Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

111

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО

ІНСТИТУТ МАТЕМАТИКИ, ФІЗИКИ І ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТІ

Н.М. Кириленко, Фуштей І.А.

ОСНОВИ РОБОТИ

З POWERPOINT 2003 ТА FRONTPAGE 2003

Лабораторний практикум з курсу

«Мультимедійні засоби навчання»

Навчальний посібник

ВІННИЦЯ

ГЛОБУС-ПРЕС

2008

ББК 32.973.018.2

УДК 004.9

Рецензенти:

М.Ю. Кадемія – кандидат педагогічних наук, доцент (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського).

В.М. Михалевич – доктор технічних наук, професор (Вінницький національний технічний університет)

Кириленко Н.М., Фуштей І.А.

Основи роботи в Microsoft Office PowerPoint 2003 та Microsoft Office FrontPage 2003. Лабораторний практикум з курсу «Мультимедійні засоби навчання». Навчально-методичний посібник . – Вінниця: – ГЛОБУС-ПРЕС, 2008. – 101с.

Рекомендовано до друку

кафедрою інформаційних технологій та інноваційних методик навчання (протокол №14 від 04.06.2008 р.)

Навчальний посібник складається з двох модулів. Кожний модуль містить чотири лабораторні роботи та список рекомендованої літератури для самостійного вивчення матеріалу. Кожна лабораторна робота містить план, теоретичну частину, прак­тичні завдання та контрольні питання.

Матеріали навчального посібника можуть бути вико­ристані для опанування прийомами роботи з пропонованими програмами для створення презентацій та веб-сторінок. На виконання кожної лабораторної роботи відводиться дві академічні години.

Посібник розрахований на студентів гуманітарних спеціальностей.

© Н.М.Кириленко, Фуштей І.А. 2008

SBN 966-8300-18-1

Вступ

Навчальний посібник складається з двох модулів. Перший модуль присвячений докладному опису основних відомостей і можливостей створення комп’ютерних презентацій за допомогою програми Power Point, що входить до пакету прикладних програм Microsoft Office. Кожна з чотирьох лабораторних робіт, що входить до першого модуля містить план, теоретичну частину, прак­тичні завдання та контрольні запитання. Отримані знання і, набуті при виконанні вправ, навички дозволять впевнено створювати різноманітні презентації.

В другому модулі розглядаються можливості роботи у сучасному середовищі створення Web-вузлів та Web-сторінок Microsoft Front Page, що також входить до пакету прикладних програм Microsoft Office. Модуль містить чотири лабораторні роботи, побудовані за такою ж структурою, що і перший модуль. Наведені інструкції і приклади дозволять легко оволодіти навички роботи з програмою. На виконання кожної лабораторної роботи відводиться дві академічні години.

Отримавши знання з пропонованих додатків, студенти зможуть активно застосовувати сучасні інформаційні технології у майбутній педагогічній діяльності.

Посібник розрахований на студентів гуманітарних спеціальностей.

Основи роботи в Microsoft Office PowerPoint 2003

Впровадження сучасних технологій у всі області життя привело до швидких і значних змін способів подачі інформації. Особливе значення відіграє використання сучасних технологій у навчальному процесі, а саме – оволодіння інформаційними технологіями позитивно впливає на способи подання змісту навчання, управління навчально-пізнавальною діяльністю, стимулювання цієї діяльності, контроль та перевірку засвоєння навчального матеріалу тощо. З’являються можливості в розвитку і динаміці показати недоступні для безпосереднього спостереження явища та процеси, доповнити і поглибити знання, які учні отримали з інших джерел, перейти від одиничного до загального, від окремих прикладів до формування понять. Використання інформаційно-комунікаційних технологій дають змогу подавати й опрацьовувати значно більше навчальної інформації, робити її доступнішою для сприйняття, зрозумілішою за допомогою відеосупроводу, інтерактивності навчальних систем. З’явились повноколірні книги, інтерактивні словники і енциклопедії, електронне тестування, мультимедіа-презентації. Термін «презентація» (або «слайд-фільм») пов’язаний перш за все з інформаційними та рекламними функціями карток-слайдів, які розраховані на певну категорію глядачів: покупців, замовників, акціонерів, журналістів, читачів, учителів, учнів, студентів. В школах та вузах за допомогою презентацій можна створювати і демонструвати навчальні і довідникові слайд-фільми, розповідати про роботу гуртків, клубів, наукових товариств, демонструвати колекції та спортивні досягнення. Вміння створювати презентації може допомогти краще пояснити структуру та суть нового матеріалу, проілюструвати хімічний чи біологічний процес, фізичне явище.

