Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етапи реалізації проекту.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Етапи реалізації проекту

1. Організаційно-підготовчий етап:

1.1. Актуальність проекту

2. Конструкторський етап:

2.1. Розробка можливих варіантів майбутнього виробу

2.2. Аналіз конструктивної побудови зразків аналогів

2.3. Визначення майбутньої конструкції виробу

3. Технологічний етап:

3.1. Специфікація виробу

3.2. Технологічна картка виготовлення виробу

4. Розрахунок собівартості виробу:

4.1. Розрахунок матеріальних витрат

4.2. Розрахунок оплати праці

5. Заключний етап:

5.1. Результати і висновки

5.2. Оформлення проекту

5.3. Презентація проекту

1. Організаційно-підготовчий етап

1.1 Актуальність проекту Дизайн інтер’єру високих технологій

Дизайн - це творчий метод, процес і результат художньо-технічного проектування промислових виробів, їх комплексів і систем, орієнтованого на досягнення найбільш повної відповідності створюваних об’єктів і середовища в цілому можливостям і потребам людини, як утилітарних, так і естетичним. Як дисципліна, дизайн прагне охопити всі аспекти оточуючого людину середовища, яка обумовлена промисловим виробництвом. Модні тенденції в дизайні інтер’єра міняються не так часто, як у дизайні одягу, а, на думку фахівців, один раз в 5-10 років. Однак трапляється, коли інтер’єрний стиль залишається популярним протягом декількох десятків років. Це повною мірою ставиться до стилю ганьби-тік, що ввійшов у моду в 60-х роках ХХ століття й дотепер надихає дизайнерів на створення нехай і екстравагантних, але по-своєму гармонічних інтер’єрів. Сучасні технології не стоять на місці, нова побутова техніка, аудио-, відеоапаратура вимагають відповідного оточення. Погодитеся, безглуздо виглядів би крутий домашній кінотеатр на бабусинім комоді.

Гарно жити зараз означає жити в гарному інтер’єрі. Красиві стелі, стіни, підлоги, меблі, гардини, холодильники, вмивальники тощо стали нагальною потребою успішної (та й не завжди успішної) людини. Всі займаються інтер’єрами, а поява в дверях вашего житла дизайнера вже не здається чимось дивним. Хороші і стильні інтер’єри потрібні, щоб зробити бізнес успішним – чи то офіс, чи то магазин або ресторан. Інтер’єр став суспільною ознакою успішності, часом елітарності, показником эстетичного развитку господарів, а для багатьох він – засіб самовираження та престижності, таким як стильний одяг, модний автомобіль або відпочинок на дорогому курорті. І все ж тяга до прекрасного – всьому виною, красивий інтер’єр – природна потреба людини, а це означає, що ми маємо справу і з ремеслом, і з мистецтвом.

Англійське вираження high-tech (”високі технології”) дуже влучно відбиває суть даного напрямку в дизайні. Але, заради справедливості, варто сказати, що ідея “будинок - машина для житла” з’явилася набагато раніше. Наприклад, у роботах радянських конструктивістів 20-х років і в ранніх утворах легендарного архітектора-новатора Ле Корбюзьє в житло легко використовуються техногенні мотиви.

Свіжі вітри змін дали життя самим неймовірним задумам, перейнятим духом нової ери. В архітектурі сформувалися нові принципи містобудування: соціальна спрямованість житла, його функціональна відповідність самим необхідним потребам мешканців. Відзначимо впровадження в житлове будівництво нових конструкцій і матеріалів: металевого каркаса, монолітного бетону, зборень бетонних конструкцій. Прості й чіткі форми, вікна від підлоги до стелі, метал і бетон - будинку, схожі на кораблі, що пливуть у майбутнє, а усередині створювався інтер’єр нового часу. Але в чистому виді високі технології з’явилися все-таки в 60-х роках, коли ідеї архітекторів могли опиратися на зовсім іншу матеріальну базу. Нові можливості матеріалів і конструкцій, стрімкий розвиток різних галузей науки породили новий стиль - яскравий, не схожий ні на який попередній і спочатку що небагато шокує.

Старий добрий домашній комфорт був визнаний застарілим, немодним і міщанським. І, навпаки, останні досягнення науки й техніки стали предметами інтер’єра. Стародавні меблі з коштовних порід дерева відправлялися у відставку, на її місце водружалися агресивні конструкції зі скла й алюмінію. Підлоги з натурального каменю й паркету замінялися синтетичним лінолеумом. У гармонії стриманих, аскетичных у колірному відношенні інтер’єрів уривалися бризи яскравих плям.

