів диспетчерського та технологічного управління;

  • група обчислювальної техніки;

  • група матеріально-технічного та адміністративно-господарського забезпечення;

  • сторожова охорона;

  • ремонтно-будівельна дільниця.

Схема ПС Черкаська

ВРУ 330кВ виконаний по схемі з двома робочими і обхідною системами шин з одним вимикачем на ланцюг. Така схема має досить високу надійність.

В нормальному режимі дві системи шин СШ-3 і СШ-4 під навантаженням, тому що АТ-3 і АТ-2 включені і знаходяться в робочому стані.

- Схема має дві обхідні системи шин і два джерела живлення. Тому у разі виникнення К.З. на одній з ОСШ (СШ-1 або СШ-2), вона буде від`єднана від СШ-3 і СШ-4 вимикачами, а електропостачання буде здійснюватись через іншу ОСШ від одного джерела (Крем. ГЕС або ПС «Поляна»).

ВРУ 110 кВ також виконаний по схемі з двома робочими і обхідною системами шин з обхідним (ОВ) і шиноз`єднувальним (ШЗВ) вимикачами.

Ця схема використовується для РП номінальною напругою 110 кВ і вище. Має досить високу надійність. Проте має певні недоліки:

  • пошкодження шиноз`єднувального вимикача рівноцінно К.З. на обох системах шин, тобто приводить до відключення всіх приєднань.

  • велика кількість операцій роз`єднувачами при виводі в ремонт і ревізії

вимикачів ускладнює експлуатацію РП.

ЗРУ 10кВ виконаний у вигляді трьох секцій шин (СШ-1-10,

СШ-2-10, СШ-3-10,) з`єднаних між собою через секційні вимикачі (СВ). Приєднання шин 10 кВ – кабельні лінії, які далі ідуть безпосередньо до споживача (трансформаторна ПС 10/0,4 кВ).

Цей РП в нормальному режимі живиться зі сторони автотрансформаторів АТ-2 (СШ-2-10) і АТ-3 (СШ-3-10), а також від силового трансформатора з розщепленою обмоткою НН

Т-1 (СШ-1-10).

АТ-3 має зв`язок з СШ-3-10, а Т-1 живить в нормальному режимі СШ-2-10 і СШ-1-10. Також СШ-2-10 приєднана до АТ-2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]