Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ з Статистики підприємства.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра управління персоналом, менеджменту та економіки праці

Методичні вказівки і завдання

щодо виконання індивідуального навчально-дослідного завдання

«Сатистика підприємств»

для студентів денної форми навчання

напрями підготовки – 6.030509 «Облік і аудит»

галузь знань – 0305 «Економіка та підприємництво»

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Укладач Куценко Т.М., викладач

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

Протокол від 02.09.2011р. № 2

Харків

2011

Загальні положення

Статистика підприємств вивчає існуючі методологічні підходи до статистичної оцінки діяльності підприємств та відповідну систему показників, організацію збору первинних та адміністративних даних про підприємства та її правове забезпечення, ключові інструменти статистичних обстежень підприємств. До основних завдань, що стоять перед навчальною дисципліною відносять теоретичну обробку та узагальнення інформації щодо підприємства, що аналізується; узагальнення методологічної бази щодо отримання інформації для прийняття виважених управлінських рішень; обґрунтування та розробку адаптивних систем статистичних показників для проведення комплексного дослідження об’єкта господарювання на різних етапах виробничої та збутової діяльності; узагальнення отриманих результатів аналізу та пропонування можливих шляхів розвитку підприємства.

Курс "Статистика підприємств" є важливим у процесі підготовки фахівців з усіх економічних спеціальностей та розрахований на комплексне вивчення даної дисципліни, а саме: вивчення теоретичного курсу на лекціях, відпрацювання теоретичного матеріалу на семінарських та практичних заняттях, а також самостійне вивчення матеріалу.

Виконання індивідуального завдання ставить за мету поглиблення знань, розширення професійного кругозору, формування навичок роботи з підручниками, законодавчими та нормативними актами, періодичною літературою. Результатом індивідуальної роботи мають бути нові знання та навички. Студенти повинні показати своє вміння використовувати методику проведення статистичного аналізу ресурсів та діяльності підприємства на практиці з використанням необхідної статистичної інформації. Крім основної рекомендованої літератури, студент може використовувати додаткову літературу та інші джерела.

Індивідуальне завдання для студентів денної форми навчання передбачає знання методологічної бази отримання інформації для аналізу діяльності підприємств в умовах ринкової економіки, системи статистичних показників для проведення комплексного дослідження суб’єкту господарювання на різних етапах його діяльності і повинне відбивати сучасний рівень статистичного аналізу економічних процесів. Самостійний теоретичний підхід до виконання роботи вимагає не тільки ретельного вивчення літератури з даної теми, але й критичного аналізу різних точок зору з питань, які розглядаються. Студенти повинні переконливо та аргументовано показати своє бачення проблеми. Теоретичні положення та висновки повинні бути пов’язані з існуючою практикою функціонування підприємств та статистичної оцінки їх діяльності. Студенти мають використовувати статистичний матеріал з офіційних джерел.