Архітектори й дизайнери створювали інтер’єри, по своїй гармонії й чистоті виконання здатні суперечити із кращими пам’ятниками всіх попередніх стилів, починаючи від класицизму й закінчуючи модерном. Поступово народжувалися основні принципи стилю, які використовуються й донині - підкреслена графічність і лаконізм ліній, достаток ясних і чітких геометричних форм, мінімум деталей, достаток скла, металу й пластику, яскраві відкриті кольори.

Штучні матеріали з їхньою можливістю до легкої трансформації форми, кольору й відтінків є основою інтер’єра високих технологій. Пластик всіх видів - твердий і гнучкий, прозорий і непрозорий, гладкий або з яскраво вираженою фактурою - усе знаходимо в інтер’єрах нових стилів. Холодний елегантний блиск сталі, хрому й алюмінію, “промисловий” вигляд присутні у всіх елементах інтер’єра - на підлозі й на підвісній стелі, у конструкції віконних рам, сходів, створюючи техногенні джунглі з балок, ферм і трубопроводів, хромованих, нікельованих або різнобарвних. Легкість і невагомість інтер’єру надає широке використання скла й прозорого пластику. Перегородки, меблі, пронизані повітрям і світлом, витончені деталі зм’якшують споконвічну твердість стильового напрямку.

Для стилів високих технологій характерне використання найсучасніших матеріалів

і меблів екстравагантної форми. Але спочатку необхідно визначити загальну концепцію приміщення, тобто визначитися зі стилем, кольоровою гамою приміщення і меблів, а потім приступати до роботи. Головне завдання дизайнера - створити такий інтер’єр приміщення, який би відповідав вимогам і характеру замовника, його звичкам і темпераменту. З ним потрібно обов’язково погоджувати кожну деталь і кожну дрібницю, тому що саме клієнт дає згоду на втілення дизайнерської задумки. Слово замовника - закон для дизайнерів! Але при цьому необхідно враховувать, що замовник не завжди може добре уявляти що він хоче і як у подальшому це буде виглядати. І тут не обійтися без слушних порад дизайнера. Він повинен грамотно пояснити, що, наприклад, темно - зелений диван на тлі червоної стіни буде виглядати безглуздо і замовник через деякий час просто “втече” з свого будинку.

Не важливо в якому стилі дизайнер буде виконувати той чи інший замовлення. Головне - все повинно поєднуватися. Якщо це один стиль (що на сьогоднішній день велика рідкість), то тут все просто, головне не переборщити. А якщо це змішання стилів, то тут потрібно обов’язково стежити, чи підходять два предмети з різних епох чи ні. Якщо ні, можна спробувати поєднувати їх з виду матеріалу, кольором, фактурою. В іншому випадку, краще підібрати іншу композицію (звичайно, якщо мова не йде про річ, де можна поєднувати все непоєднуване).

Дизайнер має за бажанням замовника підібрати ідеальне сполучення різних стилів навіть в одній маленькій кімнаті. Це необхідно, наприклад, якщо ви захоплені хай-теком, але в той же час не в змозі викинути старовинний бабусин камоди. Дизайнер – професіонал організує простір навколо нього так, щоб він підкреслював загальну ідею рішення кімнати. За будь-яких умов, мета дизайнера - просвітити і розширити інтер’єрний світогляд замовника, запропонувати найкращі для нього рішення, здивувати своєю фантазією, потішити майбутньою культурою і гармонійністю їхнього інтер’єру. Саме цього найчастіше і чекають від дизайнерів господарі інтер’єрів.

У наші дні змішання стилів стало необхідністю, адже найчастіше в квартирі проживає родина з кількох людей. І у кожного з них свої смаки і переваги, причому кожен повинен почувати себе комфортно. І така квартира може стати просто нагромадженням не поєднуваних між собою предметів і деталей інтер’єру. Осноной завданням дизайнера в цьому випадку стане пошук рішення з урахуванням побажань усіх без винятку членів родини!

Одним словом, вибір стильового рішення інтер’єру житлових приміщень - дуже велика і відповідальна задача для дизайнера, адже від правильно обраного стилю вашого будинку залежить ваш настрій, працездатність, комфорт і затишок у вашому домі!