У пакет Microsoft Office для Windows входить універсальна та проста у використанні програма для підготовки таких презентацій – Microsoft Office Power Point, яка призначена для створення і редагування довільної презентації. Презентація (англ. «presentation» – представлення) – це набір кольорових картинок-слайдів спеціального формату до певної теми. На кожному слайді можна розмістити довільну текстову і графічну інформацію, фотознімки, діаграми, малюнки, комп’ютерну анімацію процесів та явищ, звуковий супровід. Це урізноманітнює викладання навчального матеріалу і дає змогу слухачам за невеликий проміжок часу отримати більше інформації та краще її зрозуміти. У процесі створення презентації потрібно проявити себе як сценарист, режисер, художник і вимогливий глядач.

Успішність презентації залежить від того, наскільки ретельно перед її створенням було продумано та враховано такі фактори, як мета (наскільки точно визначено суть того, що ви хочете розповісти), аудиторія (чи враховано особливості аудиторії), зміст (наскільки продумано схему (сценарій) презентації).

Перед створенням презентації необхідно:

1. Визначити тему та призначення презентації, спосіб демонстрації.

2. Створити схему (сценарій презентації).

3. Продумати зміст усіх слайдів, їх стиль та оформлення.

За структурою презентації поділяються на лінійні та розгалужені. Презентації лінійної структури створюються для послідовного викладання матеріалу з використанням мультимедійних засобів. Вони мають містити лише тези повідомлення, які допомагають усвідомити його зміст та ілюстрації. Презентації, які створюються за допомогою гіпертекстових посилань мають розгалужену структуру і можуть використовуватися в узагальненні й систематизації знань та у визначенні рівня навчальних досягнень учнів.

Вимоги щодо структури й оформлення презентації:

  • викладайте матеріал стисло, з максимальною інформативністю тексту;

  • використовуйте слова і скорочення, уже знайомі стедентам;

  • слідкуйте за відсутністю нагромадження, чітким порядком у всьому;

  • ретельно структуруйте інформацію;

  • використовуйте короткі та змістовні заголовки, марковані та нумеровані списки;

  • важливу інформацію (наприклад, висновки, визначення, правила тощо) подавайте крупним та виділеним шрифтом і розташовуйте у лівому верхньому куті екрана;

  • другорядну інформацію бажано вміщувати внизу сторінки;

  • кожному положенню (ідеї) треба відвести окремий абзац;

  • головну ідею абзацу викладайте в першому рядку абзацу;

  • використовуйте табличні форми запису інформації (діаграми, схеми) для ілюстрації важливих фактів, щоб подати матеріал компактно і наочно;

  • графіка має органічно доповнювати текст;

  • пояснення треба розташовувати якнайближче до ілюстрацій, з якими вони мають одночасно з’являтися на екрані;

  • необхідно ретельно продумати інструкції до виконання завдань; їх чіткість, лаконічність, однозначність;

  • використовуйте емоційний фон (художня проза запам’ятовується краще, ніж спеціальні тексти, а вірші – краще, ніж проза);

  • всю текстову інформацію потрібно ретельно перевірити на відсутність орфографічних, граматичних і стилістичних помилок;

  • продуктивність навчання зростає, якщо одночасно діють зоровий і слуховий канали сприйняття інформації. Тому рекомендується там, де можливо, використовувати для тексту і графічних зображень звуковий супровід. Дослідження свідчать, що ефективність слухового сприйняття інформації становить 15%, здорового – 25%, а їх одночасне залучення до процесу навчання підвищує ефективність сприйняття до 65%.

Вимоги щодо змісту презентації:

  • кожен слайд має відображати одну думку;

  • текст має складатися з коротких слів та простих речень;

  • рядок має містити 6-8 слів;

  • всього на слайді має бути 6-8 рядків;

  • загальна кількість слів не повинна перевищувати 50;

  • дієслова мають бути в одній часовій формі;

  • заголовки мають привертати увагу аудиторії та узагальнювати основні засади слайда;

  • у заголовках мають бути і великі, і малі літери (а не тільки великі);

  • слайди мають бути не надто яскравими – зайві прикраси лише створюють бар’єр на шляху ефективної передачі інформації;

  • кількість блоків інформації під час відображення статистичних даних на одному слайді має бути не більше чотирьох;

  • підпис до ілюстрації розміщується під нею, а не над нею;

  • всі слайди презентації мають бути витримані в одному стилі.

Створюючи презентації для перегляду в електронному вигляді або показу слайдів, використовуйте шрифти, які гарно виглядають на екрані. Шрифти Verdana, Tahoma та Bookman розроблені спеціально для використання на веб-сторінках. Також можна використовувати Arial та Times New Roman. Рекомендується використовувати не більше 3-4 різних шрифтів. Для серйозних повідомлень краще обирати класичний – Times New Roman. Щоб забезпечити легкість читання, колір тексту потрібно зробити контрастним відносно кольору фону. Напівжирний шрифт і курсив використовується лише для виділення – часте використання послаблює їх ефективність. Напівжирний шрифт краще використати для назви структур документа, курсив – для логічного наголосу, зокрема для формулювання основних положень, означень, тощо, прямий «звичайний – для основного масиву інформації.

Добре продумана, і водночас проста презентація не залишить байдужим самого втомленого глядача, навіть якщо для її створення скористалися одним шрифтом.