Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
23.12 Кб
Скачать

Тема: Практика і методи застосування звукозапису при проведенні слідчих дій

1.Звукозапис при проведенні омп.

При ОМП звукозапис застосовується як технічний засіб, що замінює письмовий запис і дозволяє заповнити прогалини у пам’яті.

Кримінально процесуальним законодавством подібне застосування звукозапису не врегульоване, а тому отримана фонограма доказового значення не має і застосовується як чорновий, допоміжний матеріал при складанні протоколу.

Застосування магнітофону замість ведення чорнових _______ дає можливість не тільки зафіксувати місце огляду але й записати пояснення учасників цієї СД, які підлягають занесенню до протоколу, зафіксувати показання попереднього опитування свідків-очевидців, дані щодо можливих очевидців, а також інші відомості допоміжного характеру.

Все це до помає прискорити процес ОМП і сприяє більш повному відображенні його результату у протоколі, який буде складатися слідчим по закінченні і засвідчуватися всіма учасниками.

Особливо важливе його використання для фіксації травмованих осіб, і які з місця події відправлені в медичний заклад. Дане фіксування показань малолітніх і неповнолітніх, у яких мовні свідчення тяжко описати в протоколі, також у випадках коли існує реальна можливість впливу на потерпілого чи інших осіб з метою зміни їх показань.

Застосовуючи звукозапис необхідно дотримуватись вимог КПКУ ст..85-1.

2. Доцільність застосування звукозапису при допиті.

Загальний процесуальний порядок допиту з використанням звукозапису має свої особливості, які полягають у тому, що особа, яка підлягає допиту повинна бути попереджена про застосування запису до початку проведення СД і від неї повинна бути отримана згода на застосування запису.

Звукозапис при допиті має велику точність, повноту не тільки змістовної частини, але й інтонаційні особливості, фіксується поведінка особи, що підлягає допиту, детально відображується процедура і характер допиту, що дозволяє правильно оцінити отримані відомості та особливість проведення допиту.

Фонограма дає можливість неодноразово прослуховувати і є незамінним засобом постійного самоконтролю і при проведенні СД та може відтворюватися при допиті особам, якими надано неправдиві показання.

Особливо важливо застосовувати звукозапис:

  • для фіксації показань малолітніх і неповнолітніх у яких мовні особливості важко відобразити описом, а також хворих і поранених, які знаходяться в небезпечному для життя стані;

  • при допитах осіб з індивідуальними особливостями мови;

  • у випадках коли існує реальна можливість сторонньої дії на потерпілого чи інших осіб з метою зміни показів;

  • для фіксації показів окремих категорій осіб, які нерідко не з’являються в суд;

  • у випадку коли допитана особа підлягатиме обстеженню судово-психіатричною експертизою, де мова є одним із важливих проявів психічної діяльності;

  • при участі перекладача, що дозволить в подальшому перевірити правильність перекладу у разі посилання на неточності, як на підставу для зміни показань;

  • у випадку, коли особа внаслідок фізичної недостатності чи малограмотності не може прочитати протокол;

  • при коментуванні особою, яка допитується, кадрів кіно-відео стрічки, що знята без звукового супроводу;

  • при перевірці показань особи, яка підлягала допиту на МП;

  • у випадку найбільш важливих допитів за окремим дорученням;

  • для фіксації ходу допиту при очній ставці, коли необхідно відобразити мовну поведінку осіб, що допитуються і їхні емоції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]