Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Тема №9 – фінанСовий ринок

1. сутність та функції фінансового ринку

2. Структура фінансового ринку

3. Інститути інфраструктури та професійні учасники як суб’єкти фінансового ринку

4. класифікація та характеристикаосновних інструментів фінансового ринку.

1. Сутність та функції фінансового ринку

В умовах ринкової економіки постійно відбуваються про­цеси акумуляції тимчасово вільних коштів різних суб'єктів ринку, їх подальший розподіл, перерозподіл та спрямування у вигляді позичкового та інвестиційного капіталу у різні сфе­ри економіки з метою її розвитку. Ці процеси здійснюються на фінансовому ринку, на якому відбувається рух грошей як капіталу.

Фінансовий ринок — це особлива сфера фінансової системи, складова її інфраструктури, де здійснюється рух тимчасово вільного капіталу, формуються і функціонують обмінно-перерозподільні відносини, що пов'язані з процесами купівлі-продажу вільних фінансових ресурсів, їх трансформація в позич­ковий та інвестиційний капітал завдяки фінансово-кредитним інститутам на основі попиту та пропозиції, формується ціна на різноманітні фінансові інструменти.

Фінансовий ринок — це елемент ринку ресурсів.

Головною передумовою існування фінансового ринку є незбігання потреб у фінансових ресурсах того чи іншого суб'єкта ринкових відносин із наявністю джерел задоволення таких потреб.

В економіці постійно відбувається кругообіг фінансових ре­сурсів, суб'єктами якого є домашні господарства, підприємс­тва, держава і різноманітні фінансові інститути — фінансові посередники.

У процесі господарювання у одних суб'єктів виникає потре­ба в додаткових коштах для розширення своєї діяльності, а у інших — нагромаджуються заощадження.

Фінансовий ринок допомагає зустрітися продавцям та по­купцям особливого товару — фінансових зобов'язань, він посі­дає важливе місце на ринку ресурсів, тому що сприяє обміну грошей майбутніх на гроші теперішні.

Головними суб'єктами фінансового ринку є домашні госпо­дарства, доходи яких у більшості випадків перевищують ви­датки на величину заощаджень. Завдяки фінансовим інститу­там (банки, страхові компанії, інвестиційні фонди та ін.) за­ощадження домашніх господарств перетворюються в інвестиції для підприємств, що дає змогу цим підприємствам розширити свою діяльність (рис.).

Значення фінансового ринку в системі ринкових відносин по­лягає у можливості відкласти сьогоднішнє споживання, нагро­мадити заощадження і спрямувати їх у сферу підприємництва.

Фінансовий ринок — це підсистема фінансових відносин, що має свою структуру та визначені функції.

Функції фінансового ринку:

  1. обслуговування товарного обігу за допомогою кредиту;

  2. акумуляція грошових заощаджень та нагромаджень на­селення, підприємств, держави;

  3. трансформація акумульованих грошових коштів у позич­ковий та інвестиційний капітал;

  4. реалізація вартості, втіленої у фінансових активах, та ор­ганізація процесу доведення фінансових активів до спожива­чів (покупців, вкладників);

  5. перерозподіл на взаємовигідних умовах грошових коштів підприємств із метою їх ефективнішого використання;

6) вплив на грошовий обіг і прискорення концентрації та централізації капіталу, обороту капіталу, що сприяє активіза­ції економічних процесів;

7) формування ринкових цін на окремі види фінансових ак­тивів;

  1. страхова діяльність та формування умов для мінімізації фінансових та комерційних ризиків;

  2. кредитування уряду, місцевих органів самоврядування шля­хом розміщення урядових та муніципальних цінних паперів;

10) обслуговування населення у кредитуванні споживчих видатків.

Економічна роль фінансового ринку полягає у його здат­ності об'єднати дрібні, розрізнені грошові кошти в інтересах усього суспільного нагромадження. Це дає змогу активно впли­вати на концентрацію та централізацію виробництва та капіта­лу, забезпечити рух фінансових потоків, переливання вільних фінансових фондів (заощаджень) в інвестиції.

Держава пов'язана з фінансовим ринком завдяки економіч­ним відносинам, які виникають між державою та іншими суб'єктами ринку у зв'язку зі створенням, розподілом, пере­розподілом та використанням вартості ВВП та національного доходу країни. При цьому утворюються централізовані та де­централізовані фонди фінансових ресурсів. Завдяки держав­ним позикам, на фінансовому ринку шляхом емісії та роз­міщенню державних цінних паперів держава має можливість фінансувати дефіцит державного бюджету.

Систему взаємозв'язків на фінансовому ринку між різними економічними суб'єктами (державою, юридичними та фізич­ними особами) подано на рис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]