Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ІС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
23.66 Кб
Скачать

21.Документне інформаційне забезпечення

Документне інформаційне забезпечення містить документну інформаційну базу та засоби її ведення. Документну інформаційну базу утворюють дані, що містяться у документах.

Документи:

1.Умовно-постійної інформації:

- Нормативно-довідкові

*Довідники

*номенклатури-цінники

*нормативи

*договори

*організаційно-розпорядчі

- планові

2. Оперативної інформації

-документи первинного обліку:

*прибутково-видаткові документи

*план-графіки, звіти, статистичні звіти

*платіжні доручення

*повідомлення про зміни нормативно-довідкової інф.

Довідники містять перелік об’єктів визначеного виду(підрозділів, обладнання, посад, професій). В довіднику існує таблиця, у кожному рядку якої вказаний код, найменування об’єкта та ін..його характеристики. В номенклатура цінниках представлена вся номенклатура об’єктів з вказівкою одиниці вимірювання та ціни за одиницю. Виробничі нормативи містяться у конструкторсько-технологічних документах. Організаційно-розпорядчі документи містять положення, статути, акти, протоколи, постанови, накази. Прибутково-видаткові документи містять облікові дані про відвантаження товарів та матеріалів, а також надходження виробів на склад, у цех. Це накладні, прибутково-видаткові ордери, картки складського обліку та ін.. Дані про виконання планових показників містяться у планах графіках, звітах. Система показників визначається рівнем планування. Показники виконання плану на рівні підрозділу служать не тільки для звіту, але і для цілей регулювання та управління. Платіжні доручення показують факт оплати поставленої продукції замовником. Повідомлення про зміни нормативно-довідкової інформації призначені для редагування інформаційної бази, підтримки її у актуальному стані.

22. Засоби організації та ведення документної інформаційної бази: 1) система класифікації та кодування техніко-економічної інформації, 2) уніфіковані системи документації, що містять типові форми докум., 3) система організації та ведення документації

Для найбільш розповсюджених видів документів можуть використовуватись уніфіковані форми, включені в уніфіковані системи документації (УСД). Кожна система документації містить перелік дозволених для використання форм документів, на основі якого визначаються форми документів, розробляються нормативні та методичні матеріали. Методичні та інструктивні метеріали по веденню документів містять опис складу документів предметної області та правила їх заповнення. Інструкції розробляються згідно з регламентуючими докум. У тому числі УСД та ЄСКК.

Методичні та інструктивні матеріали містять інструкції: *із заповнення докум. даними *з контролю достовірної інф. *з підготовки докум до введення інф. У комп. Інф. Базу * з отримання та реєстрації докум * з підготовки даних до корегування *із зберігання докум.

Етапи підготовки документного інф. забезпечення:

1)визначення складу документів, що містять необхідну інформацію для вирішення задач користувача, 2)визначення форм документів та структури інформації,3) класифікація та кодування інформації, що обробляється у задачах користувача,4)розробка інструктивних та методичних матеріалів з ведення документів та підготовка інформації для обробки.

23. Компютерне інформаційне забезпечення містить інформаційну базу на технічному носієві та засоби її ведення. До комп. Інф бази відноситься БД , а також окремі взаємопов’язані масиви вхідних, вихідних та проміжних даних, що зберігаються на технічному носієві. КІБ характер: 1) складом та структурою масивів, 2) способами організації та доступу до даних на технічних носіях.

Інформаційні масиви можуть бути організовані у вигляді:1) окремих незалежних файлів, 2) бази даних, що є інтегрованою сукупністю взаємопов’язаних масивів.

Незалежними масивами з файловою організацією можуть бути масиви, що формуються безпосередньо з документів на етапі передбазової обробки, або створюються у прикладних програмах користувача написаних мовою програмування.

БД є інтегрованою сукупністю даних, що не дублюються на основі яких вирішуються всі задачі даної предметної області.

Структура БД повина відтворювати інформаційно логічну модель даних предметної області.логічні взаємозв’язки у БД організуються згідно з типом моделі даних, що підтримується СУБД.

Структура БД : ієрархічна мережна реляційна

БД бувають локальними, мережними

БД наз. Локальною коли вона знаходиться у монопольному розпорядженні користувача одного ПК, у цьому випадку вона розміщується тільки на дисках денного ПК і до неї не забезпечується одночасний доступ інших користувачів.

Мережною наз. БД що розміщується на машині сервера комп’ютерної мережі. У цьому випадку кожен користувач зі свого ПК одержує доступ до загальної для всіх користувачів централізованої інформ. Бази.

24. Засоби організ. Та ведення комп. Інф. баз. До засобів організації та ведення КІБ відноситься програмні засоби введення створення та супроводження БД та інших масивів даних. Окрім того для організації та ведення КІБ викор. Техн.. інструкції користувачам по роботі з БД та іншими даними на технічному носієві

До програмних засоб. Організації та ведення КІБ належить: СУБД, сервісні програмні засоби, спеціальні програмні засоби введення і контролю, спеціальні прикладні програми користувача

СУБД призначені для організації та супроводження логічно взаємопов’язаних даних на техн.. носієві, а також забезпечення доступу до даних. СУБД підтримують цілісність та непротирічність всіх даних у базі можливість одноразового введення даних, захист даних від пошкодження.

Спеціальні програмні засоби введення та контролю викор. Для великих інф. баз на етапі перед базової обробки даних та створення первиних масивів, вони забезпечують контроль достовірності введеної інф. та підготовку масивів до завантаження та редагування.

Сервісні засоби обробки даних виконують допоміжні функції з обслуговування КІБ. Це різні утиліти по роботі з файлами та технічним носієм, до них відносять засоби копіювання, архівування, відновлення, антивірусні засоби

Прикладні програми користувача створ. Універсальними мовами програмування, в таких програмах не забезпечується незалежність від даних, має місце дублювання даних різних задач однієї предметної області.

Технологічні інструкції користувачам : із введення інф. та її контролю, із завантаження БД та її редагування.

Інструкції з її введення і контролю призначені для регламентації введення даних з документів, що надійшли на обробку

Інструкції із завантаження та редагування визначають вхідні документи з яких здійснюється завантаження БД.

25.етапи розробки інф. систем: 1) формування вимог до ІС провадиться обстеження об’єкта та обґрунтовується необхідність створення ІС формулюються вимоги користувача до ІС, оформляється звіт про виконану роботу, 2) розробка концепції ІС провадяться НДР для пошуку шляхів та оцінки можливостей реалізації вимог користувача, 3) технічне завдання, визначає вимоги та порядок створення розвитку або модернізації автоматиз. Системи. 4) ескізний проект, приймаються попередні проектні рішення по системі, визначається перелік задач, концепція інф. бази, функцій основних програмних засобів, наводяться форми документів, структури інф. масивів, основні алгоритми обробки інф. ІС. 5) технічний проект, здійснюється розробка документації на систему, визначається її організаційна структура, функції персоналу, структура технічних засобів, системи класифікацій та кодування. 6) робоча документація- розробляється постановка задачі, алгоритм її розв’язання, описується організація інф. бази, системи класифікацій та кодування, інформ. Масиви, організаційне технічне та програмне забезпечення. 7) введення в експлуатацію- встановлюється технічні та програмні засоби, проводяться попередні випробування системи, виконується її дослідна експлуатація та проводяться приймальні іспити. 8) супроводження ІС – виконуються роботи згідно з гарантійними робовязаннями, розробника системи, у цей період можуть усуватися недоліки, які виявляються під час експлуатації.