Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВРХ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
448.51 Кб
Скачать

28

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………3

  1. Загальнотеоретичні аспекти обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби

    1. Економічний зміст великої рогатої худоби як складової частини оборотних активів……………………………………………………...4

    2. Нормативно-правове регулювання обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби…………………………………….7

    3. Проблеми обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби в сучасній економічній літературі…………………………………...11

  2. Організаційно-економічна характеристика ПОСП «Україна»

    1. Виробничо-економічна характеристика ПОСП «Україна»………..14

    2. Організація обліку на ПОСП «Україна»……………………………25

    3. Структура активів і пасивів ПОСП «Україна»……………………..27

  3. Сучасний стан обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби

    1. Організація первинного і зведеного обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби…………………………………...31

    2. Організація аналітичного і синтетичного обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби…………………………………...40

    3. Методи оцінки тварин………………………………………………..47

    4. Інвентаризація та контроль великої рогатої худоби……………….51

  4. Недоліки та шляхи вдосконалення обліку вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби…………………………………….53

Висновки і пропозиції…………………………………………………………….58

Список використаної літератури……………………………………………….60

Додатки……………………………………………………………………………..62

Вступ

Об’єктом дослідження в даній курсовій роботі є Приватно-орендоване сільськогосподарське підприємство «Україна», яке розташоване у Чуднівському районі Житомирської області. Саме на цьому підприємстві ми спробуємо конкретніше розібратися в понятті «Витрати і калькуляція собівартості продукції вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби», а саме відображення витрат в бухгалтерському обліку і списання їх. Отже, написання даної курсової роботи потребує відповідних знань, як в бухгалтерському обліку так і в управлінському обліку. Інформацією для написання курсової роботи є дані річних звітів підприємства, баланс та звітів про фінансові результати за три останні роки.

Світовий досвід свідчить, що найефективнішою формою організації економіки є ринкова. Проте зауважимо, що у чистому вигляді ринкової економіки не існує. В усіх цивілізованих країнах має місце змішана економіка, суть якої полягає в тому, що на мікроекономічному рівні відносини регулюються економічними законами ринку, а на макроекономічному – законами держави. При змішаній економіці держава фінансує і регулює в основному розвиток таких галузей народного господарства, як освіта, культура, оборона, охорона здоров’я, захист в умовах ринку. Зазнає державного регулювання й ряд інших галузей.

Управлінський облік охоплює господарські операції всередині підприємства і відображає на бухгалтерських рахунках витрати, пов’язані з виготовленням і реалізацією продукції процесом управління виробництвом. Це означає, що до сфери обліку входить облік, контроль витрат і калькулювання собівартості продукції. управлінський облік є аналізом показників з обліку виробництва продукції, її відвантаження і реалізації в розрізі аналітичної інформації.

    1. Економічний зміст великої рогатої худоби як складової частини оборотних активів

Галузеві особливості сільського господарства суттєво впливають на організацію і технологію виробництва, і відповідно на побудову бухгалтерського обліку. До таких специфічних об’єктів обліку, яких немає жодна галузь народного господарства відносяться тварини на вирощуванні та відгодівлі.

В сучасній економічній ситуації в Україні значно зменшилися обсяги поголів’я великої рогатої худоби.

У господарствах суспільного сектору вирощується близько третини від загального поголів’я худоби в усіх категоріях господарств. А якщо розглянути якісний стан тварин, то у приватному секторі це високопродуктивна, життєздатна, високо вгодована худоба з низькою яловістю та відсутністю падежу.

Тому значним резервом поповнення поголів’я тварин і особливо молодняку великої рогатої худоби для господарств суспільного сектору залишаються підсобні господарства населення.

Молодняк тварин і тварин на вирощуванні та відгодівлі складають особливу групу матеріальних оборотних засобів. За своїм економічним змістом тварини на вирощуванні та відгодівлі є незавершеним виробництвом галузі тваринництва тому, що вони постійно змінюють свою масу і оцінку. Ці зміни пов’язані з витратами на утримання тварин і їх годівлю до моменту їх реалізації, забою або переведення до основного стада[1.].

Поряд з цим після вирощування та відгодівлі, тварини цієї групи можна реалізовувати забивши на м’ясо, що зумовлює віднесення їх до матеріальних оборотних засобів.

На сьогоднішній день відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 „Біологічні активи”, молодняк тварин і тварин на відгодівлі (якщо вони оцінюються відповідно до вищеназваних П(С)БО) відносять до запасів тому, що вони відповідають визначенню запасів як активів, що утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності і перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва[5.].

Для відокремлення процесу виробництва в тваринництві від інвентарного обліку тварин, в бухгалтерському обліку введені окремі синтетичні рахунки, які з одного боку, дають змогу накопичувати і систематизувати витрати на вирощування та відгодівлю тварин, стежити за збільшенням їх живої маси, а з другого – вести облік наявного поголів’я, його живої маси, вартості на початок звітного періоду, а також змін цих показників за звітний період.

До складу молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі включають поголів’я, вирощене у власному господарстві та придбане на стороні: молодняк всіх видів з моменту одержання приплоду до переведення в основне стадо чи вибуття, тварини на відгодівлі[12.c.112]. Сюди ж відносять нетелів та свиноматок, що перевіряються, піддослідних тварин, а в спеціалізованих господарствах по вирощуванню тварин основного стада – ще й корів первісток від моменту розтелення до реалізації, а також сім’ї бджіл.

Сільськогосподарські підприємства в цей об’єкт включають і тварин переданих громадянам на вирощування за договорами і прийнятих від населення для реалізації.

Не включають до складу тварин на відгодівлі, поголів’я основного стада продуктивної худоби (корови і бугаї молочного і м’ясного напряму; свиноматки без тих, що перевіряються, кнури; вівцематки, барани-плідники та валухи, кози та козли) та робочої худоби (коні, воли тощо).

В процесі вирощування молодняку та відгодівлі худоби, в стаді тварин відбуваються зміни. Збільшується поголів’я тварин за рахунок одержання приплоду в своєму господарстві, за рахунок придбання худоби в інших господарствах та у громадян. До відгодівельної групи надходить худоба, вибракувана із основного стада. Тварини ростуть, переходять із однієї вікової групи в іншу, збільшують свою живу масу, а відповідно і вартість. Значна частина тварин вибуває з господарства внаслідок реалізації м’ясокомбінатам, іншим підприємствам та громадянам; частину переводять до основного стада; частину забивають на м’ясо та мають місце випадки падежу тварин, вимушеного забою, нестач, крадіжок тощо. Всі ці процеси повинні знаходити своє відображення в бухгалтерському обліку.