Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар на 15.11 по підпр..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
112.05 Кб
Скачать
  1. Cуть та завдання матеріально-технічного забезпечення підприємства

При створенні готового продукту потрібні різного роду матеріальні ресурси. Підприємства, випускаючи різноманітну по видах продукцію, споживають при їх виробництві широку номенклатуру матеріалів.

Велика роль в поліпшенні використання матеріальних ресурсів підприємств належить системі матеріально-технічного забезпечення (МТО) виробництва.

Основною метою раціональної організації матеріально-технічного забезпечення виробництва є своєчасне задоволення потреб виробництва в матеріалах з максимально можливою економічною ефективністю. Вона співпадає з метою постачальницької логістики. Для досягнення цієї мети необхідно вирішити цілий ряд завдань : виявити номенклатуру споживаних у виробництві матеріальних ресурсів; забезпечити точну відповідність між кількістю постачань і потребами в них; витримувати обгрунтовані терміни закупівлі матеріалів і напівфабрикатів; дотримувати вимоги виробництва за якістю матеріалів; забезпечувати своєчасну доставку матеріалів у виробничі підрозділи і на робочі місця (рішення цієї задачі забезпечується за рахунок координації і інтеграції робіт по матеріально-технічному забезпеченню виробництва, раціональній організації складського і транспортного господарств поліграфічного підприємства).

Зміст робіт, що виконуються для їх реалізації в ході матеріально-технічного забезпечення виробництва на підприємствах, :

Планування:

  1. Визначення потреби усіх видів матеріальних ресурсів для виробництва продукції;

  2. Планування періодичності відновлення виробничих запасів;

  3. Розрахунок оптимальної величини виробничих запасів;

  4. Нормування витрати матеріалів;

  5. Встановлення оптимальних господарських зв'язків з постачальниками матеріалів;

  6. Розробка графіків постачання МР у виробничі підрозділи

Організація:

  1. Укладення господарських договорів з постачальниками і організація доставки МР на склади поліграфічного підприємства;

  2. Організація складування і зберігання матеріалів на підприємстві;

  3. Організація доставки МР у виробничі підрозділи

Облік, контроль і аналіз :

  1. Своєчасне заповнення лімітних карт, групових і разових вимог на відпустку матеріалів із складу;

  2. Kонтроль дотримання термінів постачань матеріалів на підприємство;

  3. Kонтроль якості матеріальних ресурсів на момент доставки його на поліграфічне підприємство;

  4. Аналіз оптимальності вибору господарських зв'язків з постачальниками;

  5. Kонтроль і аналіз рівня виробничих запасів, виявлення наднормативних запасів;

  6. Аналіз виконання лімітів і норм витрачання матеріалів.

  1. Склад матеріальних ресурсів та їх характеристика

Основні характеристики матеріальних ресурсів такі:

  • беруть участь у процесі господарської діяльності протягом одного виробничого циклу та повністю змінюють свою форму;

  • повністю переносять свою вартість на витрати підприємства на протязі одного виробничого циклу.

Використовуючи характеристики матеріальних ресурсів, які відповідають визначенню фінансово-виробничих ресурсів та можуть бути використані при оцінці ефективності їх витрачання, а також термінологію, що відповідає П (С) БО, можна запропонувати таке визначення матеріальних ресурсів на рівні суб’єкта господарювання:

Матеріальні ресурси – це складова виробничих ресурсів, які беруть участь у процесі господарської діяльності протягом одного виробничого циклу, при цьому повністю змінюють свою форму та переносять свою вартість на витрати підприємства.

Матеріальні ресурси - це об'єктивно необхідні умови функціонування виробництва. Вони все більше впливають на зростання його ефективності та якість роботи. Здебільшого від рівня управління ресурсами, його координації з процесом виробництва залежать основні показники діяльності підприємств — виконання плану реалізації, зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції, прискорення оборотності оборотних засобів. Це обумовлено такими факторами значимості матеріальних ресурсів у виробництві:

  1. виробничі запаси складаються в основному з сум власних оборотних засобів, тому прискорення їх оборотності - великий резерв підвищення ефективності;

  2. витрати на матеріальні ресурси - основна частина собівартості продукції;

  3. правильна організація управління матеріальними ресурсами - умова ритмічності виробництва;

  4. більш жорстке нормування витрат матеріальних ресурсів та лімітування вимагають посилення режиму економії.

Конкретний склад матеріальних запасів кожного підприємства визначається характером його виробничої діяльності, належністю до певної галузевої групи, видами продукції, що випускається, Але при всій різноманітності матеріалів, що використовуються, вони складають основу виробничого процесу, в них вкладена більша частина оборотних засобів.

Мат. поток - матеріальні ресурси певних видів, в певних кількостях переміщувані від певного постачальника до певного одержувача з одного певного місця в інше в наперед обумовлений термін. Якщо мат. ресурси зібрані на складі, вони не мат. потік а мат. запаси. Матеріально - виробничі запаси - запаси використовувані як сировина, матеріали і т.п. при виробництві продукції, призначеної для продажу (виконання робіт, надання послуг); - призначені для продажу; - використовувані для управлінських потреб організації. Матеріально - виробничі запаси приймаються до бухгалтерського обліку за фактичною собівартістю. Фактичною собівартістю матеріально - виробничих запасів, придбаних за платню, признається сума фактичних витрат організації на придбання, за винятком податку на додану вартість і інших відшкодовуваних податків Фактична собівартість матеріально - виробничих запасів при їх виготовленні самою організацією визначається виходячи з фактичних витрат, пов'язаних з виробництвом даних запасів. Облік і формування витрат на виробництво матеріально - виробничих запасів здійснюється організацією в порядку, встановленому для визначення собівартості відповідних видів продукції . Для безперебійної роботи підприємству необхідні запаси основної сировини і матеріалів, допоміжної сировини і матеріалів, а також виробничих засобів, що швидко зношуються. Такі запаси сировини і матеріалів необхідні для того, щоб: - забезпечити можливість виробництва власної продукції до терміну надходження наступної партії і при цьому - забезпечити можливість змін потреби сировини і матеріалів при постачанні. Таким чином, запаси сировини і матеріалів на підприємстві коливаються між їх мінімальним значенням і найбільшим значенням необхідних запасів. Різниця між переважаючим значенням обгрунтованого мінімального запасу і переважаючим значенням економічно і організаційно обгрунтованого найбільшого запасу і є поточним запасом сировини і матеріалів. Для організації прибуткової роботи підприємства необхідне створення правильної і реальної структури руху матеріальних ресурсів підприємства.